Închide

Un elvețian scoate în lume Transilvania: bisericile din Ținutul Secuiesc pentru francofoni

Uncategorized by Kristina Reştea - oct. 06, 2014 0 391

 

Istoricul Hubert Rossel își prezintă miercuri la Mănăstirea Franciscană lucrarea „Bisericile Fortificate din Ținutul Secuiesc”. Pot fi văzute de asemenea, în cadrul unei expoziții, exemple de restaurare pe monumentele de origine maghiară, realizate în perioada 1999-2012, cu sprijinul Guvernului maghiar.

 

„Primul scop al acestei lucrări este de a permite unui public francofon să cunoască mai bine o regiune despre care aude vorbindu-se din ce în ce mai mult, fără să poată să o situeze în mod necesar din punct de vedere geografic. Rari sunt aceia care pot merge dincolo de poncifurile obişnuite despre Transilvania; sunt şi mai rari cei care cunosc despre Transilvania câteva elemente de ordin cultural, fiind capabili să le situeze într-un context istoric. Dacă au auzit vorbindu-se despre biserici fortificate, în interiorul arcului Carpaţilor, este vorba, în general, despre cele ale populaţiei «săseşti». Aceste edificii sunt mai impunătoare, în general, mai bine conservate, pentru că au existat fonduri pentru a o face, şi mai cunoscute pentru că au fost editate lucrări de vulgarizare în diferite limbi occidentale. Nu este aceeaşi situaţie pentru bisericile fortificate ale secuilor”, își explică elvețianul Hubert Rossel demersul.

 

 

Programul evenimentului de Miercuri (08.10.2014), ora 17:30, la Mănăstirea Franciscana, Str.Victor Deleu Nr.2-4.
Prezentări:
17.30 – Dr. arh. Szabolcs Guttmann – preşedintele OART
-Ultimul tur al expoziţiei „Moştenirea Arhitecturală în Reînnoirea – salvarea valorilor în bazinul carpatin” exemple de restaurare pe monumentele de origine maghiară, realizate în perioada 1999-2012, cu sprijinul Guvernului maghiar prin Fundaţia Teleki László

18.00 – ist. Hubert Rossel – din Elveţia – autor al lucrării:
„Bisericile fortificate din Ţinutul Secuiesc” prezentare în limba franceză şi cu traducere în limba română

19.00 – arh. Daniela Maier – vicepreşedinte OART – Scena Urbană 2014, evenimentele Scena Gării şi Piaţa Gării

19.15 – Florin Moroşanu – preşedintele asociaţiei „Cluj-Napoca 2021“,C.C.E.-liniile de program 2014-2021 ale asociaţiei, privind pregătirile pentru statutul de Capitala Culturală Europeană

19.30 – pauză/discuţii

20.00 – concert cameral susţinut de Beethoven Quartett (Elveţia)
vioara I – Bartha Mátyás
vioara II – Laurentius Bonitz
violă – Vahagn Aristakesyan
violoncel – Carlos Conrad

în program:
W. A. Mozart: Quartetul în Si bemol major KV 458 „Jagdquartet”
J. Brahms: Quartetul Nr. 1 în Do minor op 51/1 (1873)
L. van Beethoven: Quartetul Nr. 11 în Fa minor, op. 95 „Serioso” (1810)

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare