Închide

Trei lucrări realizate de Adrian Ghenie, dintre care două datează de la începutul carierei sale artistice, pe vremea când era student la Cluj și nici nu bănuia că va bate record după record în licitațiile internaționale, sunt scoase la licitație peste câteva zile

Cultură by Actual de Cluj - apr. 12, 2024 0 157

Trei lucrări realizate de Adrian Ghenie, dintre care două datează de la începutul carierei sale artistice, pe vremea când era student la Cluj și nici nu bănuia că va bate record după record în licitațiile internaționale, sunt scoase la licitație peste câteva zile.

În decembrie 2022 una dintre lucrările sale a fost achiziționată cu șapte milioane de euro în cadrul unui eveniment care a avut loc în Hong Kong. Cele trei lucrări fac parte din urmtăoarea licitație de Artă Contemporană organizată de Artmark în 18 aprilie, cu peste 180 de loturi.

Lucrările scoase la licitație sunt realizate de artist la începutul anilor 2000: ”Aripă” și ”Vestigiile memoriei” (foto), care au cele mai mari prețuri de pornire din cadrul licitației: 20.000, respectiv 30.000 de euro. Cea de-a treia, intitulată ”Stéphane Mallarmé”, offset-ul unui colaj inspirat de cunoscutul poet simbolist francez, a fost realizată în plină pandemie, în anul 2020, și are un preț de pornire de o mie de euro.

Adrian Ghenie, care se bucură de o vastă reprezentare în afara graniţelor României, căci lucrările sale sunt incluse în colecţii muzeale precum cele aflate la Muzeul Georges Pompidou din Paris, Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, Centrul de Artă Contemporană din Malaga ori The Hammer Museum din Los Angeles, reușește adjudecări-record și la noi în țară. În 2019 și în luna februarie a acestui an, două autoportrete de tinerețe ale sale au fost adjudecate cu 150.000, respectiv 100.000 de euro.

Portofoliul lui Ghenie, artist născut în Baia Mare și școlit la Cluj, apoi mutat la Berlin, numără până acum zeci de lucrări vândute la marile case de licitații din întreaga lume, 9 milioane de dolari pentru cea mai scumpă operă de artă, un total de 88 de milioane de dolari vânzări în licitații și locul 44 în Top 1.000 artiști contemporani internaționali.

Amintim, pictorul originar din Baia Mare și școlit la Universitatea de Arte și Design din Cluj, pe care a absolvit-o în 2001, și-a bătut în octombrie 2016 propriul record cu tabloul “Nickelodeon”, vândut pentru 9 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s. În octombrie 2020 lucrarea ”Lidless eye” a lui Ghenie a fost vândută pentru șase milioane de euro, sau șapte milioane de dolari. Lucrarea marchează ”finala decisivă a apreciatei serii de autoportrete ale lui Adrian Ghenie ca Vincent van Gogh”, după cum nota la acel moment catalogul Sotheby’s.

Anterior Ghenie vindea la Christie’s lucrarea “Flori de Floarea Soarelui în 1937″ pentru 3,11 milioane de lire sterline, adică aproape patru milioane de euro. Precedentul record al lui Ghenie a fost în 2015, când a vândut tabloul “The fake Rothko” cu 1,42 milioane de lire sterline, sau 1,78 milioane de euro, tot la Sotheby’s.

Adrian Ghenie e un exponent al aclamatei “Școli de la Cluj”, puternică pe piața artei contemporane în ultimii ani. Născut în 1977 la Baia Mare, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj în 2001. E unul dintre co-fondatorii galeriei Plan B din Fabrica de Pensule, alături de Mihai Pop. A expus între altele în Veneția, Praga, San Francisco și altele, iar în 2015 a reprezentat România la Bienala de la Veneția. Are lucrări, între altele, la Museum of Contemporary Art în Los Angeles sau San Francisco Museum of Modern Arts.  E artistul român cu cele mai scumpe lucrări pe piața internațională.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu