Startup-uri de Cluj care iau avânt spre pieţe internaţionale
EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 31, 2017 0 542
Câteva startup-uri pornite la Cluj încep să ia avânt, se extind spre alte pieţe sau ajung în programe de accelerare internaţionale. Asta în condiţiile în care, potrivit „tabelei de marcaj” a Comisiei Europene, România este doar un inovator „modest”.
Un startup din Cluj tocmai a trecut de o primă rundă de selecţie la Interface Health Challenge, competiţie internaţională pentru startup-uri în domeniul medicinei digitale
Din 150 de proiecte care au intrat în competiţie, doar 60 au trecut de prima etapă de jurizare, iar printre ele se află şi Eyesight, o firmă din Cluj. Echipa care a pornit proiectul este una dintre cele care au intrat în programul din 2017 al acceleratorului Spherik din Cluj. EyeSight este o soluţie pentru tratamentul ambliopiei şi al strabismului, care foloseşte realitatea virtuală. În prezent, tratamentul acestei afecţiuni se face tot cu ajutorul tehnologiei – cu televizoare 3D şi sisteme de control a mişcării care forţează folosirea ochiului slab. „Comparând cu ce există pe piaţă, soluţia noastră este mai versatilă, mai modernă şi mai prietenoasă cu copiii”, spun reprezentenaţii Eyesight.
Tot dintr-un accelerator de Cluj merge spre piaţa „mare” o altă firmă tânără. Un startup fondat în Republica Moldova şi crescut în Cluj-Napoca, Planable, a fost recent acceptat la acceleratorul Techstars din Londra, fiind prima companie românească ce reușește să ajungă la unul dintre cele mai cunoscute programe de accelerare din lume, scria recent Start-up.ro. Techstars a anunțat noua serie de startup-uri acceptată în 2017: au fost acceptate 11 companii. Echipele participante vor intra într-un program intens de accelerare până pe 11 octombrie, ziua Demo Day-ului. Startup-ul Planable vine cu o unealtă prin care brandurile și managerii conturilor de social media pot să administreze mai bine postările și să colaboreze. Cei trei fondatori ai Planable, Xenia Muntean, Nicu Gudumac şi Vlad Caluş, au venit din Republica Moldova la Cluj, unde au participat la un program de sprijinire de afaceri derulat prin Spherik, la Liberty Technology Park şi au câştigat în 2016 competiţia Techsylvania de la Cluj-Napoca.
Mai multe citiţi aici:
Echipa BrainyAnt, care aduce pe piaţă o platformă care le va permite celor care vor să cumpere roboţi să-i testeze de la distanță, a câştigat la ediţia din acest an a aceleiaşi competiţii, din cadrul Techsylvania. Aceasta se desfăşoară la Cluj, dar marele premiu constă într-o excursie de lucru în Silicon Valley, unde tinerii antreprenori pot găsi parteneri şi finanţare. Proiectul e sprijinit şi de recent înfiinţatul fond Risky Business, care e şi partener de Techsylvania şi Startup Avalanche. “Mi-aş dori să văd cât mai mulţi oameni de vârsta noastră renunţând la slujbe confortabile pentru a pune în practică idei care sunt capabile să evolueze nivel global. Simt că oamenii din jurul meu au senzaţia că oraşul în care trăim este un centru al industriei IT extrem de puternic, însă realitatea e că sunt foarte puţine proiecte iniţiate aici care să confirme dincolo de graniţe”, spunea Alex But, într-un interviu pentru Actualdecluj.ro.
Uneori extinderea afacerii înseamnă mărirea pieţei interne: GetPony, serviciul de car sharing lansat in Cluj la finalul anului 2015, are începând de luna aceasta maşini în Bucureşti.