Închide

Turnul care ne arată cine e Clujul primește mult promisul concurs pentru a intra în circuitul cultural al orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 01, 2016 0 584

Un concurs de soluții va fi lansat în perioada următoare pentru reintroducerea în circuitul cultural al orașului a Turnului Pompierilor care stă de câțiva ani buni, închis cu lacat, în administrarea primăriei clujene. La ședința ordinară din 1 septembrie, consilierii locali au aprobat premiie, de aproape 400.000 lei, pentru lansarea acestui concurs de soluții, tema acestuia fiind concepută de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania. Adică: transformarea clădirii într-o platformă de informații pentru vizitatori – văzute din turn, imagini tridimensionale ale diferitelor epoci ale orașului vor părea suprapuse peste străzile de astăzi ale Clujului.

În programul artistic al orașului din dosarul de candidatură pentru titlu de Capitală Culturală Europeană, Turnul Pompierilor apare pe lista proiectelor de infrastructură, proiectul de reabilitare fiind estimat la 3 milioane de euro, iar ca sursă de finanțare sunt indicate și fondurile europene.

Tema de proiectare care va sta a baza proiectului de reabilitare a obiectivului e „turnul celor trei vârste” și a fost întocmită de către Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, în baza unui contract cu primăria clujeană. Cel care a coordonat eleborarea temei a fost arhitectul Dan Clinci.

Tema va sta la baza unui concurs de soluții care urmează să fie lansat în perioada următoare de primărie, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Concursul va fi organizat pe modelul celorlalte inițiative de acest gen organizate de primărie (cel pentru totemurile de intrare în oraș, cel pentru Centrul Cultural Transilvania), acesta fiind finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Premiul cel mare va fi contractul de proiectare încheiat cu primăria și estimat la peste 365.000 lei. Premiile II și III ale concursului de soluții sunt de 22.000, respectiv 13.000 lei.

Toate cele trei premii vor fi stabilite de un juriu, numit de administrația locală. Potrivit informațiilor preliminare, juriul nu va fi unul internațional, dar va fi format din specialiști români de renume, implicați în astfel de proiecte.

Consilierii locali au aprobat la ședința ordinară lansarea concursului de soluții și premiile menționate.

Concursul este gândit pentru a crea „cele trei vârste ale Turnului, un proiect de realitate augmentată care recuperează și aduce la zi unul dintre cele mai interesante monumente ale orașului: Turnul Pompierilor. Cele trei vârste ale turnului se referă la nivelul medieval al clădirii, la extensia de secol XIX (neoclasică) și la cea contemporană, digitală. Proiectul transformă clădirea într-o platformă de informații pentru vizitatori: văzute din turn, imagini tridimensionale ale diferitelor epoci ale orașului vor părea suprapuse peste străzile de astăzi ale Clujului. O bază de date cu multe informații despre oraș va fi disponibilă online și in situ. Turnul va fi folosit ca punct de observație și va găzdui mici evenimente culturale și expoziții”.

Turnul Pompierilor a fost deschis publicului pentru o zi, anul trecut, în noiembrie, în timpul Festivalului dedicat designerilor, Zain Design Expressions. Detalii AICI:

Clujul văzut din Turnul Pompierilor. Când se organizează concurs de soluții pentru readucerea clădirii în circuitul orașului

Cine e Turnul Pompierilor

Turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor. Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională și în ziua de azi.
Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare