Închide

Primăria vrea chirii la chioșcurile de presă din centrul Clujului cât cele pentru apartamentele cu trei camere

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 16, 2021 0 211

Primăria a lansat o licitație pentru închirierea a trei chioșcuri de presă de pe Bulevardul Eroilor (zona înspre Teatrul Național), după ce, de luni bune, le-a ținut cu lacatele pe ele. Conform caietului de sarcini, prețul de la care va porni licitația pentru închirierea chioșcurilor este de 1783 lei/lună. Un alt chioș din Piața Unirii a fost scos la licitație pentru închiriere cu prețul de pornire de  2.559 lei pe lună. Prețurile sunt cît pentru închirirea apartamentelor și este posibil să țină la distanță distribuitorii de presă, semnalează ziarulfaclia.ro.

La Cluj-Napoca, presa scrisă se confruntă cu probleme extrem de grave din cauza lipsei punctelor de difuzare. Distribuitorii de ziare și reviste atrag atenția că există riscul ca peste câteva luni în Cluj-Napoca să nu mai funcționeze niciun punct de distribuție a presei pe domeniul public. Și asta din cauză că prețul de chirie la chioșcurile deținute de primăriei este total inaccesibil iar gheretele pe care ei le dețin în proprietate nu mai sunt acceptate pe domeniul public.

Acum 10 ani, Primăria a cumpătat chioșcuri cu 30.000 de euro pentru dotarea Bulevardului Eroilor, inițial gândite pentru comercializarea de ziare și de carte. Ulterior, ele au fost închiriate pentru activități de alimentație publică.

În 2004, când Emil Boc a obținut primul mandat de primar, la Cluj-Napoca funcționau cam 200 de chioșcuri de ziare. În prezent, în tot orașul mai funcționează 22 de astfel de puncte de difuzare a presei, care acoperă foarte greu solicitările clujenilor.

Difuzorii de presă susțin că recent au fost notificați de municipalitatea clujeană anul acesta  să-și desființeze toate chioșcurile de pe domeniul public.

Mai mult, reprezentanții firmelor care administrează chioșcurile de presă spun că au fost acționați în judecată pentru a plăti sume exorbitante cu titlul de chirie, deși municipalitatea a refuzat de aproape zece ani să încheie noi contracte pentru spațiul de pe domeniul public pe care-l ocupă punctele de difuzare a presei. Totodată, oamenii se mai plâng că periodic sunt amendați de poliția locală pentru că nu au autorizație pentru chioșcuri.

Recent, primarul Emil Boc dădea asigurări că va încerca să găsească o soluție pentru ca punctele de difuzare a presei de pe domeniul public să poată funcționa în continuare, astfel încât consumatorii de presă tipărită să aibă acces la informație. Aceasta însă se lasă așteptată, mai ales că în zona centrală sunt tot mai multe străzi modernizate, însă nu se oferă și alternativă pentru vânzarea de ziare și reviste.

Mai multe detalii:

Chiria lunară a unui chioșc de presă din centrul Clujului, cât a unui apartament cu trei camere

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare