Închide

Surpriză. Ce spune Agenția de Mediu despre ferma de pui din Florești

AdministrațieDin județSănătateTop News by Cosmina Fernoaga - feb. 21, 2017 0 1029

Administrația județeană își exprimă îngrijorarea pentru faptul că Agenția de Mediu intenționează să reautorizeze activitatea Fermei de Pui din comuna Florești, deținută de Brav Invest SRL.

„Cetățenii comunei Florești au fost împotriva acestui demers, iar Agenția de Mediu ignoră toate demersurile procedurale deja îndeplinite, neținând cont de dezbaterea care a avut loc în comunitate. De fapt,  Agenția de Mediu a organizat această dezbatere numai de fațadă, ca să bifeze procedural operațiunea. Din păcate, Agenția de Mediu îi condamnă pe floreșteni să trăiască într-un mediu poluat, toxic, care afectează sănătatea publică. Această instituție trebuie să își asume răspunderea în fața celor aproximativ 38.000 de locuitori ai comunei Florești”, a transmis Consiliul Județean Cluj.

În replică, directorul Agenției de Mediu Cluj, Grigore Crăciun, susține că instituția sa nu face decât să urmărească pașii legali pe care-i implică avizarea actvității din cadrul acestei Ferme.  „Acum reanalizăm acest dosar. Dacă proprietarii întrunesc toate normativele, noi nu avem cum să le respingem solicitarea. Ar însemna să încălcăm Legea. Și Consiliul Județean Alba a făcut presiuni asupra Agenției de Mediu, pentru ca activitatea firmei Kronospan să nu fie autorizată. Firma s-a întors apoi împotriva Agenției de Mediu, iar instanța i-a dat câștig de cauză. Agenția a fost amendată cu 2 milioane de lei, pentru că a încălcat procedura de avizare”, a subliniat Crăciun.

El e conștient că în vecinătatea fermei se află blocuri de locuit, dar spune că proprietarii acestor imobile au semnat o documentație emisă de Direcția de Sănătate, din care reiese că Ferma nu ar reprezenta un pericol pentru sănătate: „Oamenii știu foarte bine că au semnat această documentație, iar noi nu avem cum să nu ținem cont de ea în procesul de reautorizare a activității fermei. Vom ține cont de absolut toate aspectele din teren, însă, nu putem acționa abuziv, pentru că – așa cum am mai spus – proprietarii fermei ne pot acționa oricând în instanță”.

Nu știe dacă activitatea Fermei din Florești va fi reautorizată sau nu, dar arată că o soluție corectă ar fi ca Primăria să aibă în vedere atât interesul comunității cât și pe cel al proprietarilor Fermei. „Dacă s-au găsit soluții pentru deșeuri, să se găsească și pentru Fermă. Direcția de Sănătate i-a făcut Primăriei Florești recomandări, în acest sens. Să găsească un teren în afara comunei, să-l transforme în parc agro-industrial, iar activitatea Fermei să fie mutată acolo. În paralel se pot obține fonduri europene pentru decontaminarea terenului pe care se află în prezent ferma de pui”, a spus Grigore Crăciun.

Consiliul Județean susține că a solicitat Agenției de Mediu să reanalizeze dosarul – acele ferme se autorizează de fapt ulterior existenței locuințelor – să analizeze temeinic plângerile oamenilor și contestațiile cetățenilor. „Am solicitat atât Agenției de Mediu Cluj cât și Instituției Prefectului Județului Cluj să se opună unui demers nejustificat de avizare a fermelor de pui între locuințe și să țină cont de interesele și solicitările cetățenilor”, se arată în comunicatul Consiliului Județean.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.