Închide

Peste 2700 de semnături pentru păstrarea copacilor din fața unei celebre cafenele din centrul orașului, propuși să fie sacrificați într-un proiect de modernizare al Primăriei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 04, 2021 3 671

Petiția pentru păstrarea teilor pe strada Universității, în centul Clujului, inițiată de coproprietara unei cafenele, Augusta Coșoveanu Dăbuleanu și susținută de specialiști și arhitecți din oraș a strâns peste 2700 de semnături.

Pentru a justifica corecții de arbori au intervenit în momentul în care s-a lansat petiția proiectanții de la Mossfern, cei care s-au ocupat de proiectul de modernizare din zona Kogălniceanu. Aceștia au explicat proiectul de reamenajare de pe strada Universității și de se s-a propus renunțarea la teii și salcâmii de pe stradă.

De cealaltă parte, în fața argumentelor aduse de proiectanți, coproprietara cafenelei Sister’s, Augusta Coșoveanu Dăbuleanu, a arătat că prin petiție nu se contestă proiectul, ci doar dispariția teilor din fața cafenelei de pe Universității de care este legată istoria recentă a cafenelei.

În apărarea copacilor au sărit civici din oraș  sau chiar arhitectul Tiberiu Ciolacu, implicat în alte proiecte publice în Cluj-Napoca care spune că orice proiect câștigător comportă modificări atunci când este implementat și că „sunt de părere că păstrarea a 5-6 arbori individuali pe Universității (restul trebuie înlocuiți, absolut de acord), nu scade calitatea proiectului, ci dimpotrivă, cu riscul asumat de a contrazice punctual juriul”. În plus, el a argumentat că de arborii de aici sunt legate amintirile oamenilor și că, dincolo de concursuri de arhitetcură și de proiecte, o amenajare bună ar trebui să țină cont tocmai de acestea aspecte.

Primăria nu a anunțat oficial dacă va ține cont sau nu de dorința celor peste 2700 de semnatari care au cerut ca teii să rămână pe strada Universității.

Petiția împotriva intenției Primăriei Cluj-Napoca de a tăia mai mulți tei de pe o altă stradă emblematică din centrul Clujului, artera Universității (care face parte din proiectul de modernizare a zonei Kogălniceanu, proiect rezultat în urma unui concurs de soluții câștigat de biroul Mossfern pentru care Primăria a lansat licitația de execuție) a fost lansată la finalul lunii februarie. Oamenii au cerut ca teii de pe Universității să rămână la locul lor. Prin proiectul de pe strada Universității în caietul de sarcini  apare că vor fi tăiați 43 de copaci și că în locul lor vor fi plantați alți 41 de noi arbori – 36 de arbori ornamentali de tipul glădiță sunburst și 6 gingko biloba. Cea care a lansat petiția este Augusta Coșoveanu Dăbuleanu, coproprietară a cafenei Sisters de pe strada Universității.

Până acum (4 martie) petiția a fost semnată de peste 2700 de oameni.

Detalii despre petiție:

Update O nouă campanie pentru salvarea copacilor propuși să fie tăiați prin proiectul Primăriei din centrul Clujului, de pe strada Universității

„Acum, pentru că pandemia asta ne- a pus la colț în mare fel. Pentru că munca pe care o făceam cu drag și dedicație pur și simplu nu mai există de un an de zile și habar nu avem când o să poată fi reluată. Pentru că perspectiva începerii lucrărilor de reamenajare pe stradă în acest an, după un an întreg de neactivitate, ne sperie grav. Pentru că ne temem sincer pentru viitorul locului care se cheamă Sisters. Și, în final, pentru că acești copăcei ne- au fost alături în toti acești 10 ani de când am deschis, pentru că au fost cândva mici și urâți și apoi au crescut mari și frumosi, exact ca Sisters. Pentru că ne- au făcut umbră nouă și multor clienți în cele mai toride călduri sau ne- au protejat de ploaie pe un trotuar îngust, unde nu ne puteam proteja cu umbrele. De aceea petiția. De aceea acum. Și cu speranța că mai sunt și alți oameni cărora le sunt dragi acești copăcei și vor să rămână și să nu fie înlocuiți, fie chiar de alti copaci mai mari sau mai potriviți cu spațiul, aliniați armonios. Eu, personal, nu contest nicio clipă valoarea proiectului. Eu, personal, sper ca niște copăcei sănătoși și frumoși să rămână. Iar peste 6 luni, când poate vor începe lucrările de reamenajare pe strada Universității, nu vreau sa îmi iau rămas bun de la ei fără să fi încercat azi să îi salvez. În plus, consider că este mult mai bine să știm de pe acum cât de importanți sunt acești tei și pentru câți oameni. Când vor fi tăiați, va fi prea târziu să mai avem această discutțe, oricare dintre noi. Aș mai vrea să fac încă 2 precizari. Suprafața de trotuar ocupată de fiecare copăcel ( dacă aceaștia rămân în mijloc de trotuar și nu sunt aliniați la marginea trotuarului) înseamnă spațiu pe care noi, Sisters, nu îl vom putea folosi în scopuri comerciale ( adică mai puține mese, mai puține locuri la terasă). Deci, nu avem niciun interes financiar în această privință. Înțeleg că estetic este ca aliniamentul copacilor să nu fie în mijloc de trotuar ( cum ar fi dacă rămân copacii în poziția actuală, iar trotuarul este lărgit), ci pe marginea trotuarului (linia lui fiind avansată), dar mă întreb dacă nu poate fi găsită o soluție pentru a nu tăia teii care fac subiectul petiției. Personal, nu cunosc soluția și nici nu sunt în măsură să o dau”, și-a argumentat copropritarea cafenelei demersul.

Imediat după lansarea petiției, arhitecții de la biroul Mossfern au explicat soluția propusă pentru modernizarea străzii Universității și au adus argumente pentru corecțiile de vegetație.
„Soluția câștigătoare a concursului, între timp proiectul tehnic, presupune lățirea trotuarului cu orientare estică din fața cafenelei Sisters, cu 1,60 – 2,60m, permițând astfel pietonilor (inclusiv părinților cu copii în cărucioare și persoanelor cu dezabilități aflate în cărucioare) să parcurgă acest segment al spațiului public, dintre mesele aglomerate ale terasei Sisters și clădirea adiacentă. Ca și client Sisters, am participat anii anteriori la numeroase seri în care aglomerația de la mesele terasei (din care eram parte) împiedica pietonii să parcurgă acest segment de trotuar, cel puțin nu fără eforturi nefirești. Lărgirea trotuarului presupune mutarea aliniamentului de arbori înspre axul străzii, adiacent pistei de biciclete. Reamenajarea străzii Universității și a celorlalte străzi constă în primul rând în spațiul public. Am încrederea că în privința aceasta suntem cu toții de acord.
 Primul segment al plantațiilor de aliniament propuse pe strada Universității se extinde de la Piața Unirii la intersecția străzii Universității cu strada I.C. Brătianu. Plantația de aliniament a frontului cu orientare vestică păstrează, în dreptul Palatului Sebestyen, trei salcâmi, indentificați ca fiind valoroși, sănătoși, inclusiv prin studiul peisagistic amintit anterior. Pe lângă arborii păstrați, acest tronson constă în plantarea a 17 arbori Gleditsia triachantos „Sunburst” a căror caracteristici la PLANTARE s-au prevăzut a fi:
– înălțime totală: 5-7m;
– diametru coroană: 2-3m;
– circumferință trunchi (la un metru deasupra solului): 25-30m;
– înălțimea minimă a trunchiului sub coroană: 2,50m;
– de 6 ori replantat în pepinieră cu balot;
– coroană simetrică (circulară văzută de sus).
 Concluziile finale ale juriului privind soluția câștigătoare cuprind inclusiv următoarele:
„Unul dintre meritele majore ale propunerii este modul de tratare a vegetației existente și propuse. Plantațiile sunt o unealtă suplimentară pentru configurarea spațiului urban, controlul perspectivelor și crearea mediilor intime. Se procedează la o alegere atentă a speciilor botanice și a locului unde se amplasează. Arborii accentuează ciclul anotimpurilor, iar iluminatul proiectat cu atenție marchează ciclul zilelor și al nopților.”, a arătat arhitecta Anca Mihai care a răspuns încă din primele momente petiției inițiate de cei de la cafeneaua Sisters.

„În postarea anterioară am făcut referire la primul segment al plantațiilor de aliniament propuse pe strada Universității, care se extinde de la Piața Unirii la intersecția străzii Universității cu strada I.C. Brătianu, după cum spuneam. Privind Biserica Piariștilor și teii din fața acesteia, prin proiectul câștigător se redă treptelor de acces în biserică forma inițială. Între forma inițială a treptelor și arborii existenți ar rămâne un spațiu de 80cm. Cu respect față de acest monument valoros cât și față de firescul experiențelor umane în relația cu acesta și orașul nu se păstrează/ dispune plantație de aliniament. Pulsarea spațiului public din fața Bisericii Piariștilor este interpusă între plantația de aliniament a primului tronson, respectiv cercul statuii Sfintei Maria Protectoare. În dreptul intersecției străzilor Universității cu Mihail Kogălniceanu se reamplasează statuia Sfintei Maria Protectoare, înconjurând-o cu 6 arbori Ginkgo biloba, a căror caracteristici la PLANTARE s-au prevăzut a fi:

– înălțime totală: 5-7m;
– diametru coroană: 3-4m;
– circumferință trunchi (la un metru deasupra solului): 50-55m;
– înălțimea minimă a trunchiului sub coroană: 2,50m;
– de 6 ori replantat în pepinieră cu balot;
– coroană simetrică (circulară văzută de sus) și trunchiul vertical.
Statuia Sfintei Maria Protectoare a mai fost înconjurată de arbori, doar că plantarea acestora s-a realizat la distanță prea mică față de statuie.
Al doilea tronson al plantațiilor de aliniament se extinde de la cercul arborilor Ginkgo biloba la strada Avram Iancu, constând în plantarea a 18 arbori Gleditsia triachantos „Sunburst” a căror caracteristici la PLANTARE sunt cele menționate anterior. Plantația de aliniament aferentă frontului cu orientare estică păstrează 4 arbori existenți, decalați față de aliniamentul propus. Păstrarea acestui decalaj al arborilor se asimilează în relația cu alveola creată pentru stația autobuzului școlar”, a mai arătat Mihai.
De cealaltă parte, un alt specialist, implicat în proiecte publice în Cluj, arhitectul Tiberiu Ciolacu a arătat că, deși proiectul a câștigat concurs de soluții și a fost lăudat pentru partea de aliniamente stradale propuse , el comportă adaptări și a arătat că el e convins că păstrarea a 5-6 arbori pe strada Universității ar crește calitatea proiectului.
„Cred, independent de concluziile juriului, că proiectul este unul excepțional de bun. De cele mai multe ori, de la momentul jurizării și până la implementare proiectele trec prin adaptări și modificări, generate de diferiți factori. O parte dintre modificări pot îmbunătăți soluția. Da. Cele mai multe proiecte în spațiul public includ tăieri de arbori, pe baza unei selecții după criterii multiple: arhitecturale, dendrologice, urbanistice, funcționale, tehnice etc. O oarecare componentă subiectivă este de multe ori inevitabilă în selecția arborilor păstrați/tăiați, și asta e un lucru firesc. Cu riscul asumat de a contrazice punctual juriul, sunt de părere că păstrarea a 5-6 arbori individuali pe Universității (restul trebuie înlocuiți, absolut de acord), nu scade calitatea proiectului, ci dimpotrivă”, a arătat Ciolacu.
„Dincolo de arhitectură, jurii și concepte spațiale unitare, arborii înmagazinează în timp un soi de valoare emoțională. De prezența lor acolo în ultimii 10-20-50 de ani se leagă amintiri ale oamenilor din jur. Arborii fac parte din istoria mai mult sau mai puțin recentă a unui loc, dacă vrei, la fel ca și clădirile. Un proiect bun, după părerea mea, protejează acest tip de mini-istorie și o integrează în ceea ce numim modernizare”, a mai argumentat acesta.
Arhitecta Anca Mihai a mai arătat că nu poate susține păstrarea a 2-3 arbori în mijlocul unui trotuar arătând că o practică de acest fel ar impiedica utilizarea firească de către pietoni a acestuia. „Plantațiile de arbori sunt desigur valoroase din mai multe motive, personal nu consider esteticul cel mai important. Plantațiile de aliniament ne protejează față de noxe, raze, uneori chiar precipitații, fac parte din cultura urbană și din experiențele noastre de zi cu zi, oferindu-ne intimitate, căldură și zâmbet pe buze. Coerența unei plantații de aliniament este o prezență durabilă și sustenabilă pentru decenii. A păstra 2-3 arbori în mijlocul unui trotuar ar crea un impediment în utilizarea firească de către pietoni a trotuarului”, a completat Mihai.
Petiția și polemica generată de aceasta a dus la reacții în mediul online pro și contra. Chiar s-a arătat că Sisters e un loc hipsteresc și că cei care utilizau terasa blocau de multe ori trotuarele în timpul pandemiei. Acest lucru se întâmpla însă seara, în timpul unor evenimente din Cluj-Napoca, când circulația în zonă era fie restricționată, fie era redusă.
Arhitectul Mircea Munteanu, cel care lucrează la proiectul Cetățuii și a câștigat și proiectul de reamenajare al Parcului Est (prin concursuri de soluții) a arătat că PETIȚIA privind salvarea teilor de pe Universității îi amintesc de un caz din Bruxelles unde s-au oprit lucrările la un mare bulevard după ce s-a cerut salvarea de la sacrificare a doi copaci, s-au întrâziat lucrările, copacii au fost salvați dar la finalul șantierului s-au uscat.

3 comentarii

  1. cei de la Sisters ar trebui sa-si vada de treburile lor si sa nu incite lumea aiurea. Vor terase generoase? atunci nu pot ramane teii din fata lor, ca doar nu poti lati trotuarul pt terasele lor si sa-ti ramana arborii in mijloc. Daca tot se agita atata, fara sens, atunci sa nu mai aiba terasa pe domeniul public si sa ramana cu teii. De ce sa ocupe ei trotuarul? acela e pt pietoni. Urata atitudine a patroanei.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.