Închide

Supraimpozitarea se mută pe străzile circulate din Cluj. Cum stă Clujul la repararea fațadelor din centru

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 17, 2019 0 1080

Programul de supraimpozitare a ajuns în 2019 în „inelul III de străzi”, în jurul centrului, pe străzi circulate, folosite pentru intrarea și ieșirea din oraș. 39 de clădiri din această zonă cu proprietari care mai de care mai „de vază” – Comunitatea Evreilor, Eparhia Unitariană, președintele Academiei Române din Cluj – sunt pe lista de impozitare cu 500% pentru 2020. În 3 ani, Primăria a reușit să mobilizeze proprietarii a 535 de clădiri din zona centrală și semicentrală care și-au reparat imobilele, inclusiv le-au dat o nouă „față”, după aplicarea programului de supraimpozitare (creșetere de 6 ori a impozitului pentru proprietarii de clădiri neîngrijite). 88 de clădiri sunt în lucru.  „E foarte mult, enorm”, contabilizează oficialii Primăriei.

În 2019, polițiștii locali s-au mutat în inelul III de străzi perimetral centrului, spre intrarea și ieșirea din oraș pentru a lua pulsul fațadelor. Astfel, polițiștii locali au inventariat 350 de clădiri  din care 39 au primit punctaje pentru clădiri neîngrijite (25 de puncte) și au fost propuse pentru a fi supraimpozitate cu 500% începând din 2020. Consilierii locali urmează să discute lista la ședința extraordinară din 19 decembrie pentru a da votul de intrare în vigoare.

Pe listă sunt clădiri de pe artere ca Someșului, Paris, Calea Turzii, G. Stephenson, Avram Iancu, Traian, Racoviță, Acd David Prodan, Caracal, Clinicilor, Victor Babeș, Piața Mihai Viteazul, Clinicilor, B-dul 21 Decembrie 1989, Horea, Traian, Cloșca, dar și imobile de pe B-dul Eroilor sau Piața Unirii. Printre proprietarii care vor fi supraimpozitați se numără președintele Filialei din Cluj a Academiei Române, Emil Burzo, Parohia Unitariană, Comunitatea Evreilor etc.

„În 2019, polițiștii locali au inventariat un număr de 350 de clădiri din inelul III de străzi perimetrale centrului. S-au concentrat și pe artere de intrare-ieșire din oraș, tranzitate. Așa sunt pe listă străzi precum Calea Turzii, B-dul 21 Decembrie sau Clinicilor. Din acestea, 39 au primit punctaj pentru clădiri neîngrijite de 25 de puncte și sunt propuse la supraimpozitare. Sunt străzi din zona de impozitare A. Nu putem lua tot orașul deodată. În anii următori ne vom extinde și în alte zone. Din 2016 ne-am concetrat pe zona ultracentrală, apoi pe zona centrală și semicentrală. Deja avem cele 535 de clădiri refațadizate și 88 de clădiri în lucru, grație acestui program. Este enorm. Nu doar proprietarii care au primit punctajul maxim de clădire neîngrijită și erau pe lista de supraimpozitare s-au apucat să repare clădirile ci și cei cu punctajr apropiate, de 23-24 de puncte, ca să nu ajungă pe listă anii următori. E foarte mult, enorm ce s-a reușit”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea pentru Actualdelcluj.ro.

Din 2016, Primăria din Cluj a preluat exemplul și regulamentul pentru fațade de la Oradea și s-a apucat de inspectarea clădirilor din oraș. Clădirile au primit punctaje, iar cele identificate ca fiind degradate (25 puncte) au fost propuse pentru supraimpozitare cu 500% începând cu anul următor.Potrivit datelor Primăriei, în perioada 2016-2018 au fost inventariate peste 1500 de imobile din zona ultra și semicentrală, din care au intrat la supraimpozitare circa 100 de clădiri. Politica este ca proprietarii (persoane fizice sau juridice) să fie scoși de la supraimpozitare, în condiițe în care se demarează lucrările de refațadizare și reparații la clădiri. Dacă nu, supraimpozitarea continuă și în următorul an.

Primăria a început și ea să își repare clădirile pe care le are în proprietate în centrul orașului.

(Sursa foto: Emil Boc Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.