Închide

„Statuia Ciumei” a fost demontată de pe actualul amplasament din spatele Bisericii Sf. Petru. Urmează să fie restaurată și instalată pe strada Universității, la finalul șantierului de modernizare

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 16, 2022 1 486

A început demontarea statuii Fecioarei Maria („Statuia Sf. Maria Protectoare” sau „Statuia Ciumei”) din spatele Bisericii Sf. Petru din cartierul Mărăști. Aceasta va fi restaurată, după care va fi instalată pe vechiul amplasament de pe strada Universității, în centrul Clujului, după finalizarea lucrărilor din zona străzii M. Kogălniceanu, anunță UDMR.

 

Partidul arată că încă din 2018 ai făcut demersuri pentru ca statuia să fie readusă pe locul original, în piața din fața Bisericii Piariștilor de pe strada Universității. Statuia din Cluj, „Statuia Sf. Maria Protectoare” sau „Statuia Ciumei”, a fost edificată în 1744, la inițiativaguvernatorului Anton Kornis,  ca semn de recunoștință pentru ocrotirea adusă Clujului în perioada ultimei mari epidemii de ciumă între anii 1738-1742. De aceea poartă și numele de „Statuia Ciumei”, monumente similare existând și în alte orașe europene. Statuia a fost realizată în stil baroc de către sculptorul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789). Monumentul a fost demontată în 1959, întrucât conducerea comunistă a universității Babeș Bolyai nu o agrea. În 1961, la cererea Parohiei Sf. Petru, a fost amplasată în spatele acesteia. Statuia se află într-o avansată stare de degradare. Ultima restaurare a avut loc în perioada 1957-1958.

Vezi și:

Cel mai așteptat șantier din centrul Clujului. Primăria a semnat contractul pentru modernizarea zonei Kogălniceanu

Oficialii Primăriei arătau la debutul proiectului de modernizare din zona Kogălniceanu-Universității că reamplasarea statuii pe vechiul amplasament devine un simbol pentru depășirea pandemieri de coronavirus.

 

 

Un comentariu

  1. Statuia fecioarei Maria, cunoscută a ciumaților, a fost restaurată Insitu, adică la fata locului, înainte de a fi demontată. Deci foarte probabil când se va așeza în noul amplasament se vor face doar niste ajustări fine.

Scrie un comentariu