Închide

Un fost student al unei universități din Cluj cere aproape un miliard de euro despăgubiri după ce a fost exmatriculat, se consideră discriminat

Actualitate by Mihai Prodan - oct. 13, 2021 1 8788

Un fost student al unei universități din Cluj cere aproape un miliard de euro despăgubiri după ce a fost exmatriculat și nu a fost lăsat să candideze la examenul de admitere. Situația a ajuns la Tribunal.
Un fost student al Universității de Medicină și Farmacie din Cluj, Belghin Abdul-Cair, a chemat universitatea clujeană în judecată și cere despăgubiri de nu mai puțin de 900 de milioane de euro după ce a fost respins de comisia de admitere la universitate, anul trecut, pentru că dosarul ar fi fost incomplet și în plus nu e cetățean român. Acesta se consideră discriminat pe bază de naționalitate, căci admitere la UMF pot cere doar cetățenii Uniunii Europene, ai Confederației Elvețiene și ai Europei de Est.

În instanță UMF a arătat că reclamantul a fost student al Facultății de Medicină, iar în anul VI a fost exmatriculat prin Decizia numărul 496 din 6 iulie 2017 pentru fraudarea unui examen. Reclamantul nu a mai putut fi sancționat cu trecerea în an complementar, respectiv cu repetarea anului, deoarece pe durata studiilor un student poate fi înmatriculat în an complementar de cel mult trei ori, iar reclamantul a epuizat cele trei posibilități, astfel că a pierdut calitatea de student al universității odată cu emiterea deciziei de exmatriculare.

Reclamantul a trimis dosarul de candidatură pentru anul universitar 2020 – 2021, înscrierea fiind efectuată on-line și a primit confirmarea de primire în  3 septembrie. După câteva zile universitatea i-a comunicat reclamantului faptul că dosarul este incomplet și că termenul de depunere a dosarelor a expirat, iar în 10 septembrie reclamantul a transmis prin e-mail către universitate foaia matricolă, întrebând dacă i s-a încălcat dreptul de a se înscrie la facultate.

UMF a arătat că înscrierea la studii este condiționată de respectarea prevederilor legale privind criteriile minime necesare pentru urmarea unor studii universitare și face trimitere la dispozițiile regulamentului referitoare la evaluarea performanțelor candidaților în vederea admiterii la studii. Se mai arată că reclamantul este cetățean român și trebuie să se înscrie la concurs de admitere, fără să poată participa la admitere prin evaluarea documentelor atestând performanțele școlare și realizările personale ale candidaților, pentru că nu îndeplinește criteriile necesare, fapt recunoscut de altfel de către reclamant. Cu privire la solicitarea privind acordarea daunelor, pârâtul solicită respingerea solicitării, deoarece nu s-a făcut dovada lor și nici a achitării taxei judiciare de timbru pentru sumele solicitate.

Procesul a avut deja un termen, în urmă cu câteva zile, în 6 octombrie, dar instanța Tribunalului Cluj a invocat din oficiu excepția necompetenței teritoriale  și și-a declinat competența teritorială în favoarea Tribunalului Constanța, căci reclamantul are domiciliul în Medgidia, deși a arătat că în fapt locuiește într-un cămin din Cluj-Napoca.

Să menționăm, Belghin a dat în judecată UMF Cluj în nu mai puțin de 24 de rânduri în ultimii trei ani, o parte dintre procese încă se mai judecă. Pentru unul dintre ele, înregistrat la Tribunal încă din decembrie 2019, se așteaptă o sentință chiar mâine.

Un comentariu

  1. nu inteleg cum e discriminat la admitere daca a fost deja student al universitatii (adica a fost admis o data fara nicio discriminare) si a fost exmatriculat pentru frauda?

    cum poate spune ca doar cetatenii ue pot fi admisi daca el a fost admis o data dar a fraudat examenele si a fost exmatriculat?

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.