Închide

Statuia împărătesei Sissi, expusă din nou în Cluj

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 03, 2018 1 1842

 

Bustul de bronz al împărătesei Elisabeta de Austria va fi reintrodus temporar în circuitul public.

„Datorită interesului crescut manifestat atât în rândul vizitatorilor, cât și în mass-media locală, Muzeul de Artă Cluj-Napoca reintroduce temporar în circuitul public bustul de bronz al împărătesei austriece Elisabeta de Wittelsbach, prințesă a Bavariei, cunoscută mai ales sub numele de „Sissi””, anunță reprezentanții muzeului. Acesta a intrat în fondurile patrimoniale în aprilie 1955, în urma unui transfer operat de la Sfatul Popular al Orașului Cluj.

Creație a reputatului sculptor maghiar Alajos Stróbl (1856-1926), bustul a fost turnat în bronz în anul 1900, la scurt timp după moartea tragică a împărătesei. La inițiativa primarului Clujului la acea vreme, Károly Haller, cel căruia i se datorează și amenajarea Parcului Central, el a fost destinat să împodobească ansamblul unui monument ridicat pe vechea alee care lega Podul Elisabeta de Cetățuie. Amplasamentul monumentului nu fusese ales deloc întâmplător, în partea de sud a Cetățuii aflându-se locul de plimbare preferat al împărătesei Elisabeta în timpul vizitei întreprinse la Cluj în anul 1887, fapt care i-a determinat pe clujeni să numească această creastă de sud a Cetățuii „promenada Elisabeta”.

Busturi identice cu cel de la Cluj au mai fost amplasate în orașele Budapesta, Miskolc și Presov la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Cel aflat acum în patrimoniul Muzeului de Artă a fost multă vreme considerat iremediabil pierdut, după dispariția sa survenită în primii ani de la instaurarea regimului comunist în România. O soartă similară au cunoscut și celelalte busturi ale seriei, cu excepția celui de la Miskolc, iar ca un caz fericit, cel de la Presov, care a fost recent recuperat și restaurant.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca a expus în premieră, din colecțiile proprii, bustul împăratului Franz Josef I al Austriei, rege al Ungariei și al Boemiei, alături de cel al soției sale, Elisabeta de Bavaria, în cadrul expoziției „Patrimoniul cultural European Herend”, deschisă în perioada 1 – 30 august 2015.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare