Închide

Cu sau fără piste de biciclete în „Pipera” Clujului? Noua întrebare pusă de primărie riveranilor din Bună Ziua

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 21, 2017 3 3549

Primăria întrebă clujenii dacă să facă sau nu primele piste de biciclete în cartierul Bună Ziua pe artera principală cu același nume care deservește această zonă nouă a Clujului, criticată de specialișri și dată exemplu de fiecare dată ca exemplu de urbanism haotic. Din vara lui 2016, primăria face eforturi să capaciteze strada Bună Ziua la patru benzi de circulație, cum de altfel figura în documentațiile de urbanism prin care s-a legitimat acest cartier încă din anii 2000, dar de care primăria nu s-a procupat să fie respectate. Un studiu făcut anul trecut de Universitatea Tehnică din Cluj a avertizat că în maxim doi ani zona Bună Ziua va intra în colaps din punct de vedere al traficului.

 

Bună Ziua este un nou cartier al Clujului dezvoltat începând cu anul 2000  ca dezvoltare nouă a orașului, cu străzi, spații verzi, trotuare, dotări de cartier. Asta a funcționat doar pe planșe. Practic, fiecare a construit cum a vrut și ce a vrut. Specialiștii îl critică și evită să-i spună cartier. Aceștia îl dau exemplu ca zonă unde construcțiile au luat-o înaintea dotărilor pentru oameni (trotuare, spații verzi publice, servicii, străzi capacitate pentru trafic). Aretra Bună Ziua este principala stradă colectoare rezidențială din acest cartier. Pe vremea administrației Apostu s-au mai făcut eforturi similare de a se reconfigura strada Bună Ziua, însă s-a ajuns la asfalt tot pe două benzi de circulație și un trotuar. Acum, primăria lucrează din nou la deziderat, mai ales că un studiu de trafic realizat de Universitatea Tehnică din Cluj a arătat că, dacă nu se iau măsuri, zona Bună Ziua va intra în colap din punct de vedere al traficului în doi ani de zile.

sursa: primăria clujnapoca.ro

sursa: primăria clujnapoca.ro

Artera Bună Ziua – Fagului de 3 kilometri a servit și ca variantă pentru traficul greu din Cluj-Napoca, înainte să fie dată în folosință centura Vâlcele-Apahida și a fost și în patrimoniul Direcției Regionale de Drumuri care se ocupa de lucrări de întreținere.

Acum, administrația locală a lansat o nouă consultare publică cu privire la strada Bună Ziua: dacă aceasta să aibă sau nu piste de biciclete.

Variantele puse în consultare publică sunt două. Fie strada Bună Ziua va fi amenajată cu 3 benzi de circulatie (2 dintre acestea cu sens de mers înspre Calea Turzii, plus pista de biciclete și 2 trotuare de câte 2m, bandă carosabil 3,25 m, pistă bicicliști 2,25), fie cu 4 benzi de circulație (plus 2 trotuare de câte 2m, lățime bandă carosabil 3m). Fiecare varianta presupune aliniamente de arbori.

buna ziua 1

varianta cu 3 benzi de circulație și pistă biciclete

 

varianta cu 3 benzi de circulație și pistă biciclete

varianta cu 3 benzi de circulație și pistă biciclete

varianta cu 4 benzi de circulație și fără pistă biciclete

varianta cu 4 benzi de circulație și fără pistă biciclete

varianta cu 4 benzi de circulație și pistă biciclete

varianta cu 4 benzi de circulație și pistă biciclete

Etapa consultarii publice are loc in perioada 21 februarie – 7 martie 2017. Persoanele interesate pot trimite sesizările, observațiile, punctele de vedere pe adresa: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Motilor nr.7 sau la orice primarie de cartier.

Tot în Bună Ziua primăria a anunțat că va amenaja două sensuri giratorii la intersecția Bună Ziua – Măceșului-Trifoiului și la intersecția Calea Turzii-Mihai Românul. 

Viceprimarul Dan Tarcea a explicat că ambele variante puse în consultare publică prespupun exproprieri. Vizați sunt 45 de proprietari cu parcele între 7 și 500 de metri. „În abele situații, cu trei sau cu patru benzi, vorbim de o ampriză de 16 metri care nu afectează nicio clădire de pe aliniamentul arterei. Adică oamenii nu vor ieși direct în stradă din acestea. Noi încă nu avem un sistem integrat de piste de biciclete, însă aceasta este viitorul trasat și de Planul de Mobilitate Urbană. Pista de biciclete pe care am amenajat-o în Făget, la reabilitarea drumului, este foarte folosită. Acum am pus în dezbatere această chestiune, dacă facem sau nu piste de biciclete și în Bună Ziua. Să vedem ce își doresc și oamenii. Este adevărat că avem și oameni care vin la primărie și spun, ia mai lăsați-ne cu pistele de biciclete și faceți benzi auto. Avem de cealaltă parte bicicliștii care sunt vocali, fac marșuri, pledează pentru transport velo”. După etapa de consultare, urmează să decidem exact pe ce variantă mergem și să pornim procedurile”, a subliniat Tarcea.

Specialiștii din echipa care a lucrat la PUG Cluj (aprobat în decembrie 2015) și care au recomandat primăriei străzi cu piste de biciclete și copăcei (cu profile trasate în respectiva documentație) spun că ideea primăriei de a implica comunitatea este una de salutat. Condiția este ca primăria să țină direcția bună când vine vorba despre modernizarea străzilor importante din oraș. „Cred că e bună dezbaterea. Poate deveni un bun precedent. Un profil complex cu plantație și parcări între sau nu, trotuare normale și piste vélo pemtru o strada așa importantă cum este Bună Ziua sunt direcția în care trebuie mers”, consideră arhitectul Eugen Pănescu.

Aici se pot vedea (în galeria foto) profilele propuse pentru arterele din oraș:

CAMPANIE ACTUALDECLUJ.RO. ÎN AȘTEPTAREA ADEVĂRATULUI URBANISM DE BUN SIMȚ. CAPITOLUL PUG. La revedere străzi fără trotuare. Cum trebuie să arate arterele noi din oraș

Primul mini-părculeț public în “Pipera” Clujului după 16 ani de la “facerea” cartierului

3 comentarii

  1. daca incep cu exproprieri, nu se va face strada aia nici in 10 ani de zile. Mai bine ar negocia cu oamenii din zona, sa gaseasca o modalitate de transfer in domeniu public al terenului necesar pt largire, ca e spre binele lor, ei stau acolo si-s afectati. Sa li se reduca impozitul sau altceva la schimb.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.