Închide

Un fotograf clujean expune în Portugalia, la Muzeul Imaginii în Mișcare

Cultură by Actual de Cluj - apr. 25, 2019 0 78

Un fotograf clujean care a documentat un sat mai puțin obișnuit din Delta Dunării își expune lucrările la Muzeul Imaginii în Mișcare din Leiria, în Portugalia.

Expoziţia de fotografie a lui Mircea Albuțiu, „Khozyain/ Amfitrionul”, se deschide sâmbătă după-masă.  Sfistofca e o localitate izolată din Delta Dunării. Este locuită de lipoveni, o minoritate etnică de origine rusă care s-a refugiat în zonă pentru a scăpa de persecuţiile împărătesei Ecaterina a II-a. Viitorul Sfistofcăi, a cărei biserică este singura clădire sau instituţie semnificativă a locului, fiind şi una dintre primele construite de lipoveni în Delta Dunării, este nesigur, satul fiind în pericol să dispară cu totul în următorii 30 de ani şi, împreună cu el, un mod de viaţă arhaic. În acest sat trăieşte Vasile Serghevici Servov, pescar, dar de asemenea tâmplar şi crescător de animale. Totuşi, ce îl deosebeşte pe Vasile de ceilalţi locuitori este dragostea sa pentru şah, acesta fiind şi motivul pentru care a organizat deja şapte ediţii ale unei competiţii numită „Pescăruşul alb”. Viaţa sa cotidiană este subiectul central al expoziţiei „Khozyain/ Amfitrionul”.

Fotograful şi realizatorul de film Mircea Albuţiu s-a născut la Cluj, unde și locuiește, un oraş despre care spune că l-a marcat prin poveştile şi istoria sa. Mircea Albuţiu se află la a doua expoziţie prezentată în Portugalia după „New Energy – Amor Amores” la Teatrul Jose LĂşcio da Silva din Leiria şi la Institutul Cultural Român de la Lisabona, în 2017.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu