Închide

Papa Francisc, îndemn la pace între români și maghiari: ”Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă”

ActualitateSinteză știri naționale by Catalin Suciu - iun. 01, 2019 0 700

Papa Francisc – aflat în cea de a doua zi a vizitei sale istorice în România – a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc, unde în fiecare an are loc marele pelerinaj de Rusaliile catolice, transmite hotnews.ro.

La Șumuleu a plouat torențial toată dimineața, iar ploaia s-a oprit cu puțin înainte de sosirea Papei. Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu-Ciuc, cea mai mare de acest fel din lume şi cu o vechime de peste 500 ani, a fost scoasă din biserica franciscană şi dusă la altarul de unde Papa oficiază slujba. De la ora 17.00, Papa se va afla la Iași.

În fața celor aproape 100.000 de pelerini, Suveranul Pontif i-a îndemnat pe români și pe maghiari să conviețuiască în pace.  ”Evenimentele complexe şi triste din trecut nu trebuie uitate sau negate, dar nici nu pot să constituie un obstacol sau un argument pentru a împiedica o mult râvnită convieţuire fraternă. A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune”.

„Acest pelerinaj aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti deopotrivă. Este simbolul dialogului, al unităţii şi al fraternităţii. A peregrina înseamnă a fi conştienţi că venim, ca popor, în casa noastră. Un popor a cărui bogăţie stă în miile sale de chipuri, culturi, limbi şi tradiţii”,a spus suveranul Pontif.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.