Închide

Termen optimist pentru lărgirea arterei principale şi pentru rezolvarea problemelor de trafic din cel mai haotic cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 12, 2018 0 489

La mai bine doi ani de la anunţarea proiectului, administraţia este mai aproape de a instala şantierul care trebuie să rezolve o parte din problemele de trafic din cel mai haotic cartier al Clujului, Bună Ziua.

La începutul lunii septembrie, Primăria Cluj a preluat artera Bună Ziua de la Ministerul Transporturilor şi poate lejer începe proietul de lărgire a acesteia cu încă o bandă de circulaţie. Un termen optimist pentru începerea lucrărilor anunţat de viceprimarul Dan Tarcea într-o emisiune radio este primăvara lui 2019. Efectiv, undeva din 2020 încolo se vor putea contabiliza efectele proiectului.

3 benzi de circulație, 2 dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, pistă de biciclete, 2 trotuare. Asta a anunţat Primăria în primăvara lui 2017 pentru viitorul principalei artere de trafic din cartierul Bună Ziua, dezvoltat haotic în Cluj-Napoca după anul 2000. Acum strada Bună Ziua are două benzi de circulaţie şi trotuar parţial pe o parte. În proiectul anunţat de municipalitate, lățimea trotuarului va fi 2m, lățimea banzilor de carosabil de 3,25m,  iar a pistei de bicicliști de 2,25m. 

Ca să poată fi pus în operă se vor expropria, potrivit unor noi declaraţii ale viceprimarului Dan Tarcea, un număr de 60 de parcele. În metri pătraţi, administraţia locală nu a avansat o estimare.

Transferul arterei Bună Ziua de la Compania de Autostrăzi la Primărie era cel care, potrivit declaraţiilor oficialilor Primăriei din ultimul an, împiedica lărgirea străzii şi rezolvarea unor probleme de trafic din acest cartier. Măsurători de trafic realizate de UTCN au arătat că, dacă nu se vor lua măsuri, în cel mult doi ani de zile zona Bună Ziua va intra în colaps din punct de vedere al traficului. Aceasta în 2016. 

La începutul lunii septembrie 2018, Primăria a reuşit să preia artera şi, potrivit lui Tracea, urmează să se treacă la următoarea etapă, care implică realizarea studiului de fezabilitate și a exproprierilor necesare.

”Există un termen, de până la sfârșitul lunii octombrie, ca studiul de fezabilitate al străzii Bună Ziua să fie votat și aprobat în Consiliul local. În prezent, se fac evaluările pentru valoarea exproprierilor, discutăm de circa 60 de parcele care vor trebui expropriate. În ședința din octombrie sper să votăm indicatorii tehnico-economici, după care intrăm în linie dreaptă și vom putea trece la partea de proiectare și, ulterior, la cea de construcție propriu-zisă”, a subliniat oficialul clujean.

Un termen optimit pentru demararea efectivă a şantierului (care va fi probabil gestionat de Regia Autonomă a Domeniului Public din subordinea Primăriei) este primăvara lui 2019. Deci, cu noroc, abia din 2020 se vor putea vedea efectele lărgirii străzii Bună Ziua, la patru ani de la asumarea respectivului proiect de către Dan Tarcea, în calitatea sa de prospăt viceprimar instalat ca secund al primarului Emil Boc.

Bună Ziua este un nou cartier al Clujului amenajat începând cu anul 2000  ca dezvoltare nouă a orașului, cu străzi, spații verzi, trotuare, dotări de cartier. Asta a funcționat doar pe planșe. Practic, fiecare a construit cum a vrut și ce a vrut. Specialiștii îl critică și evită să-i spună cartier. Aceștia îl dau exemplu ca zonă unde construcțiile au luat-o înaintea dotărilor pentru oameni (trotuare, spații verzi publice, servicii, străzi capacitate pentru trafic). Artera Bună Ziua este principala stradă colectoare rezidențială din acest cartier. Pe vremea administrației Apostu s-au mai făcut eforturi similare de a se reconfigura strada Bună Ziua, însă s-a ajuns la asfalt tot pe două benzi de circulație și un trotuar. În documentaţiile iniţiale de urbanism, artera Bună Ziua era capacitată la patru benzi de circulaţie.

Cu sau fără piste de biciclete în “Pipera” Clujului? Noua întrebare pusă de primărie riveranilor din Bună Ziua

Calcule pentru “Bulevardul Clujului Nou”: strada Bună Ziua, aproape de blocaj. Se mai aprobă proiecte noi?

Turnurile cu 10 etaje de pe Trifoiului rămân în picioare. Noul Consiliu Local instalat la Cluj e pregătit să condamne la colaps zona Bună Ziua

Viceprimarul Dan Tarcea a făcut declaraţii la postul de radio Realitatea FM. 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.