Închide

Statistica: numărul angajaților din Cluj crește cu 10.000 într-un an, salariile se măresc cu 15%, în medie la 3.000 lei

EconomieTop News by Actual de Cluj - mai 29, 2018 0 753

Numărul angajaților din județul Cluj a crescut cu peste 10.000 de persoane într-un an, conform evidențelor Direcției Regionale de Statistică.

E vorba mai exact de o creștere de 10.233 angajați noi, la peste 248.600 salariați în luna martie, cea mai recentă disponibilă. Numărul șomerilor, la sfârșitul lunii martie, era de 5.866 persoane, o rată a șomajului de 1,6%, în scădere cu aproape un procent într-un an. Covârșitoarea majoritate a acestor șomeri, două treimi, reprezintă muncitori, mai arată Statistica. Salariul mediu brut a fost în martie de 5.033 lei, iar cel net – de peste 3.000 de lei, în creștere cu 15,6% într-un an.

Direcția de Statistică arată că în rapoartele sale efectivul salariaţilor cuprinde persoanele cu contract de muncă sau raport de serviciu pe perioadă determinată sau nedeterminată, inclusiv lucrătorii sezonieri, managerul sau administratorul. Sunt excluse cadrele militare şi personalul asimilat, adică cei angajați în Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și alte câteva.
Efectivul salariaţilor a fost estimat pe baza datelor obţinute din cercetarea statistică lunară asupra câştigurilor salariale, care au fost completate cu informaţiile existente în Registrul Statistic al Întreprinderilor (REGIS), pentru unităţile cu 1-3 salariaţi şi au fost repartizate pe judeţe, respectiv pe sectoare de activitate, conform distribuţiei obţinute din cercetarea statistică anuală asupra costului forţei de muncă din 2015.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu