Închide

Târg cu 2000 de job-uri în standuri. Ce caută angajatorii la Cluj?

EconomieTop News by Kristina Reştea - oct. 03, 2018 0 731

Companiile caută la Cluj ingineri, programatori, oameni cu experienţă în Finanţe, dar şi angajaţi pentru marile magazine care operează pe piaţă. O serie de angajatori încearcă să îi atragă pe tinerii absolvenţi de Cluj cu oferte de relocare, pentru fabrici în afara judeţului, iar unii spun că şi reuşesc.  Peste 2000 de locuri de muncă sunt disponibile la Târgul de Cariere, anunţă organizatorii evenimentului aflat în desfăşurare miercuri şi joi, la Sala polivalentă.

O hartă mare îi aşteaptă pe participanţi, din holul sălii de sport, pentru un ghidaj printre ofertele de job-uri. La un stand, cineva îţi propune să te ajute cu CV-ul, ceva mai încolo se desfăşoară demonstraţii de asamblare utilaje, iar un roboţel se plimbă printre candidaţi cu pliante oferind informaţii despre locuri de muncă la un supermarket. Cei de la eJobs au instalat un ecran, unde se afişează salarii: poţi să intri pe un site şi să verifici dacă suma care ţi s-a propus e sau nu „în piaţă”.

O firmă de inginerie și proiectare, care lucrează pentru piața externă, pentru firme ca BMW, Audi sauVolkswagen,  are nevoie de ingineri, la Cluj. „Activăm în domeniul automotive, design, ne ocupăm de partea de proiectare, așa că noi căutăm ingineri – și cu experiență și fără. Din păcate, e mai greu să găsești specialiști cu experiență. Dar luăm și tineri fără experiență, pe care îi pregătim noi, oferim şi traininguri. Avem mai multe echipe și, în funcție de clienți și de cerere, ne extindem. În funcție de ceea ce ne cer clienții, avem nevoie de oameni noi pentru proiectele respective, aşa că am mărit echipa în ultimii ani, constant și continuu. Nu angajăm foarte mulţi oameni o dată, câte 2-3, aşa că în general reuşim să acoperim posturile. Sunt, desigur, şi perioade „moarte”, cum e vara, dar sunt şi altele în care vin mai mulți candidaţi. În afară de pregătirea tehnică, care e esenţială, căutăm persoane care să se poată integra în echipă; e importantă comunicarea în proiectele noastre, avem nevoie de persoane deschise să învețe, fiindcă piața se schimbă mereu şi avem nevoie ca oamenii să fie pregătiți”, spune Oana, reprezentanta în stand a Arrk Research. „Angajăm foarte mulți absolvenți şi îi pregătim noi. Asta poate dura de la o lună, la un an, depinde de poziţie, dar în timpul acesta angajaţii pot să şi lucreze”, completează reprezentanta companiei. Firma are peste 200 de oameni la Cluj și acum sunt deschise 6-7 poziții.

Hanna Instruments este o companie care produce aparatură de măsură şi control, iar în Cluj are mai multe posturi tehnice şi de Cercetare-Dezvoltare. „Facem aparatură de măsură și control, de la concepţie la fabricație, aşa că avem nevoie primordial de cunoștinţe tehnice, de partea de chimie, mecanică, electronică și IT. Inclusiv în aparatele acestea (prezentate în stand, n.red.) folosim aspecte digitale, aşa că e nevoie tot mai mult de cunoştinţe IT. Ne interesează absolvenţi de facultăţi tehnice, preferăm chimie, partea de inginerie chimică, poate intra în discuție şi partea de mediu, biochimie, pe partea de mecanică electronică, preferăm facultăţi de specialitate şi UTCN-ul în Cluj duce drapelul, ne plac şi absolvenții de la UBB, pe partea de electronică mergem și în zona de automatizări. Avem nevoie de oameni cu diferite expertize, de la juniori la seniori, pot avea chiar zero experiență, angajăm absolvenţi pe care îi formăm. Nu există companie care să nu conștientizeze că școala nu îi formează pe viitorii angajaţi aşa cum îi dorești”, spune reprezentanta Hanna Instruments. Cât de pregătiți sunt absolvenţii? „Sunt de multe niveluri. Putem găsi inclusiv inginer mecanic, care se pretinde absolvent, dar nu știe să citească şi să interpreteze un desen tehnic. E mult mai slabă pregătirea pe limbi străine faţă de cum ne-am fi așteptat. Toți zic că ştiu engleză de nivel C1, B , dar dacă îi iei la întrebări vezi că sunt maxim de categorii A2. Ne bucurăm, însă, că sunt și tineri dornici să învețe, pe care îi formăm”, spene ea. Echipa de la Cluj trece de 50 de oameni, dar compania recrutează şi pentru fabrica din Nușfalău. „Oferim pachete de relocare şi am rămas surprinsă că încep să fugă tinerii din Cluj; din cauza aglomeraţiei, a stresului, a timpului petrecut în trafic. Avem 3 astfel de cazuri în anul acesta, de persoane care au spus OK, se mută din Cluj și nu neaparat locuiau în Sălaj. Sunt tineri care vor o familie, poate, care vor să stea mai liniștiți”, adaugă reprezentanta companiei. „E foarte greu să găseşti angajaţi. Practic, e bătălie între angajatori, pe un pachet cu ceva mai bun, cu mici diferențe salariale. Contează o zi de concediu în plus, e important pachetul salarial, dar am constat că şi cel de beneficii”, conchide reprezentanta Hanna.

Cei de la Vertiv, companie desprinsă din grupul american Emerson, caută vorbitori de limbi străine: limba engleză plus încă una, în funcţie de postul dorit: franceză, italiană, spaniolă, portugheză sau germană. „Căutăm oameni în domeniul Financiar sau Inginerie acum, acestea sunt domeniile în care avem poziţii deschise, dar noi în firmă avem mai multe domenii de activitate, de la financiar sau contabilitate, la logistică şi resurse umane. Acum avem deschise cam 20 de poziții, dar în 2019 se va mări mult echipa de Finanțe, fiindcă vor veni procese din alte colțuri ale lumii spre Cluj-Napoca. Căutăm inclusiv absolvenţi, avem posturi de entry level sau pentru persoane cu un an-doi de experienţă. Asta nu înseamnă că dacă un candidat e proaspăt absolvent nu îl chemăm la interviu. Media de vârstă în companie e de 30 de ani”, spune Adriana, care oferă informaţii la standul companiei. „Avem dificultăţi în a găsi vorbitori de limba franceză, a apărut o problemă pe limba franceză – fie nivelul de pregătire e foarte scăzut, fie cerințele lor sunt foarte mari la nivel de salarii. Uneori se întâmplă ca un candidat să nu stăpânească foarte bine limba franceză, dar să vrea salariu care iese din grila noastră. Oricum, salariile în domeniu cresc de la un la altul. Se face o analiză în fiecare an și se încearcă alinierea salariilor la piață, altfel nu ai cum să supraviețuiești”, completează Adriana. Pentru 2019, se vor deschide 50 de poziţii doar în Departamentul Financiar, compania având acum în jur  de 250 de angajaţi la Cluj.

Sunt multe oferte în zona de retail: în târg sunt prezenţi reprezentanţi ai lanţurilor de super şi hypermarketuri, dar şi ai magazinelor de mall. „Anul acesta vom fi prezenți la Târgul de Cariere cu o ofertă variată de joburi, atât pentru cei care sunt în căutarea unui loc de muncă part-time, cât și pentru persoanele cu experiență în retail sau pentru cei care doresc să își dezvolte o carieră în logistică. Pentru magazinele Kaufland din Cluj-Napoca avem vacante posturile de Lucrător Comercial part-time și Sef Raion, iar în cadrul programului de trainee suntem în căutarea viitorilor colegi care își vor desfășura activitatea în centrul nostru logistic din Turda”, transmite Estera Anghelescu, Recruiting & Employer Branding Director. Organizatorii au adus o noutate pentru această ediție – platforma I love my job Academy. Axată pe dezvoltarea personală și profesională a candidaților, platforma reunește trei activități: conferința I love my job, concursul de public speaking Job Heroes in Action și concursul de debate în limba română Always Right.

Denisa şi Maria tocmai au ajuns în Cluj, de câteva zile, pentru primul an de studii, la Facultatea de Business. La nici o săptămână de la instalare, tinerele au venit să dea o raită printre standurile cu oferte de job-uri şi să îşi facă planuri de viitor. „Suntem de tare puțin timp în Cluj şi încercăm să vedem cât mai mult”, spune Maria, care adaugă că ar fi dispuse să înceapă să lucreze încă din timpul facultăţii. „În cazul în care obținem experiență”. „Şi dacă va fi totul bine cu facultatea. Poate ceva part time, dar nu chiar acum”, completează Denisa. „Din ceea ce am văzut, se caută mult pe zona de IT mult. Mi s-a părut că lumea e foarte drăguță, iar dacă ai plan de job, e de unde alege, e ofertă, dar oamenii trebuie să fie responabili și să aibă și puțină experiență”, crede Maria.

60 de angajatori, 2000 de job-uri

Târgul de Cariere Cluj are loc pe 3 și 4 octombrie la Sala Polivalentă. Peste 60 de companii din diverse domenii participă la evenimentul care a ajuns la cea de-a 25-a ediție. Angajatorii își prezintă oportunitățile de angajare din categoria entry-level, nivel mediu și avansat. Peste 2000 de locuri de muncă sunt disponibile, din domeniul Inginerie, Resurse umane, Marketing, Retail, Administrativ, Consultanță sau Juridic. Sunt oferite posturi atât pentru cei aflați la începutul carierei, cât și pentru cei cu experiență. Companiile Emerson, Lidl, Bombardier, Genpact, Vertiv, Steelcase, STC, Kaufland, PBF Power, Blue Projects, Thomsons, E.ON, Mc Donald’s, Bosch, Rigips Saint Gobain, CSI, Vodafone, Leroy Merlin, Bosch Automotive, Jac Travel, Banca Transilvania, DB Schenker, Arrk Research, Cora, Electrolux, Danieli Enginerring, Energobit, Premier Pro Management, Endava, De Longhi, Sam Mills, Tenaris, Office Depot, Terapia și FSA îi așteaptă pe candidați cu oferte de muncă atractive.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.