Închide

S-au anunțat câștigătorii. Parcul Feroviarilor, redesenat de echipa arhitectului Vlad Rusu, responsabil și de Turnul Pompierilor

ActualitateAdministrațieTop News by Kristina Reştea - mai 29, 2018 0 2005

Parcul Feroviarilor va fi reamenajat după o soluție propusă de echipa arhitectului Vlad Sebastian Rusu, desemnată câștigătoare în urma concursului de soluții lansat de administrația locală în parteneriat cu Ordinul Arhitecților. Concursul internațional de soluții de arhitectură „Reabilitarea peisageră și reactivarea Parcului Feroviar Cluj-Napoca” și-a dezvăluit azi câștigătorii.

14 proiecte au fost înscrise in concurs, dintre care două au fost descalificate. Cei mai mulți participanți au fost din Cluj, nu au fost propuneri asumate integral de echipe internaționale, dar unele dintre soluții au implicat și specialiști din afara țării. Arhitectul Dan Clinci a amintit că discuția despre viitorul acestui parc a început de multă vreme, dar a devenit mai alertă începând cu 2017, când suprafaţa parcului a intrat în grădina primăriei. Au fost, de asemenea, dezbateri publice – formale sau informale – pe această temă.

În urma concursului, Premiul 1 a fost luat de echipa arhitectului Vlad Rusu – Asiza Birou de arhitectură – responsabil și de proiectul de reabilitare a Turnului Pompierilor.

„Acest parc poate fi unul dintre hub-urile principale de spații publice ale Clujului, după Someș. E un concurs foarte complex, e spațiul verde al unei comunități existente, dar și al unei comunități viitoare, sunt importante accesele, legătura cu Someșul. Sunt trei motive principale pentru care am ales această soluție. Are capacitatea să creeze o identitate nouă pentru parc, integrând apa și gândind renaturalizarea locului și propune diversitate de soluții, spații, atmosferă. Al treilea motiv e acela că avem o soluție rafinată, atât la nivel general, cât și la detalii”, a spus Jose Mayoral, președintele juriului, unul dintre arhitecții care se ocupă de masterplanul pentru Someș.

 

Locul 1:

 

Locul II – Atelier Mass. „Proiectul propune soluții simple, extrem de clare, iar în timp poate avea flexibilitate. Ideea de comunitate ne-a plăcut foarte mult”, a transmis juriul.

 

 

 

Locul III, un proiect descris de juriu ca fiind „o soluție funcțională, elegantă, caracterizată prin unitatea abordării. Atractorul principal e o zonă de relație generoasă cu Someșul”.

 

 

 

Punctele pe care s-a concentrat tema, potrivit lui Răzvan Vasiu, cel care a scris-o: să crească gradul de utilizare a parcului, prin aducerea de  funcțiuni noi, să răspundă cerințelor locuitorilor, să aibă resurse pentru dezvoltarea imobiliară din vecinătate, „să imagineze un parc pentru prezent și viitor”. De asemenea, trebuie aduse specii cu impact ecologic puternic, ca „să avem un parc complex din punct de vedere peisagistic”. „E important felul în care vor fi compatibilizate utilizările, funcțiunile cu aceste spații. Acest concurs pentru spațiul public verde e un mare pas înainte. Acest lucru s-a făcut puțin în România”, a menționat Răzvan Vasiu.

 

Directorul in cadrul primăriei Ovidiu Cîmpean a ținut să precizeze ca administrația își asumă ca aceste proiecte să fie transpuse în realitate. Asta cu toate că lucrările la unul dintre primele obiective subiect de concurs din anii recenți nici măcar nu au demarat și par uitate – cele pentru Centrul Cultural Transilvania. Turnul Pompierilor ar urma insa să intre în șantier în acest an, promite administrația locală. „Aceste proiecte și procese durează, dar sunt benefice pentru oraș”, a descoperit și primarul Emil Boc, după ce arhitecții pledează de ani buni pentru procedura competiției în defavoarea licitațiilor unde primează „prețul cel mai mic”.

Daniela Maier, noul președinte al OAR Transilvania, a amintit că s-au făcut „mari pași înainte” pe teritoriul competițiilor față de momentul 2012, când cei de la Ordinul Arhitecților aduceau in piață expozitia „Concursul de Arhitectură in spațiul public”.

 

Câștigătorul concursului obține premiul cel mare reprezentat de valoarea estimată a contractului de proiectare în valoare de 555.450 lei, fără TVA. Pentru proiectul plasat pe locul doi se va oferi un premiu de 35.000 lei, iar pentru cel de-al treilea, de 20.000 lei.

 

Urmăriți Actualdecluj.ro pentru descrierea proiectului cîștigător, făcută de Vlad Rusu.

 

Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu experiență în domeniul lucrărilor de această anvergură, fiind cooptați experți în arhitectură, urbanism și peisagistică cu notorietate internațională:

Membri titulari:

Arh. José Mayoral Moratilla

Arh. Ligia Subțirică

Arh. Vlad Gaivoronski

Arh. Peisagist Vera Dobrescu

Arh. Cristi Borcan

Membrii supleanți:

Arh. Anca Cioarec

Arh. Peisagist Alexandru Ciobota

 

Citește și:

Noul Parc al Feroviarilor, descris de arhitecții câștigători: acces la Someș, loc de evenimente, amfiteatre în aer liber, grădini comunitare

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.