Terenuri pregătite pentru viitoarele şantiere de apartamente. Unde şi cu cât se mai vând parcelele construibile în cel mai scump oraş imobiliar din ţară?
EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 20, 2018 0 1604
În timp ce ne mirăm tot mai des de preţurile care au ajuns să se ceară pe piaţa apartamentelor din „raiul imobiliar” Cluj-Napoca, iar unii observatori din piaţă spun chiar că se văd semnale de reaşezare, în oraş încă se mai pregătesc terenuri de construcţii noi. În urmă cu câteva zile, conform informaţiilor noastre, în Cluj-Napoca tocmai s-a vândut un teren la preţul de 1.000 de euro/mp. Ce se mai întâmplă pe acest segment al pieţei imobiliare şi cu ce planuri mai fac dezvoltatorii tranzacţii?
„Spre deosebire de zona de apartamente, unde se zvoneşte că se apropie o nouă criză imobiliară, piaţa terenurilor se află în continuă mişcare, incluzând aici atât parcelele mici, cât şi suprafeţe mai mari, încă neurbanizate”, spune Cătălin Rus, de la REMS Imobiliare, agenţie care anul acesta a intermediat o serie de tranzacţii de terenuri. „Ideea este că investitorii caută parcele mici pentru construirea de case-duplexuri, pe când cele mai întinse, ca suprafaţă, sunt preferate pentru ridicarea de blocuri în cartierele vechi şi noi ale Clujului”, completează Rus.
„Casele vechi rămase printre blocuri au devenit o ţintă pentru dezvoltatorii imobiliari”
Şi pe acest segment de piaţă, preţurile au urcat faţă de anul trecut. „Scumpirea e mai evidentă decât în cazul apartamentelor, spre exemplu. O cauză a acestei creşteri este şi intrarea în vigoare a noului PUG, care a generat un interes mărit pentru zonele unde se pot construi blocuri, gen C.Brâncuşi-Gheorgheni, Mărăşti – str. T. Mihali sau zona străzii Fabricii. De asemenea, casele vechi rămase printre blocuri au devenit o ţintă a dezvotatorilor imobiliari”, mai spune Rus.
În această lună, agenţia a intermediat vânzarea unui teren pe str. Pasteur, de aproximativ 2000 mp, râvnit de mai mulţi dezvoltatori. Preţ: 1000 euro/mp, conform agenţiei. Proprietatea a fost cumpărată de un dezvoltator local. „Există interes major pentru terenuri urbanizate (cu infrastructură şi echipare edilitară), care sa aibă cel puţin Plan Urbanistic Zonal – Plan Urbanistic de Detaliu. Spre exemplu, am mai vândut, în Borhanci, un teren pentru construcţii P+3E (parter şi trei etaje) şi suntem în discuţii avansate pentru un alt teren cu proiect autorizat, de case, în acelaşi cartier. Apoi, este un teren în curs de tranzacţionare în zona Pieţei Cipariu, pretabil atât pentru clădire de birouri, cât şi pentru apartamente. Mai avem persoane interesate să cumpere terenuri şi lucrăm pentru câteva locaţii foarte bune, deoarece acestea îşi păstrează preţul şi ritmul de vânzare. Un exemplu foarte elocvent în acest sens este un imobil rezidenţial de pe C. Brâncuşi, unde sunt rezervate aproape 50% dintre apartamente, deşi imobilul este încă în construcţie”, menţionează Cătălin Rus. Apartamente vândute din şantier? Probabil vă amintiţi şi voi de acest „sindrom”, din epoca de dinaintea crizei imobiliare.
Deocamdată, însă, se pare că mai există bani în piaţă. „Pentru cumpărarea de terenuri mai mari, cu sume ce depăşesc 1 milion de euro, dezvoltatorii preferă să se asocieze şi să lucreze cu bani lichizi, fără împrumuturi bancare”, spune reprezentantul REMS. Statisticile oficiale confirmă că, la nivel de oraş, aceasta e tendinţa: conform ghidului imobiliar realizat de Veridio, pe baza datelor oficiale de la primărie privind vânzările din oraş, circa 99% din valoarea tranzacţiilor de terenuri din 2017 s-a realizat prin fonduri proprii, fără a implica bănci. Terenuri cu suprafeţe mari, ce depăşesc 10000 mp, se mai găsesc la periferia Clujului. Acestea au, de obicei, preţuri atractive, insă intermediarii atrag atenţia asupra eforturile pentru „urbanizarea” acestor zone, proces ce poate dura peste doi ani.
Ce urmează? „Chiar dacă se zvoneşte că va veni o nouă criză imobiliară, de fapt, mai bine zis, o aşezare de preţuri, costurile terenurilor din zonele de cartier vechi nu vor simţi o scădere; probabil preţurile pentru terenuri de la periferie, cum ar fi capătul str Donath, zona din spatele Polus, Dezmir vor avea un recul în următoarea perioadă. Chiar dacă nu reuşesc să vândă la preţul dorit, clienţii care construiesc în zone bune din oraş, se simt confortabil să le menţină pentru închiriere”, menţionează Cătălin Rus.
Datele oficiale
În Cluj-Napoca, s-au tranzacţionat pe parcursul anului trecut 610 terenuri, în valoare de 32.7 milioane de euro, confrom datelor cuprinse în ghidului imobiliar realizat de compania Veridio în parteneriat cu administraţia locală, pe baza informaţii colectate din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în municipiu pe parcursul anului trecut. Peste 51% din valoarea tranzacţiilor s-a realizat prin vânzări de terenuri în Borhanci, Sopor, Mănăştur şi Iris. Cele mai numeroase tranzacţii au avut ca obiect terenuri în Iris, Sopor, Mănăştur, Borhanci şi Dambul Rotund. De remarcat că valoarea tranzacţiilor s-a dublat în ultimii patru ani: în 2013, aceasta ajungea la 15 milioane de euro.
Investitor despre piaţa din Cluj (şi Timişoara): „Terenuri mai scumpe decât în Bucureşti”
Dacă apartamentele din Cluj se vând la sume considerate prohibitive pentru mulţi dintre locuitorii oraşului, se pare că şi piaţa terenurilor creează reticenţe cumpărătorilor. Chiar celor din zona managerilor de mari companii. Unul dintre cei care vorbea recent de nivelul ridicat al preţurilor din „Capitala Transilvaniei” a fost Dan Şucu, care conduce reţeaua de magazine Mobexpert. „Magazinele din Timişoara şi Cluj sunt printre primele deschise, au dimensiuni mici, de 2.000 de metri pătraţi, respectiv 1.000 de metri pătraţi. Intenţionam să le vindem pe acelea şi să construim altele noi. Din păcate, terenurile sunt foarte scumpe în Timişoara şi Cluj, chiar mai scumpe decât în Bucureşti. Nu ne interesează să închiriem spaţii în oraşele respective“, a spus Dan Şucu, citat de Ziarul Financiar.
De la 350 la 1000 euro/mp
Exemple de preţuri de terenuri, via REMS Imobiliare:
– Borhanci, teren de case, cu proiect autorizat: 300 Eu/mp cu toate utilităţile trase la teren şi proiect.
– Gheorgheni, zona de Rrm1, preţul terenurilor variază între 800-1000 euro/mp.
– Bună Ziua, pe o stradă privata, parcele de vânzare pentru imobile mici (P+2E), în curs de urbanizare; pre’ul de vânzare variază între 350-400 euro/mp.
– Centru, preţul minim la teren cu case demolabile de vânzare este de 1000 euro/mp.
– Mărăşti, preţul de vânzare pentru terenuri pentru imobile de P+4E variază între 400-600 euro/mp, în funcţie de locaţie.