Închide

Se decide viitorul uneia dintre cele mai frumoase străzi din centrul Clujului. Urmează concursul pentru Cetăţuie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 13, 2018 0 1336

Un juriu internațional va analiza la acest final de săptămâmă cele 11 proiecte depuse în cadrul concursului de soluţii care trebuie să rescrie viitorul străzii Kogălniceanu şi arterelor învecinate. Câştigătorul va fi anunţat la începutul următoarei săptămâni, în 17 septembrie. Este cel de-al patrulea concurs organizat de Primăria Cluj pentru transformarea unor zone publice din oraş, dar nu ultimul pe care administraţia vrea să-l lanseze în 2019. După cum a anunţat directorul din Primărie, Ovidiu Cîmpean, în faţa Consiliului Local, în luna octombrie va fi lansat şi concursul de soluţii pentru Cetăţuie.

„Formularea unei soluții arhitectural-urbanistice contemporane, discrete și respectuoase față de patrimoniul construit, de transformare a străzii M.Kogălniceanu într-un spațiu public de bună calitate, sigur, confortabil și adaptabil. Elaborarea unei soluții poetice este preferabilă unui proiect cu aspecte decorative pregnante”, asta cere tema formulată de municipalitate în cadrul concursului pentru transfomarea străzii Kogălniceanu, despre care fostul arhitect-şef al Primăriei, Ligia Subţirică, acum arhitect expert în cadrul administraţiei locale şi membră în juriu, spunea că este cea mai frumoasă stradă din Cluj. Aceasta deoarece reprezintă, cum se arată şi în tema de proiectare, cel mai bun exemplu pentru a înţelege caracterul arhitectural- istoric al orașului Cluj-Napoca. Pe stradă sunt ”concentrate straturile succesive ale profilului acestuia, clădirile baroce, neoclasiciste, moderniste și chiar brutaliste amestecându-se într-un veritabil palimpsest. Acest mozaic temporal și stilistic se recomandă pe sine ca un martor veridic și natural al caracterului orașului a cărui marcă predominantă este diversitatea recognoscibilă atât în profilatură cât și structură: cea etnică, culturală, profesională etc. Strada Kogălniceanu exprimă concentrat istoria unui oraș cosmopolit”.

Un număr de 11 echipe de proiectanţi au predat, potrivit lui Cîmpean, soluţii pentru transformarea zonei până la data limită fixată, 11 septembrie. În 17 septembrie vor fi anunţaţi câştigătorii.  Conform temei de concurs, proiectanţii trebuie să aducă soluţii pentru un viitor „shared space”. „Se dorește pietonalizarea extensivă, dar nu exclusivă, a străzii M. Kogălniceanu și a străzilor adiacente. Zona va putea deveni pietonală în anumite intervale orare sau ocazional, în cadrul evenimentelor comunitare. Pietonalizarea permanentă va fi posibilă când toate aspectele devierii traficului motorizat vor fi rezolvate la nivelul întregii zone.

Obiectivul principal al concursului este contractarea de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca a serviciilor de proiectare necesare unei amenajări de bună calitate a spațiului public al străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente: Universității, Em. de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile JánosBolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. În subsidiar, se urmărește și un scenariu de extindere a intervenției în curțile interioare ale unor instituții publice. Locul I va semna contractul de proiectare de peste 750.000 lei , iar locurile II şi III vor primi premii de 60.000, respectiv 30.000 lei.

Din juriul care va alege cel mai bun proiect pentru Kogălniceanu fac parte:

Membri supleanţi sunt Andrei Cebotaru şi Matei Bogoescu.

Anul acesta, Primăria Cluj vrea să lanseze încă un concurs de soluţii, tot în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor, cel pentru zona de belvedere a Clujului, Cetăţuia, unde s-a anunţat preliminar un teatru de vară. Despre acest concurs nou de soluţii, Ovidiu Cîmpean spunea la ultima şedinţă a forului deliberativ local că va fi organizat tot anul acesta, undeva în luna octombrie. În ultimii doi ani, municipalitatea a făcut mai concursuri şi pentru Turnul Pompierilor, Masterplanul Someşului, Parcul Feroviarilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.