Închide

Update O nouă campanie pentru salvarea copacilor propuși să fie tăiați prin proiectul Primăriei din centrul Clujului, de pe strada Universității

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 26, 2021 3 1416

O nouă petiție a fost lansată împotriva intenției Primăriei Cluj-Napoca de a tăia mai mulți tei de pe o stradă emblematică din centrul Clujului. Strada Universității face parte din proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu, proiect rezultat în urma unui concurs de soluții câștigat de biroul Mossfern pentru care Primăria a lansat licitația de execuție. Oamenii cer ca teii de pe Universității să rămână la locul lor. Prin proiectul de pe strada Universității în caietul de sarcini  apare că vor fi tăiați 43 de copaci și că în locul lor vor fi plantați alți 41 de noi arbori – 36 de arbori ornamentali de tipul glădiță sunburst și 6 gingko biloba.

Recent, riverani și alți clujeni s-au arătat îngrijorați public că municipalitatea vrea să taie teii de pe strada Kogălniceanu, una dintre cele mai frumoase din oraș și să îi înlocuiască cu arțari prin proiectul de modernizare.

Mihai Wittenberger, riveran pe strada Kogălniceanu și cel care nu a reușit să stopeze tăiere copacilor și ridicarea clădirii hotel de pe strada Avram Iancu, găsit odios de către comunitatea din Cluj, a creat o amplă polemică pe grupul Clujul Civic după ce a anunțat că primarul Emil Boc vrea să taie toți teii de pe această stradă odată cu implementarea proiectului de pietonalizare. Angajați din mediul universitar sau din sectorul cultural din Cluj, față în față cu postarea privind teii de pe Kogălniceanu, au calificat demersul ca inadmisibil și au propus o petiție prin care să fie stopate tăierile de copaci. Directorul din Primărie Ovidiu Cîmpean a arătat că, prin proiect, „strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați” sau chiar i-a invitat pe civici să facă o petiție contra dezinformării. Potrivit proiectului, în zona străzii Kogălniceanu se vor îndepărta 10 din copacii existenți nevaloroși iar în loc se vor planta 36 de tei noi.

În schimb, se vor tăia 43 de copaci de pe strada Universității unde, prin proiect, se propune plantarea a 41 de copaci – 36 de arbori ornamentali de tipul glădiță sunburst și 6 gingko biloba.

Detalii: Licitația pentru transformarea zonei Kogălniceanu a fost reluată de municipalitate. Riverani și civici îngrijorați că se taie teii de pe una dintre cele mai frumoase străzi din centrul Clujului. Au propus o petiție contra tăierilor. Director din Primărie: „Mai bine faceți o petiție împotriva dezinformării”. „Strada câștigă noi arbori, iar cei existenți sunt păstrați”

O cafenea boemă de pe strada Universității, alături de arhitecți și alți civici din oraș au inițiat o campanie prin care vor să salveze teii de pe Universității, care sunt propuși să fie tăiați. „Ce-ar fi dacă n-ar mai fi? Nu Sisters, ci teii de pe Universității. Noul proiect de reamenajare a străzii Universității presupune tăierea tuturor teilor de pe stradă, inclusiv a celor din față de la Sisters! Sunt mari și frumoși, le-a trebuit mult timp să ajungă așa! Haideți să încercăm să-i salvăm”, au transmis cei de la Sister. Ei au fost susinuți de arhitecți din oraș, printre care Tiberiu Ciolacu, implicat în proiecte publice în Cluj-Napoca, sau alți oameni din societatea civilă clujeană.

 

Cei de la Sisters îndeamnă clujenii să semneze o petiție pentru salavarea teilor. Petiția se poate semna AICI.

„Noi, semnatarii acestei petiții vă solicităm ca, odată cu modernizarea străzii Universității, să nu fie tăiați teii maturi de pe această stradă. Acești copaci sunt sănătoși și bine dezvoltați și credem că pot fi integrați în noua amenajare, fără a afecta calitatea proiectului. Mai mult decât atât, considerăm că păstrarea lor aduce un plus de valoare spațiului public. Este salutar faptul că proiectul propune plantarea unui număr mare de arbori. Totuși, vor fi necesari 10-15 ani pentru ca acești puieți să atingă dimensiunile teilor prezenți pe stradă – zona din fața bisericii Piariștilor sau a imobilelor de la numerele 2, 4, 10. Considerăm că, în condițiile în care continua aglomerare a orașului va duce la o creștere a cantității de noxe pe care le inhalăm zilnic, arborii maturi constituie un avantaj obținut în timp îndelungat și care nu trebuie pierdut. Ne bucură asigurările primite din partea reprezentanților municipalității, potrivit cărora teii de pe strada Kogălniceanu vor fi menținuți. De asemenea, ne bucură faptul că salcâmii de pe strada Universității (zona cinema Arta) vor fi integrați în noile aliniamente plantate. Conform aceluiași principiu, dorim să ne asigurăm că și teii maturi de pe strada Universității vor supraviețui”, se arată în petiție.
Până acum (26 februarie ora 15.22), petiția inițiată de Augusta Coșoveanu-Dăbuleanu a fost semnată de peste 180 de oameni.
Ca răspuns la petiție, Ovidiu Cîmpean a prezentat randări cu strada Universității pentru a arăta că aceasta va fi plină de copaci.
(strada Universității, randări privind felul în care va arăta zona după implementarea proiectului)
Arhitectul Mircea Munteanu, cel care lucrează la proiectul de amenajare a Cetățuii și a câștigat și proiectul pentru amenajarea parcul est a arătat că s-a uitat pe proiect și că i se pare că selecția arborilor propuși să fie tăiați a fost judicioasă și că numărul lor crește de la 40 la 49.
A intervenit și șefa de la Strategii Urbane din cadrul Direcției de Urbanism a Primăriei care a arătat că informațiile din petiție sunt eronate.
Update. Anca Mihai arată că  mutarea aliniamentului de arbori de pe trotuarul cu cafeneaua e gândit pentru a degreva trotuarul și a mări zona pentru pietoni. „Motive” sau argumentele înscrise în documentația de concurs și mai apoi proiectul public:
1. Studiul peisagistic (realizat de Atelier Foaie Verde) parte a documentației concursului internațional de soluții (https://www.oar.archi/ro/concursuri/amenajare-urbana-kogalniceanu) precizează: plantațiile de aliniamente sunt „în general într-o stare degradată sau foarte degradată din punct de vedere estetic sau fitosanitar. Vârsta predominantă a plantațiilor de tei este de cca 20>80 ani. Starea lor generală este mediocră, arborii fiind loviți de mașini, toaletați agresiv sau bolnavi. Observăm și câteva exemplare seculare remarcabile prin mărimea și calitatea care vor trebui protejate. Plantațiile noi sunt reprezentate de platani și tei care au fost probabil plantați într-un sol compactat care nu permite o dezvoltare armonioasă. Acești arbori nu prezintă creșteri vegetative semnificative și probabil nu se vor dezvolta.”2. Soluția câștigătoare a concursului, între timp proiectul tehnic, presupune lățirea trotuarului cu orientare estică din fața cafenelei Sisters, cu 1,60 – 2,60m, permițând astfel pietonilor (inclusiv părinților cu copii în cărucioare și persoanelor cu dezabilități aflate în cărucioare) să parcurgă acest segment al spațiului public, dintre mesele aglomerate ale terasei Sisters și clădirea adiacentă. Ca și client Sisters, am participat anii anteriori la numeroase seri în care aglomerația de la mesele terasei (din care eram parte) împiedica pietonii să parcurgă acest segment de trotuar, cel puțin nu fără eforturi nefirești. Lărgirea trotuarului presupune mutarea aliniamentului de arbori înspre axul străzii, adiacent pistei de biciclete. Reamenajarea străzii Universității și a celorlalte străzi constă în primul rând în spațiul public. Am încrederea că în privința aceasta suntem cu toții de acord.
3. Primul segment al plantațiilor de aliniament propuse pe strada Universității se extinde de la Piața Unirii la intersecția străzii Universității cu strada I.C. Brătianu. Plantația de aliniament a frontului cu orientare vestică păstrează, în dreptul Palatului Sebestyen, trei salcâmi, indentificați ca fiind valoroși, sănătoși, inclusiv prin studiul peisagistic amintit anterior. Pe lângă arborii păstrați, acest tronson constă în plantarea a 17 arbori Gleditsia triachantos „Sunburst” a căror caracteristici la PLANTARE s-au prevăzut a fi:
– înălțime totală: 5-7m;
– diametru coroană: 2-3m;
– circumferință trunchi (la un metru deasupra solului): 25-30m;
– înălțimea minimă a trunchiului sub coroană: 2,50m;
– de 6 ori replantat în pepinieră cu balot;
– coroană simetrică (circulară văzută de sus).
4. Documentația Tehnică (publică) pentru obținerea Autorizației de Construire a acestui proiect include și REGLEMENTĂRI DE FOLOSINȚĂ A TROTUARELOR, încă din primăvara anului 2019. Reglementările au venit sub forma unui plan care printe altele prezintă dispunerea meselor, inclusiv din fața cafenelei Sisters, lățirea trotuarului și o legendă a arborilor propuși și păstrați.
5. Concluziile finale ale juriului privind soluția câștigătoare cuprind inclusiv următoarele:
„Unul dintre meritele majore ale propunerii este modul de tratare a vegetației existente și propuse. Plantațiile sunt o unealtă suplimentară pentru configurarea spațiului urban, controlul perspectivelor și crearea mediilor intime. Se procedează la o alegere atentă a speciilor botanice și a locului unde se amplasează. Arborii accentuează ciclul anotimpurilor, iar iluminatul proiectat cu atenție marchează ciclul zilelor și al nopților.”
Nu este primul caz în care se strâng semnături sau se ia atitudine împotriva unor proiecte de modernizare ale Primăriei din Cluj prin care se propun corecții de vegetație, tăierea copacilor și înlocuirea cu unii noi.

Clujenii au cerut anul trecut, spre exemplu, stoparea tăierilor de copaci prin proiectul din zona Teatrului Național și părculețului Ștefan cel Mare. Peste 3800 de persoane au semnat deja petiția inițiată în 18 octombrie pentru a stopa tăierile arborilor din parcul Ștefan cel Mare situat în centrul Clujului, parc pe care Primăria dorește să îl modernizeze.

Prin această petiție oamenii cer municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”.

Chestionat asupra situației, primarul Emil Boc a spus că e „cu ochii ca pe butelie pe fiecare copac din acest oraș” și că nu se vor tăia arbori maturi din respectivul parc decât dacă aceștia nu mai pot fi păstrați din punct de vedere al sănătății. Boc a anunțat că managerul orașului, Gheorghe Șurubaru, este responsabil pentru acest proiect și că, după ce îi va testa cu „RMN-ul deținut de Primărie”, după cum l-a numit primarul, va prezenta public situația fiecărui arbore. Acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Detalii:
Se taie copacii din parcul Ștefan cel Mare de la Teatrul Național. Societatea civilă: „Se taie copaci nevaloroși pentru cei valoroși de la firma de casă a Primăriei care s-a ocupat și de studiul de fezabilitate”
Petiție împotriva tăierilor de arbori de la Teatrul Național din centrului Clujului. Activiștii condamnă practicile Primăriei care face proiecte majore fără să informeze clujenii
Ce efect a avut o petiție pornită împotriva tăierilor de arbori de la Teatrul Național din centrului Clujului. Primarul Boc spune că e cu ochii ca pe butelie pe fiecare copac din acest oraș. Managerul Șurubaru, pus să dea explicațiile

 

 

3 comentarii

  1. ce sens mai are sa se organizeze concursuri internationale de solutii , castigate de echipe profesioniste, daca vine oricine si lanseaza petitii impotriva? chiar toata lumea se crede experta in amenajari urbane si peisagistica?

  2. sa se faca o petitie impotriva tuturor teraselor de pe Universitatii. Abia ai loc sa treci pe trotuar. Sa nu se mai dea avize pentru terase. Sper ca proiectul de amenajare sa nu includa terase.

  3. Bună ziua, punctul 4 inițial, respectiv faptul că inițiatoarea petiției ar fi primit spre consultare planul de reglementări nu se confirmă – înțeleg că este vorba despre o informație falsă, pentru care îmi cer scuze. Vă rog frumos să actualizați cele cuprinse în articol conform comentariilor actualizate/ editate de pe facebook sau mai jos. Mulțumesc!

Scrie un comentariu