Închide

Clujul miroase a fosă septică de la gunoiul din Pata Rât. Clujenii din cartierul Între Lacuri au pornit o campanie prin care îndemană oamenii să facă sesizări la Primărie și la Garda de Mediu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - oct. 19, 2020 0 2583

Mai mulți clujeni de pe strada Tulcea din cartierul Între Lacuri au pornit o campanie prin care îndeamnă oamenii din oraș să sesizeze Primăria și Garda de Mediu în privința mirosului de gunoi care se simte în mai multe cartiere din Cluj dar și în zona Aeroportului Internațional. Aceasta după ce, proapăt alesul director al Gărzii de Mediu din Cluj, Viorel Pleșa (fost director la Direcția de Ecologie Urbană și Spații Verzi în Primăria condusă de Emil Boc) a declarat, citat de stiridecluj.ro că doar un singur cetățean s-a plâns de mirosul de gunoi, dar că oricum nu are ce să facă deoarece nu există aparat de măsurare. „Putem numai să mirosim”, a sintetizat situația de la Cluj, Pleșa.
Clujenii de pe un grup civic din cartierul Între Lacuri au îndemnat alți oameni nemulțumiți de mirosul înțepător de gunoi care a pus stăpânire pe Cluj să sesizeze situația Primăriei și Gărzii de Mediu. 
„Dacă e doar o sesizare, o să o trateze superficial. Dacă suntem mai mulți poate reușim să schimbăm ceva în abordarea problemei și să-i conștientizăm de gravitatea problemei.
Mod de a face sesizările:
> aplicatia MyCluj / categoria Depozitare Deseuri: https://mycluj.e-primariaclujnapoca.ro/
> Garda Nationala de Mediu – COMISARIATUL JUDETEAN CLUJ: cjcluj@gnm.ro
Ca sa avem o evidență a reclamatiilor din zona, va rog lasati un comentariu cu nr. de inregistrare al sesizării”, a fost un apelul pe un grup civic de Facebook, strada Tulcea din cartierul Între Lacuri.
„Buna ziua, locuiesc în cartierul Între Lacuri și în ultimele 10 zile în aer persistă un miros înțepător de gunoi intrat în putrefracție. Aerul viciat ne împiedică să ieșim cu copiii în parc sau să stăm pe balcon. Vă rugăm să luați masuri împotriva poluatorului și să stopați modul în care se depozitează deșeurile care generează aceasta poluare constantă a cartierului.”, a arătat Dan Chiuzbăian care a spus că a făcut deja sesizare către Primărie și Garda de Mediu în 18 octombrie.

„O singură persoană din Someșeni a reclamat că miroase de la Pata Rât. În rest nimeni! Probabil că mirosul a apărut odată cu mișcarea gunoaielor de la rampa RADP, de la Pata Rât, pentru că se duc la Oradea. De la stația de sortare a RADP se duce fracția umedă la depozitul ecologic de lângă Pata Rât, iar restul deșeurilor sunt duse la Oradea. Gunoaiele trec prin ciur și poate așa apare mirosul. RADP mai duce la Oradea pentru că are un contract pentru o cantitate mai mare de deșeuri semnat cu ECO Bihor (…) Nu avem nici aparate de măsurare. Dacă se simte prin propriile simțuri (miros) noi nu se poate face nimic. Nu putem aplica amenzi”, a declarat șeful Gărzii de Mediu din Cluj, Viorel Pleșa, fost director în Primăria Cluj-Napoca, citat de știridecluj.ro.

Un activist de mediu din Cluj a sesizat public situația legată de noul Centru de Management Integrat al Deșeurilor de la nivelul Consiliului Județean, centru administrat de regia Primăriei din Cluj, Regia Autonomă a Domeniului Public condusă de Ion Pantelimon.

Acesta arătat într-un video că în noul centru se depozitează gunoi nesortat. Apoi, la câteva zile a mai arătat că RADP acoperă gunoiul din celula de depozitare ecologică cu alt gunoi, ceva mai sortat.

(firmare postată în 16 octombrie)

În 7 octombrie, activistul clujean Istvan Szakats arăta o filmare făcută cu drona în perioada 1-7 octombrie deasupra depozitului Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Cluj prin care a arătat că se depozitează gunoi nesortat în celula ecologică a Clujului.

„La Centrul de Management Integrat al Deşeurilor se depun sistematic deşeuri nesortate şi netratate – încalcând toate legile româneşti şi europene în materie. E crimă de mediu. E crimă de mediu organizată. E crimă de mediu organizată de stat. În corpul depozitului nu ar avea voie să ajungă obiecte mai mari de 8 cm. În loc de aceasta, în imaginile filmate se văd cu ochiul liber PET-uri la 2.5 l, bidoane de 5l, găleţi de lavabil, corpuri de plastic de până la 1 m, etc.    De asemenea, imaginile filmate relevă o mare varietate de materiale – sticlă, plastic, metal, hârtie”, a arătat activistul.

Nici Primăria și nici Consiliul Județean nu au comentat situația.

 

(video postat în 7 octombrie)

Despre sesizările publice, Pleșa a spus, citat de știridecluj.ro că Garda de Mediu va face un control la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu