Închide

VIDEO Vedetă nouă la Comisia de Urbanism. Cum vrea să arate că lucrează, mai nou, primarul Boc, când apare un proiect controversat

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - aug. 15, 2018 2 1315

Un proiect de înlocuire a unei case cu parter și mansardă de pe strada Paris, zonă protejată, cu un imobil mixt cu 25 de apartamente și două spații comerciale, prezentat la ultima ședință de urbanism a Primăriei, a pus pe tapet disensiuni mai vechi între arhitectul Adrian Iancu și Primăria Cluj (care a acceptat propunerile proiectanților Planului Urbanistic General).

Acestea vizează servituțile de utilitate publică prevăzute în PUG pentru strada Paris, în condițiile în care, a spus Iancu, ele sunt o prostie mai ales că există clădiri monument pe respectiva arteră care nu pot fi retrase de la stradă (ca exemplu a fost dat fostul Cinematograf Steaua Roșie, în curs de clasare și vecin cu viitorul proiect imobiliar).

Proiectul propus pe strada Paris la numărul 31-35 implică demolarea unei case existente pe parcela de peste 1300 mp și înlocuirea ei cu un imobil cu subsol, parter, trei etaje și unul retras, fiind corelat, potrivit poriectanților de la Dor Consult, cu un alt imobil aflat pe parcela din spate, care este edificat pe strada Someșului, ambele proiecte fiind ale aceluiași investitor. Beneficiar al proiectului de pe Paris este fundația Bethania și societatea Miatur SRL.

Modul în care proiectanții au rezolvat din punct de vedere arhitectural relația etajelor cu vecinătățile, dar și modul de amplasare a viitorului imobil în aceeași relație propus prin Planul Urbanistic de Detaliu a inflamat arhitecții din Comisia de Urbanism a Primăriei la o ședință care a avut loc în 3 august.

Arhitectul Adrian Iancu, membru în comisia de urbanism, a ținut să-i amintească primarului Emil Boc de prostia pe care a permis-o prin Planul Urbanistic General și anume impunerea unor servituți de utilitate publică pe strada Paris în condițiile în care există imobile monument care oricum nu vor fi demolate și care sunt amenajate direct în stradă.

Imobilul mixt propus este vecin cu Bingo Cluj Capitol, clădirea în care a funcționat Cinematograful Steaua Roșie, imobil în curs de clasare ca monument istoric. În aceste condiții, au spus arhitecții, oricum retragerea propusă de la stradă nu s-ar justifica.

Mai mult, Direcția de urbanism și arhitecții din Comisie nu au reușit să se pună de acord asupra situației. Iancu a cerut corectarea erorilor din PUG prin întocmirea unui PUZ pe toată strada care să scoată obligativitatea de asigurare a unor servituți de utilitatea publică pentru lărgirea ulterioară a străzii Paris. Direcția de urbanism, prin Andreea Mureșan, șefa compartimentului de Strategii Urbane sau directorul Corina Ciuban au opinat că Planul Urbanistic de Detaliu propus de cei de la Dor Consult respectă prevederile Regulamentului de Urbanism și că este total nejustificat ca ei să impună respectivului beneficiar o altă documentație Plan Urbanistic Zonal pe toată strada.

În prezent, aceasta are 12-14 metri și o structură neomogenă din punct de vedere a fronturilor și înălțimii clădirilor existente.

Arhitectul  Voicu Bozac din Comisie le-a arătat proiectanților că modul de rezolvare pentru etajele superioare este deranjant, mai ales vizual, dar și că, pe planurile prezentate, ar trebuie mult mai bine aliniat etajul retras. Arhitectul-șef Claudiu Pop a opinat că etajele pot fi rezolvate în consolă, ceea ce ar garanta vizual o mai bună integrare a viitoarei construcții pe artera Paris.

Înainte de discutarea respectivului punct, edilul Emil Boc care conduce ședințele de urbanism, a ținut să le spună arhitecților că fiecare dintre ei ar trebui să vină la ședințe cu un pointer pe care să-l folosească pentru a arăta pe retroproietorul unde se afișează documentațiile de urbanism la ședințele de urbanism. Potrivit edilului, pointer-ul este cel care poate face lumină pe planșe și în proiecte și că ar trebuie să fie nelipsit. A glumit chiar că nu mai dorește să-l împrumute pe al său.

Pe parcursul prezentării și discuțiilor despre documentația imobilului de pe strada Paris, arhitetctul Voicu Bozac i-a cerut edilului pointer-ul cu luminiță roșie pentru a exemplifica pe planșă nemulțumirile legate de aliniarea etajelor viitoarei construcții.

Având în vedere discuțiile și neînțelegerile dintre arhitecții din Comisie, primarul Emil Boc a vrut să arate un mod de lucru exemplar și neutru la Comisia de urbanism.

O rezolvare a venit de la arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, care a recomandat un PUZ restrâns care să includă parcelele cu monumente și care să rezolve problema servituților.

I-a luat la rând pe toți membrii pentru a le cere o rezolvare a cazului și i-a pus să se pronunțe scurt și la obiect cu privire la caz. Apoi i-a amintit arhitectului-șef că, cu toate punctele specialiștilor în față, trebuie să vină cu o propunere și o rezolvare a cazului în fața sa pentru avizul final: fie se avizează PUD-ul, fie se cere PUZ restrâns (pe parcelele vecine cu monumente pentru corectarea servituților), fie PUZ pe toată strada (care să rezolve problema servituților semnalată de Iancu).

2 comentarii

  1. cum sa faca proprietarul unei parcele de pe str. Paris un PUZ pe toata strada, sa elimine o servitute instituita prin PUG? Nu e corect sa i se impuna asa ceva unui proprietar de pe strada. Negru si Bozac se gandesc inainte de a vorbi? sa faca primaria PUZ, ca ea a aprobat PUG-ul, in cazul in care nu le mai convine viziunea PUG-ului, nu un privat.

  2. sa faca primaria PUZ daca vor sa modifice PUG-ul, iar proprietarul respectiv, poate ulterior sa-si extinda constructia si pe portiunea pe care acum e servitutea.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare