Tudor Giurgiu, regizor clujean la cel mai mare protest al ultimilor ani: ” impostura, aroganța și nesimțirea „lor” au provocat un incredibil scurtcircuit social. Enorm de mulți oamenii s-au săturat”
ActualitateTop News by Actual de Cluj - nov. 04, 2015 1 286
Că protestele din ultimii ani aduc în stradă cele mai diferite categorii sociale o confirmă reputatul regizor clujean Tudor Giurgiu, care aseară a fost printre cei nu mai puțin de 25.000 de protestatari de pe străzile Bucureștiului, în cel mai amplu protest al ultimilor ani. Concluzia sa -„enorm de mulți oameni s-au săturat”.
Tudor Giurgiu nu e omul pe care să-l vezi în fiecare zi la proteste. Totuși, altfel-sobrul om clujean de film a fost aseară între cei 25.000 de protestatari din Capitală, ce au cerut demisii după tragedia de vineri seara de la clubul Colectiv. La cald, aproape de miezul nopții, Giurgiu și-a notat impresiile după protest: ” impostura, aroganța și nesimțirea „lor” au provocat un incredibil scurtcircuit social. Enorm de mulți oamenii s-au săturat. Și nu doar hipsterii, rockerii, arhitecții sau studenții. Când se striga „solidaritate” am simțit că e pe bune”.
Acasă după protest, Giurgiu notează trei elemente care l-au impresionat la protestul de aseară, cel mai amplu al ultimilor ani. Primul dintre ele – un bărbat de 35 de ani care-i spunea altuia, pe Calea Victoriei:
M-am intors de pe strazi. Am 3 flashuri care m-au emotionat si m-au pus pe ginduri:
1. Pe Calea Victoriei, un barbat pe la 35 de ani ii spunea altuia: „i-am adus și pe copii, să vadă și să înțeleagă. Am vorbit cu nevastă-mea și ne-am pus de acord că trebuie să-i învățam un singur lucru de mici: să fie demni, să nu se lase călcați în picioare. Să spună „nu” atunci când e cazul.”
Giurgiu spune că același lucru i l-a spus și lui un prieten avocat, după ce a văzut filmul „De ce eu?”, regizat de Tudor Giurgiu. „Ne gândim tot mai mult la cum îi formăm pe cei care vin după noi. Să nu mai accepte compromisul și nesimțirea”, spune Giurgiu.
A doua persoană din mulțimea de 25.000 care i-a atras atenția lui Giurgiu a fost o femeie de aproximativ 50 de ani, „îmbrăcată ca venind de la birou, simplu, corect, gen salariat la stat sau firmă de contabilitate”.
2. In masa compacta de oameni care pleca de la Primaria lui Piedone, am stat cu ochii pe o doamna din fata mea (mor de ciuda ca n-am fotografiat, imi murise tel-ul). 50 de ani, imbracata „ca venind de la birou”, simplu, corect, gen salariat la stat sau firma de contabilitate. „Un pic de toc, o geantă clasică. Singură. Fără să se uite pe smartphone, fără să dea share-uri. Zimbea când mai răcnea vreunul de pe lângă noi sau când se mai năștea câte o lozincă nouă. A plecat capul cam pe când au început fluierăturile de pe lângă gardul Patriarhiei. Am simțit-o rușinata și lăsată un pic de izbeliște. M-a urmărit gândul că e unul din cei mulți care, indiferent că au copii sau nu, s-au hotărât să iasă în stradă după job pentru că nu se mai poate, pentru că s-a umplut paharul. și cred că va aduce sâmbătă cu ea alți prieteni și vecini și-o să le spună că doar noi toți, împreună, putem scrie istoria”, notează Giurgiu.
În fine, a treia remarcă a lui Giurgiu se îndreaptă asupra unui grup de trei persoane, de 45-50 de ani, aflați după toate probabilitățile pentru prima dată la un protest. Giurgiu notează: „O doamnă exaltat[ le explică colegilor ce tare e scandarea cu „Cine nu sare, nu vrea schimbare” și cum sărea toată lumea și cine ce filmă, etc etc. O ascultam magnetizat urmărindu-i bucuria relatării, era limpede că a ieșit în Piață din nou probabil după vreo 15-20 de ani, că habar n-avea de Uniți Salvăm și alte alea. Și m-am gândit deodată că de fapt impostura, aroganța și nesimțirea „lor” au provocat un incredibil scurtcircuit social. Că enorm de mulți oamenii s-au săturat. Și nu doar hipsterii, rockerii, arhitecții sau studenții. Când se striga „solidaritate” am simțit că e pe bune, mă uitam în spatele meu și vedeam o infinită adunare de oameni frumoși”.
Protestul de aseară din Capitală a fost cel mai mare din ultimii ani, cu 25.000 de participanți după estimările presei, nemulțumiți de reacția autorităților după tragedia din clubul bucureștean Colectiv, cu zeci de morți și răniți după ce un incendiu a cuprins incinta. Aceștia au cerut demisii pe capete- iar prima dintre ele a și venit, în urmă cu puține minute: premierul Victor Ponta a anunțat că demisionează din funcție.
Un protest similar e așteptat pentru diseară la ora 18 la Cluj.
[…] Tudor Giurgiu, regizor clujean la cel mai mare protest al ultimilor ani: ” impostura, aroganț… […]