Închide

Ana Blandiana și Mircea Cărtărescu la Întâlnirile Internaționale de la Cluj. Ce ți se pregătește la Teatru

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 03, 2018 0 195

A opta ediție a unui amplu program de teatru, Întâlnirile Internaționale de la Cluj, are loc în acest an peste câteva zile, din 9 în 14 octombrie.

„În acest an, tema Viziuni propune iubitorilor de teatru o vedere panoramică asupra spiritualității românești printr-o selecție de adaptări și dramatizări ale operelor scriitorilor noștri din secolul al XIX-lea și până astăzi, în momentul istoric în care ne aflăm și care marchează Centenarul Marii Uniri și crearea României moderne”, explică organizatorii, Teatrul Național din Cluj. „În cadrul evenimentului veți fi martori la punerea în scenă în viziuni noi, originale ale unor teme majore precum drama artistului și mitul sacrificiului întemeietor – Meșterul Manole după Lucian Blaga, în regia lui Andrei Măjeri -, rafinamentul și decadența societății românești de la începutul secolului XX – Craii de Curtea-Veche după Mateiu Caragiale, în regia lui Răzvan Mureșan –, ori destinul unui popor devenit națiune – Țiganiada după Ion-Budai Deleanu, în regia lui Alexandru Dabija. Dramaturgia contemporană este reprezentată în festival cu viziuni asupra istoriei recente a României. Astfel, la Studioul „Euphorion“ va fi prezentată piesa lui Matei Vișniec Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre în regia lui Răzvan Mureșan, la Reactor de Creație și Experiment M.I.S.A.PĂRUT de Alexa Băcanu și Miracolul de la Cluj de Petro Ionescu iar la Studioul Teatrului Maghiar de Stat, Illegitim de Adrian Sitaru și Alina Grigore, regia Adrian Sitaru. Acestor povești dramatice ale societății românești li se alătură istoriile individuale, pline de culoare și tandrețe ale Poveștilor de dragoste la prima vedere, scrise de nume mari ale culturii noastre Gabriel Liiceanu, Ana Blandiana, Adriana Bittel, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu și adaptate scenic de Tudor Lucanu”.
Alte spectacole, atât ale Teatrului Național din Cluj-Napoca, cât și invitate de la Teatrul Maghiar de Stat și de la Teatrul Național din Timișoara, vin să completeze viziunile românești cu teme care ating și societatea noastră în context european: problema dorinței de parvenire și a formelor fără fond – „Burghezul gentilom” de Molière -, a singurătății și a neputinței, a izolării și marginalizării – „Emigranții” de Sławomir Mrożek și „Angajare de clovn” de Matei Vișniec -,  puterea iubirii în confruntarea cu trecutul și moartea – „Rambuku” de Jon Fosse.

La festival participă ca invitați Ana Blandiana, Adriana Bittel, Ioana Pârvulescu, Diana Rufolo, Anca Măniuțiu, Mircea Cărtărescu, Andrei Oișteanu, Sorin Alexandrescu, Matei Vișniec, Ion Caramitru, Ion Pop, Radu Paraschivescu și Ioan Pop-Curșeu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu