Închide

Petiție împotriva tăierilor de arbori de la Teatrul Național din centrului Clujului. Activiștii condamnă practicile Primăriei care face proiecte majore fără să informeze clujenii

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - oct. 19, 2020 3 596

Peste 1000 de oameni au semnat deja petiția inițiată în 18 octombrie pentru a stopa tăierile arborilor din parcul Ștefan cel Mare situat în centrul Clujului, parc pe care Primăria dorește să îl modernizeze. Prin această petiție oamenii cer municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”. Situația de la Cluj, spun alți activiști, datorită modului în care Primăria abordează proiectele publice: pe unele le dezbat public, pe altele nu iar oamenii nu sunt informați corect cu privire la intențiile de modernizare din centrul Clujului.

1190 de semnături s-au adunat în nici 24 de ore la când a fost lansată o petiție împotriva tăierilor de arbori programate în centrul Clujului într-un proiect de modernizare a unui scuar verde de la Teatrul Național.

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române. Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați. Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, arată Dana Dragoș, inițiatoare petiției.

Inițiatoarea arată că Parcul Ștefan cel Mare este singurul spațiu cu adevărat verde din arealul Piața Unirii-Piața Avram Iancu-Piața Cipariu, ale căror modernizări recente au redus spațiul verde și de umbră.

„Copacii maturi din acest parc și umbra acestora sunt un refugiu și o barieră în calea poluării și a zgomotelor produse de traficul extrem din zonă, precum și a temperaturilor ridicate din timpul verii. Spațiile de joacă și cu aparate sport cu care este dotat parcul sunt singurele umbrite din zona centru, motiv pentru care sunt foarte frecventate și îndrăgite. Înlăturarea copacilor maturi, chiar dacă vor fi înlocuiți cu arbori tineri, ar însemna o diminuare a efectelor benefice oferite de acest parc. Cele 30 de specii existente sunt naturalizate și și-au format un mic ecosistem, care este apreciat de toți cei care îl frecventează, oameni, păsări, animale. Pentru toate aceste motive, cerem modernizarea responsabilă a parcului Ștefan cel Mare, cu intervenții minime asupra ecologiei existente”, se mai arată în petiție.

Petitia se poate semna AICI.

Deja mai mulți activiști din oraș au luat poziție împotriva inițiativei Primăriei de a moderniza parcul, cu tăieri și relocări de copaci.

„Ești de acord ca 30 de arbori mari, vechi, din spatele Teatrului Național, să fie tăiați și să se planteze alții mici, tineri, în loc? Ești de acord să ai umbra, răcoarea, verdeața pe care o avem acum doar peste vreo 10 -15 ani? Ești de acord ca să tăiem niște plămâni ai orașului și să mai direcționăm câteva zeci de mii de euro din banii publici către firmele de casă ale primăriei? Dacă nu, semnează petiția”, a spus Mona Varga, activistă și membră USR Cluj.
„Suntem siguri că vorbim de „sifonat” legal bani publici in acest caz? Adică 20 copaci îi pot planta oriunde, gen centuri verzi cu sute de arbori. Oare copacii vizați să fie înlocuiți nu au probleme? Că altfel mergem cu turma înainte, fără să anlizăm și fără să știm”, a scris și Iulia Ungureanu, activistă din Florești. Aceasta a mai spus că înțelege o revoltă publică doar în cazul în care se taie copaci fără să se pună nimic în loc.
În replică, Mona Varga a arătat că la Cluj nu e prima dată când se „măcelăresc” copaci, dar că de această dată încă nu s-au băgat drujbele și se mai poate face ceva.  „Arborii înalți, vechi, au nevoie de întreținere, de tratamente, de grija RADP. USR a cerut transparență pe acest domeniu, dar suntem amânați. Rezultatul e cel care se vede, tăiem arborii mari ca să punem clădiri în evidență și „să nu arate a pădure”. Când o să te coci în oraș la 40 de grade în loc să ai trotuare umbrite, parcuri cu copaci înalți, o să-ți mai pese că poți admira arhitectura?, a mai semnalat Varga.
„Eu lucrez în domeniul amenajării spațiilor verzi și nu am întâlnit să se ceară evacuarea arborilor dacă nu au reprezentat un risc sau au fost bolnavi. Este normal ca cei care reprezintă un risc sa fie înlocuiți. Primăria poate să ceară examinare tomografică. Personal nu cunosc detaliile proiectului de reamenajare al parcului, dar mă voi interesa”, a scris și Cristian Iepure, membru USR/Plus.
Nu sunt singurele luări de poziție. Săptămâna trecută, un actor de la Teatrul Național a postat pe Facebook un mesaj adresat primarului Emil Boc prin care copiii săi spun cât de importanți sunt copacii pentru oraș. Ionuț Caras a declarat pentru Actualdelcluj.ro că nu era la curent până la articolele din presă cu privire la proiectul de modernizare a parcului verde de la teatru.
Situația de la Cluj, spun alți activiști, datorită modului în care Primăria abordează proiectele publice: pe unele le dezbat public, pe altele nu iar oamenii nu sunt informați corect cu privire la intențiile de modernizare din centrul Clujului. „Este nevoie de dezbateri publice pe fiecare proiect astfel încât cetățenii să știe ce se întamplă. În orașele civilizate cetățenii sunt implicați chiar în designul acestor spații publice, proces care se numește co-design – acest proces face ca locuitorii să își însușească mult mai ușor aceste spații fiind parte din el și atunci  nu o să mai fie atât de multe conflicte, petiții sau oamenii revoltați”, au scris și alți activiști. Aceștia au arătat că, deși la Cluj se tot trâmbiță faptul că se fac dezbateri și oamenii sunt implicați, pe scara clasică a participării suntem doar la faza de manipulare și non/participare.
Primăria a atribuit în 11 septembrie contractul pentru modernizarea scuarului de la Teatrul Național (parcul Ștefan Cel Mare) din Cluj-Napoca către firma Garden Center Group pentru suma de 10.317.448 lei. Contractul include și servicii de proiectare (proiectul tehnic, proiect pentru autorizația de construire, proiectul de organizare a execuție, documentația pentru detaliile de execuție) dar și lucrările de execuție propriu-zise. Termenul este de 12 luni, din care 2 luni proiectare și 10 luni execuția. Contractul a fost încheiat sub incidența unei clauze suspensive – dacă Primăria nu va obține fonduri pentru reabilitarea zonei, câștigătorul nu va cere despăgubiri deoarece nu s-a mai realizat proiectul. Anul trcut, o altă firmă a Primăriei, Eco Garden Construct (cei care furnizează copaci pe proiectele cu bani europeni ale Primăriei din centrul Clujului și nu numai) a făcut studiul de fezabilitate care a stat la baza licitației și a contractului de modernizare.

Arhitectul Szabolcs Guttmann (rămas în echipa de proiectare cu K&K Studio de Proiectare pe noul contract de modernizare dar și parte a echipei care a făcut studiul de fezabilitate) a spus că acuzele sunt nejustificate, că nu s-au operat corecții de vegetație din rațiunea de a se cumpăra mai mulți copaci. Arhitectul a arătat că s-a lucrat și cu o firmă de peisagistică. „Este o intervenție absolut benefică pentru imaginea complexă pe care o are Teatrul Național dar și parcul. Astăzi suntem în fața unei situații nedorite în ceea ce privește punerea în valoare a unei clădiri istorice. Vegetația a crescut peste măsură în ceea ce privește anturajul imediat al Teatrului Național. Inițial astfel de clădiri erau cu elemente decorative vegetale joase, cu sau fără parteruri verzi înierbate în ideea punerii în valoare a tuturor detaliilor. Parcul s-a maturizat între timp, avem o vegetație frumoasă care a crescut, pe de altă parte și parazitară din cauza unor neîntrețineri. Ca într-o pădure. Ceea ce am făcut noi a fost punerea în valoare a clădirii pe de o parte și pe de altă parte a vegetației. Nu suntem de părere să fim extremiști și să defrișăm toată vegetația, cum ar spune comisia de monumente. Pop Virgil ar spne că trebuie numai iarbă pe lângă o clădire ca Teatrul Național. Noi suntem de părere că trebuie să punem în balanță fină clădirea istorică cu vegetația. De exemplu, la Sf. Mihail sunt brazi care acoperă total biserica. Am căutat copaci care ofere și umbră și vizibilitate corespunzătoare. Sper că va fi un proiect de cizelare a zonei”, a declarat Guttmann pentru Actualdecluj.ro.

Potrivit caietului de sarcini de modernizare contractat de Garden Center Group, în parcul Ștefan cel Mare se vor planta 34 de arțari noi, se va renunța la peste 30 de specii existente, se vor reloca peste 20 de copaci mai tineri și se vor planta și arbori de mici dimensiuni – 6 magnolii și 212 mp de arbuști târâtori.

3 comentarii

  1. USR-ista Mona Varga n-are nicio preatire de specialitate. Cine e ea sa le spuna specialistilor ca arborele nu poate fi taiat? ea decide cum e starea arborelui? se agita aiurea, asa fac tot USR-istii, niciun specialist in randurile lor, dar se cred mari activisti de mediu , peisagisti sau urbanisti de renume international.

  2. Dezbateri publice ar trebui facute pentru proiectele majore de amenajare a spatiilor publice, nu pentru orice reabilitare, ca nu ai de ce sa o faci. Exista echipa de specialisti, care isi asuma proiectul si alti specialisti care avizeaza.

    • în cazul ăsta informare publică trebuie făcută. De ex să se spună aici de ce se taie acei arbori (că sunt foarte bătrâni, au crescut strâmb și sunt în pericol de prăbușire etc). Că e nevoie de măsura asta, să nu mai pățim ca acum vreo 6 ani când o furtună a doborât cam toți pomii de pe latura de est a teatrului. Dar dezbatere, cum spui, nu e cazul. Că nu ne putem da noi, sau mona varga cu părearea, că nu suntem specialiști. Eventual alți specialiști pot combate soluția, dacă e cazul.
      Si da, dezbatere e când se pune problema unor direcții majore, unde e vorba de preferințe sau de alegeri din mai multe variante. Nu aici.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.