Închide

Top cele mai căutate cartiere din Cluj. Care e cel mai verde cartier al orașului, cel cu o „infrastructură demnă de apreciat” sau cu servicii la îndemână?

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 17, 2022 2 15908

„Cel mai verde cartier al orașului”, cartierul cu servicii la îndemână sau cu o „infrastructură demnă de apreciat” – sunt, toate, cartiere tradiționale ale orașului, și apar într-un clasament al celor mai căutate și sigure zone din Cluj-Napoca, realizat de portalul imobiliar Storia. Nici măcar unul dintre numele de top 3 nu e al vreunei zone recent dezvoltate în anii de avânt imobiliar. Și-a făcut, totuși, loc în clasament Floreștiul. Aceasta în contextul în care Cluj-Napoca e punct fierbinte pe harta imobiliară a țării și cel mai scump oraș pe piața apartamentelor. În 2021, piața construcțiilor se ridica la trei miliarde de euro, mai mult de jumătate din aceasta fiind destinată segmentului rezidențial, amintește analiza, care prezintă cele mai căutate cartiere din Cluj.

Analiza prezintă municipiul Cluj-Napoca ca fiind „a doua cea mai mare economie locală din România, după București, cu cea mai mare creștere din toată Uniunea Europeană între anii 2000 și 2020, produsul intern brut triplându-se, în acest interval”. PIB-ul Clujului în 2020 era estimat la 39 de miliarde de lei. Domeniul IT, veritabil combustibil pentru economia locală și nu numai, înseamnă 20.000 de angajați și o cifră de afaceri care a depășit un miliard de euro, mai amintesc cei de la Storia.

În 2021, piața construcțiilor finalizate, în curs sau în stadiul de proiect ori autorizare prin regenerare urbană se ridică la trei miliarde de euro, mai mult de jumătate din aceasta fiind destinată segmentului rezidențial, menționează reprezentanții portalului. Concret, este vorba despre 2.042 de proiecte, dintre care 1.158 sunt blocuri de apartamente, vile sau alte tipuri de construcții rezidențiale (la finele lui 2021). Datele fac parte, de fapt, dintr-o analiză realizată de compania de proiectare topografică Graphein, în colaborare cu firma de cosultanță IBC Focus și publicată anul trecut. Potrivit acesteia, valoarea totală a pieței construcțiilor din Cluj este estimată la 3 miliarde de euro, motorul domeniului fiind segmentul locuințelor, arată un studiu. Astfel, peste jumătate dintre proiectele de construcție din Cluj sunt reprezentate de sectorul rezidențial,

„Dezvoltarea imobiliară care suflă în ceafa Bucureștiului în ceea ce privește investițiile și volumul lucrărilor are o motivație puternică în demografia Clujului. Cel mai numeros segment este cel al populației active, în intervalul 20-50 de ani și reprezintă circa două treimi din totalul locuitorilor. Evoluția locativă a Clujului urmează tendințele pieței general valabile în România. Cererea foarte mare de locuințe noi, potențialul financiar al locuitorilor și nevoia de confort fac din Cluj-Napoca unul dintre cele mai prospere orașe, interesante în egală măsură pentru dezvoltatorii imobiliari din Cluj, dar și pentru cei care caută o locuință nouă într-o regiune cu potențial economic stabil care să le ofere și beneficii sociale, culturale și universitare necesare oricărei comunități în dezvoltare”, spun cei de la Storia.

Storia prezintă un top al celor mai sigure și căutate cartiere ale Clujului. „Am luat în calcul siguranța, prețul pe metru pătrat al locuințelor noi, infrastructura și accesul la serviciile specifice necesare fiecărui individ – școală, mijloace de transport public, magazine diverse și altele”, spun autorii analizei, care menționează că aceasta poate include și o doză de subiectivism.

Clujul are oficial 21 de cartiere. Cele mai întinse sunt Dâmbul Rotund, Grigorescu, Mărăști, Mănăștur, Becaș, Borhanci, Sopor, Someșeni și Iris. Cele care s-au dezvoltat accelerat în ultimii ani sunt: Plopilor (unde se află Cluj Arena), Borhanci, Sopor, Someșeni, Europa, Făget, Becaș și Bună Ziua, tot acestea fiind și cele cu cel mai ridicat potențial de dezvoltare viitoare.

În ciuda faptului că în oraș s-au construit mii de locuințe și că s-au dezvoltat întregi „cartiere” în anii recenți, cele mai bune, cele mai căutate și cele mai sigure zone rămân cele tradiționale. Mai ales că noile dezvoltări rezidențiale s-au realizat, cel mai adesea, fără serviciile aferente, fără infrastructura necesară și fără spații publice de agrement.

Astfel, pe primul loc în clasament este cartierul Gheorgheni, „cel mai înverzit cartier al orașului”. „Caracteristic este faptul că întâlnești la tot pasul pomi fructiferi, rămășițe ale livezilor și grădinilor care au fost desființate pentru a face loc blocurilor”, arată trecerea în revistă.  Regimul de înălțime variază de la 4 la 12 etaje. Ca puncte de agrement sunt menționate Lacul Gheorgheni, parcul Iulius Mall, Livada Palocsay și Parcul Detunata sunt parte a cartierului, baza Sportivă Gheorgheni.

Urmează Mănășturul, rezultatul reorganizării urbanistice din perioada comunistă. Cartierul este destul de aglomerat, notează cei de la Storia, care adaugă că, pe de altă parte, acesta dispune de servicii, magazine, școli, grădinițe, fiind și unul dintre cele mai bine dezvoltate cartiere din punctul de vedere al infrastructurii și transportului.

„Tot cartierul este dominat de blocuri cu aer muncitoresc cu 4, 8 sau 10 etaje. Deși incluse în categoria locuințelor vechi, sunt căutate datorită suprafețelor și a modului în care au fost compartimentate. În partea de sud a cartierului și-au făcut loc construcțiile noi”, arată analiza Storia.

Pe următorul loc în clasament e tot unul dintre cele tradiționale: Zorilor, care „are o infrastructură demnă de apreciat: străzi largi și spații verzi amenajate (Parcul Iuliu Prodan, de exemplu), latura de nord mărginindu-se în Grădina Botanică (una dintre cele mai mari și mai complexe din țară)”. Locuitorii au la dispoziție o gamă largă de facilități: grădinițe, școli, piață agro-alimentară, două centre comerciale mari, farmacii, spitale, clinici private, hoteluri și pensiuni, restaurante, bănci și așa mai departe.

Nu putea lipsi din clasament Andrei Muresanu, cu cea mai mare densitate de construcții interbelice, „unele dintre ele spectaculoase”.

În topul celor mai căutate zone din Cluj și-a făcut loc și localitatea învecinată: Floreștiul. „Floreștiul a avut parte de o dezvoltare spectaculoasă, începând cu 2006-2007, pe fondul dezvoltării accelerate a Clujului. În prezent, construcțiile noi, case și vile individuale și ansambluri rezidențiale de blocuri, le depășesc substanțial pe cele vechi”.

Un alt clasament, realizat de portalul CompariImobiliare.ro, arăta, de asemenea, că la început de an cele mai căutate zone de către potențialii cumpărători sunt cele clasice, la care se adaugă mai ieftinul Florești.

Astfel, cele mai căutate zone în această perioadă pe piața apartamentelor rămân cele tradiționale: cei mai mulți potențiali cumpărători sunt interesați de apartamente în Mănăștur, Mărăști sau Zorilor, conform datelor portalului CompariImobiliare.ro. În top 5, însă, printre cartierele cunoscute din Cluj-Napoca, a ajuns și Floreștiul,  localitate-„satelit” al municipiului, care, în ciuda deficiențelor în materie de urbanism, e în continuare de interes pentru cei care muncesc în Cluj-Napoca, mai ales datorită prețurilor mai mici. Chiar și aici, însă, sumele medii cerute pe apartamente au ajuns să treacă de pragul de 1.000 de euro/mp. 

Vezi și:

Piața imobiliară din Cluj: Care sunt cele mai căutate zone și unde mai găsești apartamente cu prețuri sub 2000 euro/mp?

 

 

2 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.