Închide

Un avocat-activist clujean a lansat contractul care protejează și chiriașii

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2021 0 696

În timp ce Primăria din Cluj pregătește o strategie de locuire pentru Cluj-Napoca pentru 2021-2027 (2030), în timp ce primarul Emil Boc susține că, dacă scad prețurile la chirii, scade și calitatea în Cluj-Napoca, activiști din Cluj-Napoca lansează un model de contract care oferă drepturi și responsabilități atât pentru proprietari cât și pentru chiriași și aduce cu el și „albirea” pieței chiriilor.

 

Radu Mititean, avocat și activist în cadrul asociației Clubul de Cicloturism Napoca și Adrian Dohotaru, fost parlamentar și astivist la SOS au lansat un model de contract de închiriere menit să protejeze și chiriașii, de multe ori discriminați în Cluj-Napoca sau obligați să accepte nefiscalizarea contractelor. Dohotaru spune că piața chiriilor din Cluj e încă discriminatorie cu romii, cu homosexualii, cu mamele singure. În plus, este o practică ca cei care închiriază fie să nu semneze contracte, fie să accepte contracte fictive pe sume mult mai mici declarate de proprietari la finanțe. Așa se explică și prețurile extrem de mari practicate în Cluj-Napoca pentru chirii, spune el.

„Noi am făcut experimente și cei pe care i-am sunat avea probleme legate de culoarea sau orientarea chiriașilor, fie nu doreau să înregistreze contractele la finanțe. De aceea e foarte important ca tot mai mulți chiriași să aibă modele și să contibuie și ei la albirea pieței chiriilor din Cluj”, a arătat Dohotaru.

Mititean a arătat că, pe lângă reformele legislative care trebuie făcute în România pentru a așeza și alibi piața chiriilor, la fel de importante sunt modelele de contracte care să protejeze atât proprietarii cât și chiașii în egală măsură, de aceea a întocmit un astffel de model.

„De cele mai multe ori, proprietarul vine cu contractul. Sunt redactate contractele în așa fel încât proprietarul să aibă toate garanțiile și avantajele iar chiriașul e într-un dezavantaj teribil. Deoarece închiriază de la persoane private nu i se aplică legislația din domeniul protecției consumatorului și, din punct de vedere tehnic, e contâns, n-ar libertate, nu negociază și acceptă de multe ori conștient clauze dezavantajoase. Pe piața chiriilor, atît în Cluj cât și în țară, există foarte multe nesiguranță socială, nu se acceptă contracte scrise”, a arătat Mititean la Starea Nației.

Modul de contract care oferă drepturi și responsabilități atât pentru proprietari cât și pentru chiriași este disponibil AICI:

Întrebat despre costurile mari pentru chirii la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a susţinut joi, în 13 mai, la un post local de radio, că situaţia este similară în toate oraşele din Europa, cu o calitate mare a vieţii.„Aşa este peste tot în oraşele cu o calitate mare a vieţii. Dacă vom da drumul la toate construcţiile care să nu respecte cadrele legale, va scădea preţul imobilelor, dar va scădea şi calitatea vieţii”, a fost declarația primarului Emil Boc.

O arhitectă care locuiește la Bruxelles l-a contrazis și a arătat că „un preț mare la chirii indică specula imobiliară și faptul că interesele pieței sunt mai presus decât dreptul cetățenilor la locuire”, oferind exemplul Vienei, orașul cu cea mai mare calitate a vieții din lume, unde „chiriile sunt accesibile pentru majoritatea locuitorilor orașului”.
Experții care lucrează la strategia de locuire pe care Primăria din Cluj și-a asumat să o facă în premieră națională au pus chirile mari practicate în oraș pe seama altor factori, printre care și faptul că majoritatea nu sunt fiscalizate la valoarea reală.
Primăria din Cluj-Napoca și-a asumat să fie prima din România care să aibă o strategie pentru locuire, aceasta pregătindu-se de către Bancă Mondială în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltarea Urbană 2021-2027 (2030).
Strategia de locuire pe care și-a propus-o Clujul să o aibă este o premieră națională și se află în stadiul de indentificare a problemelor orașului – cea mai scumpă piață imobiliară din țară, cele mai mari chirii dar și cu o piață neagră a acestora, nefiind fiscalizate unde, spre exemplu, din anul 2000 populația în Florești a crescut cu 131% în timp ce la Cluj-Napoca, creșterea a fost puțin peste 1,5%. La strategia de locuire lucrează Bogdan Suditu, conferențiar la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București dar și experții Băncii Mondiale.
Vezi și: Un exemplu care contrazice teza primarului Boc privind chiriile din Cluj-Napoca, „Daca va scădea prețul, va scădea și calitatea vieții”. Arhitectă: ” în Viena, orașul cu cea mai mare calitate a vieții din lume, chiriile sunt accesibile pentru majoritatea locuitorilor orașului”
sursa foto: Vice

Nici un comentariu

Scrie un comentariu