Închide

Momente tensionate în centrul Clujului, mii de clujeni afectați: se mai ține deschiderea TIFF în Unirii?

ActualitateTop News by Mihai Prodan - mai 31, 2019 0 602

Momente dramatice în centrul Clujului, unde mii de clujeni prezenți în piața Unirii au fost ținuți în suspans și, în final, plouați să afle că deschiderea ediției din acest a festivalului de film Transilvania se mută într-un cinematograf, din cauza averselor care, deși organizatorii festivalului erau siguri că se vor opri, i-a amenințat cu un front dinspre Apahida.

Încurajați de asigurările organizatorilor festivalului care, chiar în vreme ce peste oraș turna cu găleata, erau siguri 100% că deschiderea oficială a festivalului rămâne în locația stabilită, piața Unirii, mii de clujeni au pășit pe covorul roșu înarmați cu pelerine, umbrele colorate, haine impermeabile și, după caz, prosoape de hârtie înmânate de voluntari, cu care să șteargă scaunele din plastic udate de aversele abundente de ploaie.

Acestea s-au dovedit însă de puțin ajutor, căci ploaia a continuat chiar și la ora prognozată pentru deschiderea festivalului, „tifferii” fără protecție împotriva ploii s-au refugiat în lounge-ul din piață ori în alte locuri și au așteptat ca pe scena din fața ecranului gonflabil să apară cineva care să le comunice dacă, într-adevăr, 100% deschiderea festivalului rămâne în piață sau ba.

Deschiderea ediției din acest an a TIFF, din piața Unirii, a fost amânată zeci de minute și în final mutată în cinematograful „Florin Piersic”, împreună cu avanpremiera celui mai recent film a directorului festivalului, regizorul Tudor Giurgiu. Cum era de așteptat cinematograful s-a umplut-ochi la deschidere, pe scena căruia a urcat Giurgiu, dar și regizorul francez Michel Gondry și tinerii de 18 ani cu care echipa festivalului a organizat conceptul ediției din acest an – căci festivalul a ajuns și el la a 18-a ediție în acest an.

În piața Unirii a rămas în schimb rulota folosită ca decor pentru acest film al lui Giurgiu, „Parking”, unde vizitatorii sunt încurajați să urce și să vizioneze, chiar de pe canapeaua acestei rulote, secvențe din film și trailerul acestuia. În final notăm remarca unei clujence, de după gardul care împrejmuia în piața Unirii zona dedicată proiecției de cea publică: „ce chestie, să vrei să stai în ploaie ca să vezi un film”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.