Închide

Ultimul concert al actualei stagiuni pentru Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj e o premieră absolută, pe scena Casei de Cultură a Studenților, mâine seară

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 09, 2024 0 82

Ultimul concert al actualei stagiuni pentru Filarmonica de Stat ”Transilvania” din Cluj e o premieră absolută, pe scena Casei de Cultură a Studenților, mâine seară.

Concertul extraordinar de închidere a stagiunii 2023/2024 e o premieră absolută, ”Norma” de Vincenzo Bellini în concert mâine seară la ora 19 la Casa de Cultură a Studenților ”Dumitru Fărcaş”. ”Stagiunea nu se poate încheia altfel decât cu o premieră absolută la Cluj, opera Norma de Bellini în versiunea unui concert vocal-simfonic extraordinar”, arată instituția de cultură.

Cea mai cunoscută dintre operele scrise de Bellini în scurta sa carieră, ”Norma” este exemplul suprem de belcanto – cuvântul italian pentru ”cântatul frumos”, un stil ce s-a dezvoltat în Italia pe parcursul secolului al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea. ”Se caracteriza, în principal, prin frazarea legată, frumusețea sunetului și bogăția de fiorituri ale liniilor vocale lungi și elegante. Melodiile lui Bellini sunt de largă respirație, iar principalul țel este exprimarea emoțiilor și sentimentelor redate prin text. Norma este un model în acest sens, în special prin rolul principal al sopranei, unul dintre vârfurile supreme ale repertoriului pentru acest tip de voce”, arată Filarmonica.

Dirijor este Pier Giorgio Morandi, care a cântat timp de zece ani ca oboist principal în Orchestra del Teatro alla Scala din Milano. A studiat compoziția la Conservatorio G. Verdi din Milano și conducerea orchestrei la Salzburg Mozarteum cu Ferdinand Leitner. În anii petrecuți la Scala, Morandi a fost dirijor asistent al dirijorului Riccardo Muti și, mai târziu, al lui Giuseppe Patanè. În 1987 a studiat la Tanglewood, SUA, cu Leonard Bernstein și Seiji Ozawa. În același an, Morandi a câștigat Tanglewood Competition, cunoscut și sub numele de Bernstein Prize. În 1989 a devenit dirijor principal adjunct la Teatro dell’Opera din Roma, unde a dirijat Ernani, Madama Butterfly și mai multe concerte simfonice. În 1990 a înregistrat prima sa operă cu Opera din Roma, Don Chisciotte de Paisiello. Din 1991 și pentru următorii cinci ani, a fost dirijor principal invitat la Opera Națională din Budapesta.

A fost dirijor principal invitat la Orchestra Simfonică din Helsingborg și la Royal Opera House din Stockholm, iar în prezent este dirijor principal onorific la Teatrul Național Croat din Zagreb.

Soprană este Melody Moore, în această stagiune a performat pe scena Grand Opera din Houston cu rolurile ”Senta” din ”Olandezul zburător” şi ”Donna Elvira” din ”Don Giovanni” –  şi la Opera din Los Angeles pentru debutul în rolul ”Gertrude” din ”Hänsel şi Gretel”. De asemenea, a debutat cu Filarmonica din Dresda în rolurile Giorgetta din Il Tabarro de Puccini şi Santuzza din Cavaleria rusticană de Mascagni, ambele urmând a fi lansate la casa de discuri Pentatone Classics, companie pentru care va înregistra și un album de muzică americană, împreună cu pianistul Bradley Moore. Absolventă a Conservatorului din Cincinnati, Melody Moore a fost bursieră Adler a Operei din San Francisco.

Pe scenă urcă și tenorul Ștefan Pop. La vârsta de 23 de ani, în 2010, Ștefan Pop câștiga două dintre cele mai importante concursuri vocale internaționale, la doar șapte zile distanță, pe două continente diferite: Operalia, găzduit de Teatro alla Scala din Milano, sub îndrumarea maestrului Placido Domingo, unde a fost unul dintre puținii concurenți din întreaga istorie a concursului care a câștigat două premii în aceeași seară, premiul întâi și premiul pentru auditoriu; și cel de-al șaselea Concurs Internațional de Muzică de la Seul, unde a câștigat premiul întâi.

Ștefan Pop a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la secția canto. Printre cele mai mari succese ale ultimelor stagiuni se numără Jacopo (I due Foscari) într-o nouă producție la Parma, care a fost înregistrată și pe CD și Blu-ray, prima sa operă-film cu Traviata pentru Classica HD la Teatro Massimo Bellini Catania. Stagiunea trecută a început pentru Ștefan Pop cu Messa da Requiem de G. Verdi la Festivalul Verdi Parma și a continuat cu un concert Bellini & Donizetti la Teatro Massimo Bellini Catania, apoi cu două concerte de gală la Osaka și Tokyo. La Staatsoper Berlin a fost invitat în rolurile Rodolfo și Pinkerton, înainte de a debuta ca Don Carlo sub bagheta lui Daniel Barenboim la sfârșitul stagiunii. La Teatro Comunale din Bologna și la Teatro Carlo Felice din Genova a realizat rolul în rolul Pollione (Norma). Punctele de atracție ale ultimelor stagiuni au inclus debutul său în rolul ”Cavaradossi” din Tosca la Royal Opera House, unde a revenit și pentru rolurile ”Foresto” din  ”Attila in Concert” și Rodolfo din ”Boema”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare