Închide

Noul Parc al Feroviarilor, descris de arhitecții câștigători: acces la Someș, loc de evenimente, amfiteatre în aer liber, grădini comunitare

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 29, 2018 0 903

„Noul” Parc al Feroviarilor e gândit ca fiind în legătură cu Someșul care îl traversează, are un centru de interes și funcțiuni care pot fi utilizate pentru diverse evenimente: de la locuri de workshop-uri și amfiteatre pentru cursuri în aer liber la spații de sport, piețe volante, patinoar sau loc de înălțat zmee. Cel puțin așa arată, în descrieri și planșe, propunerile arhitecților. Echipa Asiza, coordonată de arhitectul Vlad Sebastian Rusu, a câștigat concursul pentru reamenajarea Parcului Feroviarilor, intrat de anul trecut în administrarea primăriei.

 

Citește și:

 

S-au anunțat câștigătorii. Parcul Feroviarilor, redesenat de echipa arhitectului Vlad Rusu, responsabil și de Turnul Pompierilor

 

 

Cum au gândit câștigătorii proiectul? „Am încercat să ne jucăm cu apa, cu acest element al Someșului, pe ambele maluri și, în același timp, să ne jucăm cu apa într-o formă ceva mai diferită: în zone inundabile ce se realizează printr-un sistem de captare a apelor pluviale, care să aducă acel element atractor pe care tema îl cerea, un element natural care să dezvolte o biodiversitate pe toate nivelele. Aceste degradeuri legate de Someș se referă și la partea de funcțiuni  – există fâșii cu anumite grade de activități și activare – ele sunt mai lniștite în zona Someșului și cresc progresiv pe măsură ce se apropie de zona constituită sau în proces de constituire. În ceea ce privește arhitectura, aceasta e gândită ca fiind cât mai noninvazivă, la un moment dat poate chiar să plece de acolo; sunt elemente simple, structuri metalice, care sunt reversibile, ce lasă natura să le includă și să facă parte din acest scenariu în care se găsesc niște locuri cu identitate în cadrul acestui parc. Am imaginat 30 de scenarii posibile, ilustrate în manieră ludică, care se regăsesc în diverse puncte. Cel mai ofertant e un spațiu liber din parc, această pajiște urbană care conține și elementul de centru de interes și care poate concentra diverse activități”, descrie Vlad Rusu.

 

Sursa imagine: OART

Sursa imagine: OART

 

 

Parcul Feroviarilor și-ar putea schimba numele.

„Ar mai fi ideea centrată pe Someș – această axa ecologică. Alegerea vegetației e pe principiul identificării de elemente ce se regăsesc de-a lungul Someșului. Se recomanda prin temă posbila rebranduire a acestui parc, ne-am gândit  mult dacă e posibil. Dacă e să o facem, am zis că această rebranduire ar putea fi tot  în jurul Someșului- un nou nume propus ar fi Grădina Someșului,  inspirată și din faptul că vegetația folosită e din aria geografică a  Someșului”, a explicat Rusu.

Se intervine și la nivelul topografiei. „Am încercat să ne jucăm cu ideea de negativ-pozitiv, un parc merită să aibă lucruri cât mai surprinzătoare. Gândim și o reutilizare a resurselor: ce se excavează pentru crearea zonele inundabile se poate reloca în formula unor mici dealuri, unde se pot face diverse activități”, adaugă arhitectul.

În proiect apare un spațiu circular, gândit ca un centru de interes, cu o grupare de funcțiuni. „Propunem un spațiu multifuncțional, care găzduiește o sală pentru evenimente care se poate deschide, iar spațiul să capete polivalență. L-am gândit în așa fel încât să nu aibă un spate, ci are o formă circulară care se deschide spre tot peisajul din jur, care comunică și devine element de atracție. Există o zonă de pergolă, de acoperiș circular, ce găzduiește spații pentru odihnă, hinți, o zonă de intermediere între spațiul exterior și interior”, a spus Rusu.

Acesta a explicat că în cadrul propunerii au fost imaginate o serie de funcțiuni, legate de anotimpuri. „De exemplu, într-o zi de vară, în zona de pajiște, se pot organiza evenimente: concerte de mici dimensiuni, târguri, concurs de zmee, întreceri sportive, expoziții canine. O zi obișnuită din parc poate arăta așa: se folosește această fâșie socială, o zonă cu dotări, spații pentru sport, exerciții fizice, loc de joacă pentru copii; există un spațiu comunitar, unde cei din zonă pot amenaja grădini comunitare. Se poate sta și observa fauna existentă sau care, sperăm noi, se va dezvolta. Am amenajat mici amfiteatre pentru ore în aer liber. Toamna și primăvara pot avea loc workshopuri, în interior sau exterior, inclusiv piață volantă. Iarna, în zona multifuncțională se poate amenaja un pationar sau un Orășel al copiilor, ca în trecut. Delușoarele permit apariția de zone de săniuș, se pot organiza expoziții de statui de gheață, concursuri de oameni de zăpadă”, arată Rusu. Ce rămâne din ideea de Parc al Feroviarilor? „Am păstrat cât am putut din vegetația existentă, am făcut o analiză asupra arborilor notabili, care vor fi puși în evidență, am încercat să tăiem cât mai puțin. Legat de elemente păstrate: am regăsit fostele șine ale trenulețului, care se reiau și se amenajează în formă de punți, habitat pentru specii de păsări. Ideea de redenumire a parcului am gândit-o în legătură cu Someșul”, a amintit Rusu.

 

 

L-am întrebat pe coordonatorul echipei și care sunt cele mai importante elemente pentru ca proiectul să treacă de la nivelul de planșe la amenajarea în realitatea. „De aici încolo e important să avem timp, ca să putem proiecta tot ce ne-am propus. Va trebui să existe o adaptare. Tot ceea ce apare aici e previzionat să se întâmple pe termen lung, peste două decenii poate. E esențial să gândim în etape, astfel încât ceea ce se poate face rapid să se întâmple. Sunt alte elemente mai complexe, cum sunt cele care țin de malurile Someșului, unde trebuie să ținem cont că intervențiile țin și de alți decidenți decât primăria”, a amintit Rusu.

 

 

Proiectul povestit:


 

Un interviu cu arhitectul Vlad Rusu, publicat de Actualdecluj.ro, după câștigarea competiției pentru Turnul Pompierilor:

Arhitectul premiat de arhitecți, despre oraș și oameni: „Ne plimbăm prin lume, vedem, observăm, ne place şi când ne întoarcem aici uităm totul şi ne întoarcem la aceleaşi vechi obiceiuri”

 

 

 

 

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare