Închide

Un exemplu care contrazice teza primarului Boc privind chiriile din Cluj-Napoca, „Daca va scădea prețul, va scădea și calitatea vieții”. Arhitectă: ” în Viena, orașul cu cea mai mare calitate a vieții din lume, chiriile sunt accesibile pentru majoritatea locuitorilor orașului”

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mai 14, 2021 2 845

Arhitecta Oana Bogdan a participat în 2017 în juriul unui concurs de soluții organizat de Primăria Cluj-Napoca și spune că l-a felicitat atunci pe primarul Emil Boc pentru importanța pe care o acorda concursului de arhitectură, garant al calității vieții într-un oraș. Acum, după ce primarul din Cluj a susținut la un post local de radio că în Cluj-Napoca se înregistrează prețuri mari la chirii deoarece municipiul oferă o calitate ridicată a vieţii, Bogdan spune că și-a schimbat părea pe care și-a format-o acum 4 ani potrivit căreia primarul din Cluj este un vizionar.
Arhitecta susție că „un preț mare la chirii indică specula imobiliară și faptul că interesele pieței sunt mai presus decât dreptul cetățenilor la locuire”, oferind exemplul Vienei, orașul cu cea mai mare calitate a vieții din lume, unde „chiriile sunt accesibile pentru majoritatea locuitorilor orașului”.
Experții care lucrează la strategia de locuire pe care Primăria din Cluj și-a asumat să o facă în premieră națională au pus chirile mari practicate în oraș pe seama altor factori, printre care și faptul că majoritatea nu sunt fiscalizate la valoarea reală.
„Un preț mare la chirii indică specula imobiliară și faptul că interesele pieței sunt mai presus decât dreptul cetățenilor la locuire, și nu, acest lucru nu se întâmplă „în toate orașele din Europa, cu o calitate mare a vieții”, cum ne spune domnul primar. De exemplu, în Viena, orașul cu cea mai mare calitate a vieții din lume (!) între 2009 și 2019, chiriile sunt accesibile pentru majoritatea locuitorilor orașului. Contractele de închiriere protejează chiriașii împotriva unor tarife exorbitante. Sistemul de locuințe sociale are, de asemenea, o reputație solidă, 60% din populația orașului locuind în apartamente subvenționate. Dar na, Viena e un oras „roșu”, pe când Clujul e „galben-albastru”. Deci calitatea vieții nu este direct proporțională cu prețul (chiriei) locuințelor. După cum creșterea economică nu se reflectă, de cele mai multe ori, în creșterea calității vieții. De aceea există „Indicele de progres social”, care măsoară 50 de indicatori sociali și de mediu pentru a crea imaginea a ceea ce înseamnă cu adevărat viața oamenilor obișnuiți. Indicele nu măsoară fericirea sau satisfacția oamenilor, ci se concentrează pe rezultate măsurabile în domenii precum locuirea și nutriția, drepturile și educația. Bazat pe obiectivele dezvoltării sustenabile (SDGs) și Agenda 2030 a ONU, acest indice este un instrument politic util. Mai multe informații în comentarii. Sunt de acord cu domnul primar atunci când spune că-n Europa prețul locuirii este mare: 10% din populația UE cheltuie 40% sau mai mult din venitul lor pentru locuințe, inclusiv un sfert dintre cei care plătesc chirii în sectorul privat (probabil că printre aceștia se numără ceva clujeni). Dar să ne reamintim faptul că accesul la locuințe adecvate și sustenabile este un drept fundamental garantat la nivelul UE de Carta socială și face parte din Pilonul european al drepturilor sociale. Cadrul de guvernanță economică al UE și regulile sale privind activitățile bancare, concurența și protecția consumatorilor au un impact major asupra pieței imobiliarelor. De aceea, Parlamentul European a adoptat la începutul lui 2021 raportul „Accesul la locuințe decente pentru toți”. Comisia Europeană se va asigura că dreptul la locuire de calitate este pus înaintea intereselor pieței. Să vedem cum va evolua Clujul”, a criticat arhitecta Oana Bogdan declarațiile primarului Emil Boc potrivit cătora prețul mare al chiriilor practicat la Cluj-Napoca este rezultatul calității vieții ridicate din oraș.
Arhitecta a făcut parte din juriul unui concurs de soluții oraganzat în 2017 în Cluj-Napoca de către Primărie, cel pentru modernizarea Turnului Pompierilor din oraș și a spus că atunci l-a felicitat pe primar deoarece a ales să facă concursuri de soluții, o granție pentru asigurarea calității vieții într-un oraș. Acum, a mai spus Bogdan, nu e la fel de sigură că primarul Clujului este un vizionar.

Întrebat despre costurile mari pentru chirii la Cluj-Napoca, primarul Emil Boc a susţinut joi, în 13 mai, la un post local de radio, că situaţia este similară în toate oraşele din Europa, cu o calitate mare a vieţii.„Aşa este peste tot în oraşele cu o calitate mare a vieţii. Dacă vom da drumul la toate construcţiile care să nu respecte cadrele legale, va scădea preţul imobilelor, dar va scădea şi calitatea vieţii”, a fost declarația primarului Emil Boc.

Primăria din Cluj-Napoca și-a asumat să fie prima din România care să aibă o strategie pentru locuire, aceasta pregătindu-se de către Bancă Mondială în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltarea Urbană 2021-2027 (2030).
Strategia de locuire pe care și-a propus-o Clujul să o aibă este o premieră națională și se află în stadiul de indentificare a problemelor orașului – cea mai scumpă piață imobiliară din țară, cele mai mari chirii dar și cu o piață neagră a acestora, nefiind fiscalizate unde, spre exemplu, din anul 2000 populația în Florești a crescut cu 131% în timp ce la Cluj-Napoca, creșterea a fost puțin peste 1,5%. La strategia de locuire lucrează Bogdan Suditu, conferențiar la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București dar și experții Băncii Mondiale.
Detalii aici: Ce-și asumă primarul Emil Boc în prima strategie de locuire din România pregătită la Cluj pentru 2021-2030
Urbaniști și activiști din Cluj-Napoca au arătat, la dezbaterile publice organizate de Primărie pe tema SIDU că orașul are probleme serioase pe partea de locuire.

„(…) Clujul are probleme mari la permisivitatea vieții. Se trăiește mai scump, social mai rău. Politicile publice locale ar trebui îndreptate pentru accesibilizarea spațiilor de locuit și e nevoie de o metodologie mai ancorată în realitate”, arăta arhitectul Eugen Pănescu, în cadrul unei dezbateri organizate pe tema regenerării urbane.

Eniko Vincze, cadru didactic în cadrul Univestității Babeș Bolyai și activistă pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire în oraș pentru categoriile defavorizate, a adus în discuție necesitatea acestei strategii de locuire pentru Cluj-Napoca, nu doar din pespectiva categoriilor defavorizate pe care le sprijină și pentru care a cerut în repetate rânduri Primăriei să-și asume proiecte reale pentru a crește accesul acestora la locuințe. „Trebuie să nu vedem problema locuirii doar pentru categoriile defavorizate. Clujul are probleme de aglomerare și prețuri mari la locuințe care pun probleme tuturor categoriilor. Chiar dacă ne mândrim cu un salariu mediu de 3800 de lei, 400-500 de euro chirie lunar este foarte mult. Nici chiar propunerile formulate ca să existe 20% locuințe accesibile și 5% locuințe sociale nu sunt suficiente”, arăta Vincze în cadrul aceleiași dezbateri publice.

.

2 comentarii

  1. iar citati socialisti mincinosi.
    sa mearga in viena atunci daca e eftineala.
    va zic eu, fara 1000 de euro nu gasesti 1 brdroom apartemnt. ieftineala nu? la 1300 cat castiga un necaligficat din est. boierie

  2. Constructiile se vor face,preturile nu vor scădea,el vrea sa ramana in oras doar oamenii care au bani,si i si permit sa fie proprietari sau sa plateasca chiriile cerute

Scrie un comentariu

Articole similare