Închide

”Umbra” lui Boc la Urbanism. Viceprimarul Tarcea respectă rețeta și conduce ședințele: ”Moș Crăciun să vină cu un laser pentru proiectanți”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - dec. 12, 2018 1 1120

 

Obișnuit să conducă și să facă legea la ședințele Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a municipiului, primarul Emil Boc a absentat ieri o bună bucată de vreme. Chiar și atunci când a venit, nici măcar o propunere de amenajarea a unui parc pe verticală ca la Barcelona nu l-a „prins”, edilul arătându-se sceptic cu privire la realizarea lui pe un teren al Primăriei din cartierul unde locuiește, Zorilor. A venit în sală abia când se discuta punctul cu nr. 9, a fost absent, apoi a părăsit ședința, vorbind la telefon, fără să revină. Chiar și așa, viceprimarul Dan Tarcea a condus ședința după rețeta ”Boc”.

Clasificată ca penultima ședința din an, întâlnirea Comsiei de Urbanism din 11 decembrie a debutat cu un interval de câteva zeci de minute de așteptare a primarului Emil Boc. Apoi, viceprimarul Dan Tarcea a deschis ”lucrările” explicându-le celor prezenți că primarul are o întâlnire importantă cu un comisar european. ”O să vă dea el mai multe detalii”, a ținut să le spună Tarcea celor prezenți.

Scenariul instituit de primarul Emil Boc pentru ședințele a fost respectat cu strictețe de viceprimar. Care a ținut, așa cum face Emil Boc, să-l bage în seamă chiar și pe arhitectul Sorin Scripcariu, invitându-l să se așeze, nu pe margine ci direct la masa de ședințe, cu apelativul ”domnule Președințe”, folosit de primar cu fiecare ocazie, în cadrul ședințelor de urbanism la care participă și Scripcariu (acesta este din această vară președinte pentru 2 ani al Comsiei Zonale de Monumente Cluj).

Chiar și celălalt apelativ utilizat de Boc în comisie – cum ar fi ”domnule profesor” pentru fostul arhitect-șef Adrian Iancu – a fost repetat de Tarcea atunci când voia să ceară părerea arhitecților.

După ce s-a discutat primul punct de pe ordinea de zi, Tarcea și-a amintit că nu a bifat un element esențial din scenariul instituit de Boc pentru ședințele de urbanism: să treacă în revistă punctele de pe ordinea de zi pentru care sunt prezenți cei mai mulți cetățeni și să le discute, prioritar.

Chiar și atunci când arhitecții din Comisie sau specialiștii de la Direcția de Urbanism s-au arătat amuzați sau chiar au râs după o întrebare pusă de un vecin, Tarcea a respectat ”rețeta Boc” și a încercat să îl împace pe acesta, arâtându-i că întrebările lui sunt îndreptățite. Vecinul pusese o întrebare cu privire la fundația unei construcții care urmează se se realizeze pe strada Avram Iancu și dacă săpăturile vor afecta proprietatea sa: ce garanții are că lui nu îi va fi afectată locuința veche de șantierul vecin. Omul a invocat faptul că, atunci când a venit cu un proiect de mansardare pentru propriul apartament, ahitectul-șef al orașului (pe care a menționat că nu îl cunoaște și s-a interesat dacă este în sală) ar fi transmis proiectanților săi că lucrarea nu este posibilă, având în vedere și vechimea construcției. Intervenția lui Tarcea a avut loc după ce omul s-a arătat deranjat că o arhitectă din comisie, Andreea Mureșan, șefa Biroului de strategii urbane a râs atunci când s-a pus întrebarea. De altfel, toți membrii din comisie au mustăcit privind subiectul. Arhitectul Adrian Iancu i-a explicat vecinului că în prezent orice clădire se poate întări în așa fel încât pe ea se poate orice. Chiar vicele Tarcea i-a indicat vecinului, după ce l-a împăcat, să își ia alt arhitect care să-l sfătuiască.

Primarul Boc a venit în sala de ședințe abia la punctul cu nr. 9, când arhitectul Claudiu Botea prezenta o documentație privind amenajarea unui imobil cu 39 de apartamente pe strada Frunzișului, lângă blocul turn cu intrare de pe strada Gheorghe Dima. În vecinătatea terenului pe care se dorea amenajarea blocului mai există o parcelă de 543 mp aflată în proprietatea Primăriei, teren în pantă. Aceasta e prinsă în studiu și arhitectul Botea a precizat că proprietarul privat al terenului ar fi dispus să își asume amenajarea sa ca loc de joacă, dacă primăria își dorește așa ceva pe acest teren.

Boc a stat pe telefon și s-a arătat sceptic cu privire la propunere, având în vedere că respectivul teren este în pantă. A semnalat doar că deja Primăria are proiect de parking pe Dima și că a cam făcut ce era de făcut în zonă. Nici măcar o propunere venită de la arhitecții din Comisie referitoare la amenajarea unui parc pe verticală ca la Barcelona nu l-a entuziasmat pe Primar. Arhitectul Voicu Bozac a fost cel care i-a semnalat edilului faptul că Vlad Negru, colegul din comisie, a găsit parcul terasat la Barcelona. Boc a sugerat doar ca spațiul Primăriei să rămână reglementat ca zonă verde, parc și atât. De altfel, Boc a și părăsit sala de ședințe după acest punct, vorbind la telefon, fără să mai revină în cadrul ședinței. Primarul nu a mai explicat celor prezenți nimic cu privire la întâlnirea importantă pe care a avut-o.

 

 

Chiar și așa, proiectanții și arhitecții din comisiei s-au aliniat unei alte exigențe exprimate de primar cu prilejul altor ședințe: ca arhitecții să aibă ”lasere” cu ajutorul cătora să explice documentații proiectate pe ecranul mare din Sala de Sticlă, unde au loc ședințele. Arhitectul Sorin Scripcariu a venit cu laserul și așa și-a susținut o ducumentație inclusă pe ordinea de zi a ședinței de ieri. Alți arhitecți din comisie au folosit și ei laserul în cadrul ședinței.

Vezi aici ce a spus Boc despre exigența ca toți arhitecții să aibă unul când vin la ședințele Comisiei de Urbanism:

VIDEO Vedetă nouă la Comisia de Urbanism. Cum vrea să arate că lucrează, mai nou, primarul Boc, când apare un proiect controversat

Viceprimarul Dan Tarcea nu a uitat nici el de acest aspect și, după ce primarul plecase, a subliniat că ”Vine Moșul cu un laser pentru domnii proiectanți”, după ce unei arhitecte i s-a pus la dispoziție un laser al primăriei pentru a arăta pe planșa proiectantă.

 

 

Fără Boc la cârmă, arhitecții din Comisie au fost mai relaxați, dar nu la fel de dornici să ia cuvântul, să facă recomandări sau să se opună ca atunci când ședințele sunt conduse de Boc. Unii chiar au ținut să critice subtil prestația Comisie de Monumente care, deși ar trebui să se preocupe de felul în care arată clădirile noi care se doresc edificate în zona protejată, nu au în vedere să impună beneficiarilor o arhitectură interesantă care să creeze un efect ”Wow” în centrul Clujului.

 

 

Un comentariu

  1. comisiile de urbanism ar trebui sa fie tehnice, dar daca sunt ridicati la rang de experti toti vecinii si lasati sa vorbeasca vrute si nevrute, chiar mai mult decat membri comisiei, totul se transforma intr-o sueta. Sedintele ar trebui sa fie tinute strict cu proiectantii.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.