Închide

Spitalul Regional din Iași, mult mai avansat decât spitalul Clujului. Ministrul liberal promite că „personal” va urmări ca parcursul Iașului să fie cel mai rapid

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 20, 2020 0 540

Autoritățile clujene fac demersuri încă din 2008 pentru ca proiectul Spitalului Regional de Urgență să devină o realitate însă în actuala schemă de finanțare – în care e inclus la pachet cu celelalte două proiecte similare, din Iași și Craiova – proiectul Clujului bate pasul pe loc.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, recunoaște chiar el că Spitalul Regional din Iași este cel mai avansat dintre cele trei proiecte regionale, chiar dacă acesta a fost gândit pe un deal – un amplasament cu mult mai complex decât cel prevăzut pentru Spitalul Regional Cluj.

Tătatru face mai mult de atât. Într-o declarație publică, el s-a angajat că va avea grijă „personal” ca proiectul Iașului „să aibă parcursul cel mai rapid”.

„Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi este cel mai avansat în acest moment. Ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm ca paşii să se facă într-un ritm alert. Personal, voi urmări să avem un parcurs cât mai rapid, iar acest drum să fie scurt şi să urmărim operaţionalizarea acestui Spital Regional cât mai devreme, să nu aşteptăm acel termen care este dat în contractul cu BEI sau în contractul pe care îl avem pentru toate cele trei spitale regionale”, a declarat, duminică, Nelu Tătaru, chiar de pe amplasamentul pe care se va realiza Spitalul ieșean, avându-l alături și pe premierul Victor Orban.

În timp ce pentru Spitalul Regional Iași s-a finalizat deja proiectul tehnic, pentru proiectul Spitalului Regional Cluj nu se știu încă rezultatele licitației privind atribuirea contractului de proiectare. Liderii administrației clujene, atât ai Consiliului Județean, cât și ai comunei Florești, se folosesc în campania electorală de proiectul Spitalului Regional, omițând să spună că ei n-au niciun control în privința demarării sau grăbirii acestei investiții.

La Cluj nu se știu detalii despre funcționarea acestei investiții, despre termenii privind realizarea construcției sau despre soluțiile de acces, în timp ce despre proiectul Spitalului de Iași ministrul Tătăru știe și spune tot:

„Pentru funcționarea Spitalului Regional de Urgență Iași se va face o relocare a personalului de la Spitalul Sf. Spiridon, precum și de la alte unități medicale. Noul Spital va avea două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, un corp orizontal în care vor fi structuri de investigaţii, diagnostic, tratament, şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţilor sanitare, cea cu paturi. Spitalul ieșean va avea 850 de paturi, plus alte 60 pentru UPU şi 40 de paturi pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu şi 19 săli de operaţii. Valoarea totală a proiectului se ridică la 500.350.000 de euro”.

Până în prezent, ministrul Sănătății, Nelu Tătatru, nu a vizitat niciodată locația Spitalului Regional de Urgență Cluj, nici el, nici premierul Ludovic Orban, deși obiectivul e prevăzută în același pachet de investiții, având ca scop deservirea întrefii regiuni de Nord-Vest a țării.

Sursa Foto: Captura video/vizită Iași, premierul Orban și ministrul Tătaru

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.