Închide

15 decoruri pe sute de metri pătrați în proiect inedit cinematografic la CREIC, deschise azi, învață clujenii să facă film

Actualitate by Actual de Cluj - mai 31, 2019 0 61

Conceptul prin care renumitul regizor francez Michel Gondry, laureat cu Oscarul în 2005 pentru cel mai bun scenariu cu Eternal Sunshine of the Spotless Mind, vine la Cluj ca să-i învețe pe cinefili cum se face un film, a fost deschis azi la Centrul de Industrii Creative din Cluj.

„Acum doi ani intuiam sau am auzit primele gânduri despre acest sezon cultural româno-francez şi am găsit pe o pagină de Facebook proiectul regizorului Michel Gondry, proiect despre care nu ştiam prea mult. Am văzut că a itinerat în toată lumea, mi s-a părut o idee extraordinară, care se potriveşte bine cu ceea ce încercăm noi să facem în Cluj, ca pe lângă festival să încercăm să punem un centru de producţie şi un loc unde copiii, tinerii, să se bucure să facă film în condiţii civilizate. Şi era un vis la momentul ăla să putem aduce Uzina aici în Cluj”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu, organizatorul festivalului de film Transilvania (TIFF), în cadrul căruia funcționează în primele zile acest proiect. Acesta include un număr de 15 decoruri amenajate în incinta CREIC, ce pot fi folosite de cei care vor să învețe să facă film. „Într-un studio de 500 mp au fost construite 15 decoruri de filmare cu tematici diverse, de la interior de apartament, hol de bloc, un bar, până la sediu de bancă sau vagon de tren, care sunt puse gratuit la dispoziţia publicului, împreună cu echipamentul complet, audio-video, pentru filmare, montaj, sunet şi proiecţie. În trei ore amatorii pot face aici un film, noi asigurăm şi trainingul necesar, începând de la alegerea unui titlu, tipul de film, scrisul scenariului. Filmele vor avea o durată de 3-5 minute”, a explicat Claudia Droc, coordonatoarea Sezonul România-Franţa la TIFF, citată de Agerpres.

La rândul său, Michel Gondry a spus că prin crearea decorurilor s-a încercat surprinderea culorii locale a Clujului.
„Ideea proiectului a fost de a aduna împreună creatorii de poveşti, care nu se pricep la filme”, a spus Gondry, care este unul dintre invitaţii speciali de la TIFF 2019.

Citește și:

Premieră la festivalul de film de la Cluj. Giurgiu: „va fi o destinație fabuloasă de petrecere a timpului liber”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare