Închide

Sute de clujeni au semnat în doar câteva ore o petiție prin care cer primarului Emil Boc păstrarea arborilor de pe străzile Mihail Kogălniceanu și Universității

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - iul. 09, 2023 3 9455

Sute de clujeni au semnat în doar câteva ore o petiție prin care cer primarului Emil Boc păstrarea arborilor de pe străzile Mihail Kogălniceanu și Universității, care ar urma, conform municipalității, să fie mutați și înlocuiți.

Autorii petiției, semnate până acum de aproape 900 de persoane, cer păstrarea arborilor de pe străzile anterior menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora. ”Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză a dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci (încă) o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului”, susțin aceștia.

UPDATE La ora 11.25 numărul depășise 900 de semnături.

Iată textul petiției:

Către Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc

Stimate d-le primar Emil Boc,

În urma comunicatului Primăriei Municipiului Cluj-Napoca privind intenția de relocare a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității și de plantare a altora în loc, noi, semnatarii acestei petiții, solicităm păstrarea arborilor de pe străzile anterior menționate pe amplasamentul lor actual și găsirea altei soluții pentru protejarea rădăcinilor acestora. Înțelegem că lucrările de reamenajare a străzilor în cauză a dus la expunerea rădăcinilor arborilor aflați pe ele, dar considerăm că soluția relocării copacilor nu este o soluție, ci (încă) o dovadă de lipsă de responsabilitate a autorităților locale atunci când vine vorba de protejarea patrimoniului natural al orașului. Pe lângă patrimoniul său cultural, orașul Cluj-Napoca dispune de un patrimoniu natural, care este de o vreme continuu sub asediu. Arborii maturi și cei în vârstă, dar încă sănătoși, din acest oraș fac parte din patrimoniul său natural, care se cere conservat. Aceștia nu numai că oxigenează orașul, ci îl și înfrumusețează. Teii de pe strada Kogălniceanu au ajuns o veritabilă emblemă a Clujului și a Universității „Babeș-Bolyai”, care își are rectoratul pe aceeași stradă. Atunci când s-a proiectat reamenajarea străzii, trebuia să se țină cont și de acest aspect și de necesitatea protejării patrimoniului său natural, nu numai a celui arhitectural. (De altfel, în proiectul de reamenajare prezentat public nu a fost vorba de nici o relocare a arborilor existenți.) Înlocuirea arborilor vechi cu arbori tineri este o practică problematică, la care administrația orașului recurge din ce în ce mai des, în mod de cele mai multe ori nejustificat. Arborii tineri nu au cum să producă aceeași cantitate de oxigen ca cei maturi, nici nu au coroane la fel de bogate, care să asigure umbra necesară pe timp de vară. În plus, din cauza schimbărilor climatice și a proastei gestionări a spațiilor verzi, foarte mulți dintre arborii noi plantați nu se prind sau se usucă într-un an, doi, trei, după plantare. Prin urmare, ar trebui depuse toate eforturile pentru prezervarea arborilor existenți deja în oraș și plantarea altora noi PE LÂNGĂ, NU ÎN LOCUL celor vechi. De asemenea, atunci când se inițiază lucrări de reamenajare a unor spații publice (străzi, parcuri, ansambluri cu valoare istorică, de tipul Cetățuii), ar trebui să se aibă în vedere (și) protejarea patrimoniului natural din zonă.
Prin urmare, solicităm reprezentanților Primăriei Municipiului Cluj-Napoca să găsească de urgență o soluție pentru păstrarea, în bune condiții, a arborilor de pe străzile Kogălniceanu și Universității pe amplasamentul lor actual, iar, pe termen lung, să gândească politici pentru prezervarea și îmbogățirea patrimoniului natural al orașului.

Amintim, iată cum a motivat Primăria Cluj-Napoca mutarea arborilor:

Conform proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente”, vor fi înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți, care vor fi replantați în zone cu deficit de copaci (de exemplu: pe aliniamente stradale și în alte zone verzi).

La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba).

Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucru ar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor.

Citește și:

O nouă controversă pe șantierul la care se lucrează de 2 ani de zile în centrul Clujului/Un organizator de festivaluri din oraș deplânge soarta copacilor maturi de pe strada Universității, încărcați deja în camioane/Consilierii primarului îi reproșează că se face că nu înțelege cum gândesc arhitecții spațiul

3 comentarii

  1. Cu siguranta nu il intereseaza pe „d-l primar” ce isi doresc cetatenii -el este doar primar pentru „oras de 5 stele” pentru publicitate….

  2. Pe piticul de Rachitele nu il doare nici in dos de parerea clujenilor. A distrus orasul, peste tot numai dale care deja se disloca si betoane, execrabil. Dupa el trebuie sa vina altul ca sa repare ce a stricat, din pacate tot din banii nostri. Asa ca votati-l in continuare căi dea nost!

Scrie un comentariu

Articole similare