Închide

Tudor Giurgiu își face ”Netflix a la Transilvania”. Clujenii sunt invitați și să facă filme la Uzina din Lomb

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iun. 01, 2019 0 277

Două nouăți pentru publicul de festival dar și petru clujenii de rând au fost scoase din pălăria TIFF 18 de directorul Festivalului, Tudor Giugiu, pentru a marca ”majoratul”, dar și pentru a arăta felul în care festivalul s-a dezvoltat.

TIFF va fi singurul din Estul Europei care va avea o platformă on-line de vizionare a filmelor din cadrul festivalului care va putea fi accesată contra cost. Aceasta e prima noutate. Cea de a două este reușita ca, după capitalele mari ale lumii, să vină și rândul Clujului să aducă ”uzina de filme” a regizorului Michel Gondry, laureat al premiilor Oscar. Adică, între 31 mai-31 iulie, într-un studio de film amplasat în Lomb, în Centrul Primăriei deja botezat CREIC, orice familie, orice clujean poate veni cu prietenii să se distreze și să facă un film.

„Marea noutate pe care o propunem în acest an la TIFF este TIFF Unlimited, prima platformă de streaming realizată de un festival de film în România şi, cred, în Estul Europei. Mai există platforme similare la Rotterdam şi la Goteborg din știința mea. Acest proiect la care lucrăm de peste un an îl lansăm oficial vineri (6 iunie-n.r.). E un loc unde se pot vedea  filmele premiate de la TIFF, filme noi, filme din oferta distribuitorilor, filme de artă, filme premiate. Mulţi cinefili ne-au scris că se termină TIFF-ul, unde se mai pot vedea filmele din festival sau care au circulat meteoric pe ecran. Am făcut nebunia asta”, a anunțat Tudor Giurgiu în cadrul galei de deschidere a TIFF 18.

Platforma botezată TIFF Unlimited va putea fi utilizată contra cost, în baza unui abonament lunar, din data de 6 iunie, când au loc și Zilele Filmului Românesc la TIFF. Ca la Netflix, cei care se abonează vor beneficia de o lună gratuită. De asemenea există prețuri promoționale. Giurgiu a mai spus că respectiva platformă a fost dezvoltată împreună cu o firmă IT din Cluj.

A doua noutate de majoratul TIFF pentru publicul de festival, dar și pentru clujenii de rând, este aducerea la Cluj a proiectului Uzina Filmelor de Amatori a regizorului francez Michel Gondry, laureat cu Oscar. Giurgiu a ținut să spună că a venit rândul Clujului, după marile capitale prin care s-a plimbat acest proiect. Timp de două luni, în CREIC-ul Primăriei din Lomb, clujenii vor avea la dispoziție un platou de filmare unde pot, în decursul a trei ore, să facă un film.

Giurgiu a spus că e o alternativă extraordinară pentru distracție și pentru a petrece timp liber, mult mai interesantă decât jocurile din pivnițe de tipul Escape Room. Studioul de film pentru amatori instalat în Lomb poate fi accesat gratuit, pe bază de înscriere, înscrieri despre care Giurgiu a spus că deja au crescut.

Echipa TIFF a făcut chiar și o demonstrație Video că Lombul nu e așa departe și că poate fi aceesat în mai bine de 30 de minute din centrul Clujului, dar cu mașina. Regizorul Michel Gondry, prezent la Cluj, a arătat de pe scena Galei Oficiale de Deschidere a Festivalului, că este o oportunitate pentru publicul interesat să își pună la contribuție creativitatea și să se distreze accesând acest proiect. Despre produsul final obținut după trei ore în studioul cu 15 decoruri instalalat la Cluj, Godry a spus că nu va fi o capodoreră, însă că acest lucru nu va deranja pe nimeni pentru că este o bună posibilitate ca publicul larg să ia contact cu industria de film și cu procesul în sine.

Gala de Deschiderea a TIFF 18 a avut loc în 31 mai, târziu în noapte, după o lungă așteptare ca ploaia să se oprească, la Cinema Florin Piersic și la Casa de Cultura a Studenților din Cluj. Inițial urma să se deruleze în Piața Unirii din centrul Clujului, unde oamenii se adunaseră cu umbrele colorate având în vedere că la ora anunțată pentru primirea participanților ploua torențial.

sursa foto. Igo Tegge, seful Centrului Cultural German din Cluj

Detalii: Momente tensionate în centrul Clujului, mii de clujeni afectați: se mai ține deschiderea TIFF în Unirii?

sursa foto: Primăria Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.