Închide

Un nou proiect imobiliar, pregătit lângă magazinul Central, naște controverse: cum se va dezvolta orașul în zona centrală?

EconomieTop News by Kristina Reştea - aug. 08, 2018 0 981

 

Un proiect imobiliar de trei etaje propus în zona ultracentrală a orașului naște controverse la Comisia de Urbanism: proprietarii, susținuți de arhitecți din comisie, merg pe ideea de a permite și anticipa dezvoltarea orașului, în vreme ce vecinii care locuiesc în clădiri mai modeste din zonă îi acuză pe investitori și administratori că încurajează gentrificarea orașului şi susțin expansiunea afacerilor, în detrimentul oamenilor care locuiesc acum acolo.

Proiectul propus de Ecoore Construction vizează reabilitarea, extinderea, supraetajarea și refuncționalizarea unui imobil cu funcțiune de locuire şi transformarea sa în imobil cu funcțiune mixtă – noua construcție ar avea două niveluri de subsol, parter și trei etaje spre strada A. Șaguna și subsol, parter şi trei etaje spre Tipografiei. Săptămâna trecută, în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) a fost prezentat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru extinderea şi etajarea imobilului cu funcţiune mixtă, întocmit de birourile FKM și RAUM.

„Parcela are deschidere la două fronturi, e obligatoriu să avem spații deschise publicului spre ambele fronturi, aşa că sunt prevăzute două spații cu acces public. Este vorba despre asanarea unui lot mic pe care azi există trei construcții”, a menționat proiectantul. Mai precis, pe terenul în cauză se găsesc trei corpuri de clădire, construite în perioade diferite, care adăpostesc patru apartamente şi spaţii comune. Cele trei corpuri au subsol și parter, respectiv demisol și parter; conform prezentării de proiect, construcţiile existente sunt modeste, realizate din zidării mixte de piatră şi cărămidă, cu şarpante din lemn şi învelitori din ţiglă trasă, respectiv tablă.

Acum, beneficiarul intenționează demararea construirii unui imobil care să refolosească parţial elemente de construcţie din vechile corpuri de clădire. Această construcţie va fi dezvoltată pe calcanele existente pe laturile estice şi vestice. Imobilul va adăposti la parter spaţii comerciale cu deschideri către ambele străzi adiacente lotului şi şase apartamente la etajele superioare. „Este necesar să se asigure un acces auto practicabil pe lot. Toate automobilele ce vor deservi noua clădire vor avea asigurat loc de parcare în interiorul parcelei. De asemenea, se va amenaja spaţiul verde din curtea interioară astfel încât va rezulta un spațiu decent, ce urmărește să aducă un plus de eficiență folosirii spațiului urban și esteticii zonei. Toate spațiile construite (în special locuințele) vor avea acces la facilitățile specifice unei locuiri civilizate contemporane: instalații / izolări specifice, lift, scară iluminată / ventilată natural, balcoane, loc de parcare asigurat”, precizează proiectanții. Înălțimea ar fi de până la 14,5, în condițile în care maximul admis în zonă ar fi 16,4.

Vecinii care locuiesc în zonă au venit în ședința Comisiei de Urbanism, pentru a-și prezenta nemulțumirile și a susține că noua construcție nu doar că le afectează traiul, dar vor influenţa negativ şi prețurile apartamentelor proprii.

 

„Avem o curte de circa 4,5 metri între proprietatea noastră și cea de la nr 8. Și acuma stăm într-un fel de cavou acolo, dacă ni se pun în față trei etaje, noi, cei din partea de jos, de la apartamentele spre curte suntem defavorizați, nu mai intră niciodată soarele. Și cei de la etaj vor fi afectați. Suntem foarte deranjați, am făcut întâmpinări la primărie. Apoi, scade valoarea locuințelor noastre. Acestea ajung la jumate de preț. Cine mai intră acolo? Bine, să zicem că mă mut. Dar unde să mă mut, dacă nu vând acest apartament? E clar că e vorba despre o afacere, dar în detrimentul nostru. De partea umană nu ținem cont, numai de interes? Se va vinde bine acolo, sigur, dar asta pe seama noastră, pe a ne strica nouă viața”, spune Florin Mureșan, locatar la nr 10, vecin cu proiectul.

Primarul Emil Boc a încercat să pledeze pentru un compromis. „Nu putem opri construcțiile în oraș, pentru că avem un tabiet, nu putem spune „nu construim în oraș”, trebuie să facem un compromis necesar vieții de oraș. În limita legii, desigur. Celelalte lucruri pe care le-ați menționat trebuie luate în serios și să vedem ce spun legile locale cu referire la aceste aspecte. Dacă în cadrul legal, proiectul se potrivește –  bine, dacă nu – stop”, a spus primarul.

„E un model clasic de gentrificare a orașului, în care o clădire comercială îi scoate pe locuitori afară din centru. Nu mai avem oraș pentru locuitori, ci oraș pentru afaceri. Se vinde. Nu mai e un oraș prietenos cu locuitorii, ci cu afacerile. Dorim o contra-expertiză la studiul de însorire, unul mai amplu și studiu de impact – uman, sociologic pe tot proiectul. Îmi rezerv toate drepturile de a lupta împotriva acestui proiect”, a intervenit Radu Crăciun, vecin de proiect. „Acum avem soare jumătate de oră, o oră în curte. Dacă clădirea crește de la 7 m la 14,25 nu știu dacă vom mai avea asta. Mă gândesc și la clădirea veche, lacum s-a construit, dacă clădirea va rezista la viitorul șantier”, intervine un alt vecin, Dragoș Petruț.

Arhitectul Adrian Iancu, membru în CTATU, a ridicat semne de întrebare cu privire la construirea celor două niveluri de subsol propuse. „Asta va însemna șantier foarte complicat, nu cred că vreun expert își va asuma să zică că nu e nevoie de subzidiri la vecini. E aprope de Canalul Morii, deci lucrarea e problematică din punctul de vedere al apei. Asta investitorii își asumă”, a spus Iancu.

Legislația actuală permite înălțimi propuse în cadrul proiectului (de fapt, beneficiarul nici nu merge pe varianta maximă). Problema apare însă în ceea ce privește amplasarea unuia dintre corpuri: regulamentele actuale cer acoperirea calcanurilor existente și contrapunere de curți în dreptul curților vecine. „Cele două bare sunt în regulă, problema e bara prea înaltă. Acel p+3 ar trebui să devină p+1”, a  venit propunerea de la departamentul de Urbanism. Așadar, proiectul vine cu o derogare de la regulament.

Arhitectul Voicu Bozac a atras atenția că proiectul ar trebui gândit în contextul evoluției întregii zone, pe termen lung. „Nu putem să nu privim în perspectivă, inclusiv în ceea ce privește parcelele dvs. E foarte posibil ca în următoarea decadă să apară o remobilare, o reconstruire a tuturor parcelelor; propunerea nu merită amputată, ci lăsată așa cum e”, consideră arhitectul.

„Înțeleg că la curți trebuie contrapuse curți, deci comisia poate accepta dacă apreciază că e de interes public să facă o modificare, să o propună Consiliului Local, iar CL decide dacă acceptă sau nu propunerea de derogare de la regulă. Dacă găsim o soluție comună, care să fie echilibrată, comisia merge cu această soluție, dacă nu – mergem la CL, care are decizia finală”, a încercat să sintetizeze primarul.

În favoarea soluției propuse s-a exprimat și Claudiu Salanță, membru CTATU și arhitect șef al județului. „Aș merge pe varianta propusă. Aceasta va avea ca efect și creșterea valorii apartamentelor vecinilor, pentru că va deveni atractiv să facă cineva în oglindă același proiect”, spune Salanță. Arhitecul Marcel Crișan a sugerat că proiectanții pot îmbunătăți planimetria propusă, în așa fel încât ambii vecini să beneficieze de curți. „Nu putem rămâne cu imaginea Clujului medieval, Clujul trebuie să progreseze. Regulamentul are acest rol de a gândi dezvoltarea zonei centrală”, a spus arhitectul. Și arhitectul Mihai Racu, un alt membru CTATU, a sugerat o soluție de îmbunătățire – lărgirea corpurilor de la stradă, pentru a lăsa mai mult loc spre curte, acesta atrăgând totodată atenția şi că proiectul e cu peste doi metri sub maximul admis. În schimb, viceprimarul Dan Tarcea a amintit că și primăria are proiect în zonă, pentru reamanajarea spațiilor publice, așa că și acest proiect ar trebui corelat cu intențiile administrației.

„E gentrificare. Nu așa se face, îi dăm afară pe unii, vin alții. Eu nu vreau să vând”, spune locatarul de centru, vecin de nou proiect imobiliar.

„Viața în comun e un compromis, dat de lege”, răspunde primarul.

Nu s-a stabilit clar dacă derogarea se poate stabili prin PUD sau e nevoie de Plan Urbanistic Zonal, așa că în discuție a intervenit și șeful de proiect pentru PUG-ul în vigoare, aflat la ședință cu un alt proiect pe ordinea de zi. „Planul Urbanistic General spune că anumite lucruri trebuie reglementate prin PUD.  E evident că aceste case se vor reconstrui, pentru că acolo valoarea terenului e mai mare decât valoarea clădirilor, dar asta o pot impune proprietarii. Dacă proprietarii de acolo acceptă varianta aceasta (propusă acum), și reconstruirea parcelelor lor e mai eficientă și valoarea terenului lor crește. Dacă nu vor, au dreptul ca vizavi de curtea lor să nu aibă calcan. PUG permite derogări, dar trebuie analizat în fiecare caz cu ce consecințe; varianta asta ar fi bună pentru toată lumea, dar cineva poate spune: „eu nu vreau să mă faceți fericit”„, zice arhitectul Adrian Borda. Ar trebui, aşadar, înțelegere între vecini.

„Recomandarea ar fi să discutați cu vecini, noi adunăm propunerile, facem pachet legal, ori mergem spre CL, ori ne oprim, arhitectul șef are misiunea de a corobora ideile noastre, părerile și să pună pe masă un punct de vedere al comisiei. Eu merg în CL și prezint toate argumentele. Ar fi bine să existe și un compromis. Legea locală dă posibilitatea unei derogări, care trebuie aprobată de CL”, a concluzionat primarul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.