AcasăActualitateO nouă controversă pe șantierul la care se lucrează de 2 ...
O nouă controversă pe șantierul la care se lucrează de 2 ani de zile în centrul Clujului/Un organizator de festivaluri din oraș deplânge soarta copacilor maturi de pe strada Universității, încărcați deja în camioane/Consilierii primarului îi reproșează că se face că nu înțelege cum gândesc arhitecții spațiul
Aproape 3000 de oameni au semnat o petiție lansată în primăvara lui 2021 pentru a se păstra teii din fața unei celebre cafenele din centrul Clujului, de pe strada Universității, propuși să fie îndepărtați și înlocuiți prin proiectul de modernizare.
În 6 iulie 2022, un organizator de festivaluri în Cluj, Andi Daiszler, deplânge faptul că au început să se scoată copacii maturi de pe strada Universității, odată cu intrarea lucrării în ultima fază, după cum arăta primarul Emil Boc în 3 iulie, când Primăria a restricționat circulația auto pe arteră.
Consilierii primarului l-au certat pe Facebook pentru că, tocmai el, învocă chestiuni frivole, legate de costurile de întreținere și nu înțelege rațiunile arhitecților legate de amenajare spațiului, specialiști cu care el însuși mizează la evenimentele sale.
Ulterior, după ce tema RIP copaci maturi a creat o nouă dezbatre în mediul online, Primăria a făcut a trasnmis precizări prin care anunță că, din cei 37 de copaci existenți pe șantierul Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente vor fi înlocuiți 29 de arbori care, nu se vor tăia ci, mai nou, se vor muta în alte zone din Cluj care au deficit de copaci.
În 6 iulie, Andi Daiszler, organizator al Pieței cu Flori de pe Strada Potaissa sau a festivalului Lights On, a deplâns situația de pe strada Universității, unde au început să dispară vechii copaci maturi de pe arteră. El a postat câteva imagini în care, unul dintre copaci a fost scos din pâmânt cu puțin balot, este încărcat într-un camion, cu mesajul de condoleanțe. Imaginile postate au stârnit revoltă în mediul online, cei care au comentat sancționând practicile administrației de a nu păstra nimic din ceea ce e bun în zonele pe care le amenajează, de a pava și betona tot în detrimentul verdelui sau de a opta pentru înlocuirea unor copaci maturi cu arbori noi, din rațiuni estetice.
În cadrul discuțiilor și dezbaterilor din mediul online, Daiszler a fost penalizat chiar de un consilier al primarului, după ce a scris public că Primăria preferă să renunțe la copacii maturi deoarece are costuri de întreținere mai mici.
Ulterior, Primăria a transmis un punct de vedere public prin care informează că toți copacii de pe Kogălniceanu nu vor fi tăiați ci vor fi scoși din pământ și replantați în alte zone din Cluj-Napoca. Mai mult, pe arteră vor exista, la finalul proiecutlui, mai mulți pomi. ”
„Conform proiectului „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogalniceanu, strada Universitatii și străzile adiacente”, vor fi înlocuiți 29 de arbori din cei 37 existenți, care vor fi replantați în zone cu deficit de copaci (de exemplu: pe aliniamente stradale și în alte zone verzi).
La finalul lucrărilor, pe strada Universității, se vor planta 49 de copaci, rezultând un plus de 12 arbori, de diferite specii (tei, salcâmi, ginkgo biloba).
Acțiunea a fost necesară având în vedere faptul că prin proiect se prevede coborârea cotei străzii, ceea ce ar fi avut ca efect rămânerea rădăcinilor arborilor la suprafață, iar acest lucruar fi dus la uscarea acestora, precum și ca urmare a lărgirii trotuarelor pentru circulația pietonilor”, a precizat Primăria.
Copaci maturi vs copaci noi/Dezbateri în mediul online
„Pentru informarea tuturor, să știți că am văzut că cel puțin unul dintre copacii ridicați a fost ridicat cu tot cu balot mic de pământ la rădăcină, problema e că nu cred că se va mai prinde undeva pentru că e totuși mijloc de iulie. Și sper să fie de 10 ori mai mult verde pe Universității, singura mea problemă cu arborii ăștia e că puteau și trebuiau inserați în noile planuri de transformare.” (Andi Daiszler)
Observ în mod constant această predilecție la proiectele de reabilitare din Cluj de a scoate copacii și de a renunța la spațiul verde pentru a se pune pavaj/beton. (Parcul Operei, Promenada Someș, str. Kogălniceanu etc.) Personal, nu pot să înțeleg de ce punem pavaj peste spațiul verde, apoi căutam soluții alternative de a inventa parcuri. (Alex Dima)
Andi Daiszler La un oraș precum Cluj-Napoca, cu bugetul său, nu cred că întreținerea unor mici spații verzi (cu precădere tunsul ierbii) ar avea un impact bugetar prea mare. Cu siguranță nu într-atât încât să justifice eliminarea lor. (Alex Dima)
Andi Daiszler arhitectii vorbesc de funcțiuni ale spațiului; ma mir ca in atâția ani și la cât de uber social ești tu nu ai discutat direct cu câștigătorii concursurilor de soluții pentru Somes sau Kogălniceanu sa vezi cum au gândit.
Sau cu arhitecti precum dl arh. Tiganas care a făcut o întreaga emisiune legată de proiectul cu Someșul sau dl arh. Clinci care explica ideea de scuar cu zona verde in spatele Teatrului… și preferi sa speculezi cu privire la cheltuieli de întreținere… (Diana Apan) –consilier al primarului Emil Boc.
Diana, hei, să știi că una poate exista alături de cealaltă. Adică, dincolo de funcțiuni, un spațiu inert comportă costuri mai mici de întreținere decât un spațiu verde.
Am vorbit de mai multe ori cu câștigătorii concursului de pe Someș, mi-au explicat în detaliu cum au gândit, dar aici nu vorbim despre asta. Nici măcar de cum va arăta la final și de cât de bine va fi sau nu va fi.
N-am criticat proiectul în sine, ci faptul că pentru a-l vedea realizat se rade tot.
Totul se șterge de pe tablă pentru o nouă lecție, fără ca vreun element sănătos să-și găsească loc în noua ordine de drept.
Explicația tuturor a fost că firmele care fac lucrările astea n-au capacitate de analiză și de adaptare caz după caz. Pentru că arborii noi și dacă vor fi de 2-3 ori mai numeroși pe stradă decât cei 4 extrași azi, vor avea nevoie de ani buni pentru a-i putea înlocui ca și capacitate de reglare a temperaturii, filtrării CO2 etc. Și din păcate asta ne costă și pe mine și pe tine ani din viețile noastre (Andi Daiszler)
Explicațiile Mossfern legate de copacii care se vor păstra pe Universității
„Soluția câștigătoare a concursului, între timp proiectul tehnic, presupune lățirea trotuarului cu orientare estică din fața cafenelei Sisters, cu 1,60 – 2,60m, permițând astfel pietonilor (inclusiv părinților cu copii în cărucioare și persoanelor cu dezabilități aflate în cărucioare) să parcurgă acest segment al spațiului public, dintre mesele aglomerate ale terasei Sisters și clădirea adiacentă. Ca și client Sisters, am participat anii anteriori la numeroase seri în care aglomerația de la mesele terasei (din care eram parte) împiedica pietonii să parcurgă acest segment de trotuar, cel puțin nu fără eforturi nefirești. Lărgirea trotuarului presupune mutarea aliniamentului de arbori înspre axul străzii, adiacent pistei de biciclete. Reamenajarea străzii Universității și a celorlalte străzi constă în primul rând în spațiul public. Am încrederea că în privința aceasta suntem cu toții de acord.
Primul segment al plantațiilor de aliniament propuse pe strada Universității se extinde de la Piața Unirii la intersecția străzii Universității cu strada I.C. Brătianu. Plantația de aliniament a frontului cu orientare vestică păstrează, în dreptul Palatului Sebestyen, trei salcâmi, indentificați ca fiind valoroși, sănătoși, inclusiv prin studiul peisagistic amintit anterior. Pe lângă arborii păstrați, acest tronson constă în plantarea a 17 arbori Gleditsia triachantos „Sunburst” a căror caracteristici la PLANTARE s-au prevăzut a fi:
– înălțime totală: 5-7m;
– diametru coroană: 2-3m;
– circumferință trunchi (la un metru deasupra solului): 25-30m;
– înălțimea minimă a trunchiului sub coroană: 2,50m;
– de 6 ori replantat în pepinieră cu balot;
– coroană simetrică (circulară văzută de sus).
Concluziile finale ale juriului privind soluția câștigătoare cuprind inclusiv următoarele:
„Unul dintre meritele majore ale propunerii este modul de tratare a vegetației existente și propuse. Plantațiile sunt o unealtă suplimentară pentru configurarea spațiului urban, controlul perspectivelor și crearea mediilor intime. Se procedează la o alegere atentă a speciilor botanice și a locului unde se amplasează. Arborii accentuează ciclul anotimpurilor, iar iluminatul proiectat cu atenție marchează ciclul zilelor și al nopților.”, a arătat arhitecta Anca Mihai care a răspuns încă din primele momente petiției inițiate de cei de la cafeneaua Sisters.
„În postarea anterioară am făcut referire la primul segment al plantațiilor de aliniament propuse pe strada Universității, care se extinde de la Piața Unirii la intersecția străzii Universității cu strada I.C. Brătianu, după cum spuneam. Privind Biserica Piariștilor și teii din fața acesteia, prin proiectul câștigător se redă treptelor de acces în biserică forma inițială. Între forma inițială a treptelor și arborii existenți ar rămâne un spațiu de 80cm. Cu respect față de acest monument valoros cât și față de firescul experiențelor umane în relația cu acesta și orașul nu se păstrează/ dispune plantație de aliniament. Pulsarea spațiului public din fața Bisericii Piariștilor este interpusă între plantația de aliniament a primului tronson, respectiv cercul statuii Sfintei Maria Protectoare. În dreptul intersecției străzilor Universității cu Mihail Kogălniceanu se reamplasează statuia Sfintei Maria Protectoare, înconjurând-o cu 6 arbori Ginkgo biloba, a căror caracteristici la PLANTARE s-au prevăzut a fi:
– înălțime totală: 5-7m;
– diametru coroană: 3-4m;
– circumferință trunchi (la un metru deasupra solului): 50-55m;
– înălțimea minimă a trunchiului sub coroană: 2,50m;
– de 6 ori replantat în pepinieră cu balot;
– coroană simetrică (circulară văzută de sus) și trunchiul vertical.
Statuia Sfintei Maria Protectoare a mai fost înconjurată de arbori, doar că plantarea acestora s-a realizat la distanță prea mică față de statuie.
Al doilea tronson al plantațiilor de aliniament se extinde de la cercul arborilor Ginkgo biloba la strada Avram Iancu, constând în plantarea a 18 arbori Gleditsia triachantos „Sunburst” a căror caracteristici la PLANTARE sunt cele menționate anterior. Plantația de aliniament aferentă frontului cu orientare estică păstrează 4 arbori existenți, decalați față de aliniamentul propus. Păstrarea acestui decalaj al arborilor se asimilează în relația cu alveola creată pentru stația autobuzului școlar”, a mai arătat Anca Mihai.
sursă foto cover? Facebook/Andi Daiszler
Un comentariu
intelegeti odata ca primarul nostru este un tzaran hot si frustrat. S-a saturat de cosit iarba si rahatit in fundul curtii, BETONNNN sa vina banutu din fiecare piatra
intelegeti odata ca primarul nostru este un tzaran hot si frustrat. S-a saturat de cosit iarba si rahatit in fundul curtii, BETONNNN sa vina banutu din fiecare piatra