Închide

Abandonat în China. Povestea profesorului român condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru fraudă. La 1 an de când și-a câștigat dreptul de a fi repatriat, statul român l-a uitat. Avocat: „Noi nu mai știm nimic despre el, nici dacă mai trăiește!”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - sept. 21, 2020 0 416

La un an de zile după ce instanța din România a decis ca un profesor român condamnat la 8 ani de închisoare în China să fie adus în țară pentru a-și executa sentința, nimeni nu mai știe nimic de acesta, scrie g4media.ro. 

*În  luna ianuarie anul acesta, România a primit și acordul autorităților chineze să-l aducă în țară.

*Avocații se lovesc de ziduri de netrecut. Românul Marius Balo are o decizie favorabilă de aducere în țară din octombrie 2019, decizie pronunțată de Curtea de Apel Cluj. În ianuarie 2020, China i-a transmis României că este de acord ca românul să fie repatriat. Bărbatul este și acum închis în China.

*Blocat inițial de birocrație, apoi de pandemia de coronavirus, românul Marius Balo a fost abandonat și de instituțiile statului român.  Avocații săi au primit ultimul răspuns de la autorități în luna iulie. Atunci, statul le-a transmis că nu știe când l-ar putea repatria.

Povestea profesorului român Marius Balo este cunoscută publicului din România. Clujeanul a ajuns în 2010 în China, ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație New Oriental din Beijing, potrivit spuselor sale.  În 2014, românul a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Lui Balo i s-a imputat că în schimbul a 80 de dolari ar fi ajutat o rețea infracțională să înșele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro).

Marius Balo a petrecut următorii ani în închisoare, în condiții de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză, uneori legat și dus la interogatorii, și forțat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-și câștiga dreptul la mâncare. Asta reiese dintr-o scrisoare trimisă de român în țară în urmă cu mai bine de un an și jumătate, epistolă expediată prin poștă unui ziar local, Monitorul de Cluj.  Ulterior, Balo a înregistrat și mesaj audio prin care cerea disperat ajutorul statului român.

Cazul a fost preluat de o echipă de avocați din Cluj. După lungi demersuri, anul trecut în luna octombrie, Curtea de Apel Cluj a recunoscut pedeapsa primită de român în China și a decis că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România pentru a-și executa pedeapsa.

Decizia Curții de Apel Cluj a fost pronunțată pe 1 octombrie 2019, în urmă cu aproape un an de zile.

 

Pe data de 9 ianuarie anul acesta, avocații lui Balo au fost înștiințați că Ministerul Justiției din China a acceptat ca Marius Balo să fie transferat în România, fiind îndeplinite toate condițiile pentru a se trece la etapa următoare, respectiv demersurile de preluare din China de către Centrul de Cooperare Polițienească Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul Justiției îi trimite un email avocatei Ioana Bonda, care face parte din echipa care îl reprezintă pe Marius Balo.

 

Pe 15 ianuarie, Centrul de Cooperare Polițienească Internațională – Biroul Național Interpol, ca urmare a solicitării casei de avocatură, a comunicat faptul că demersurile pentru preluarea lui Marius Balo au fost inițiate, data transferării efective în țară urmând să fie stabilită în colaborare cu partea chineză.

Statul român susține că are acordul Chinei pentru transferul lui Marius Balo în luna ianuarie.  Din ianuarie și până acum partea română nu s-a dus să-l repatrieze pe Marius Balo.

Eugen Iordăchescu, principalul reprezentant legal al românului, afirmă că: ” este inuman ce se întâmplă și ne luptăm de ani de zile pentru acest om, cetățean român. Pe toți îi doare la patină. România trebuie să-și apere cetățenii oriunde s-ar afla și în orice situație s-ar afla, inclusiv într-o pușcărie chineză, așa cum face Marea Britanie, așa cum fac Statele Unite ale Americii care își apără cetățenii  Așa cum procedează Austria, așa cum procedează orice țară care ține la oamenii săi.  Suntem o țară așa cum sunt și autoritățile. Dacă autoritățile sunt de tot rahatul, atunci și țara este tratată ca tot rahatul. Ne transformăm într-un neam de slugi. Se face un an de zile de când acest om are decizie favorabilă și nimeni n-a fost în stare să-l aducă de-acolo.”

Avocatul clujean spune că Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe și Biroul Național Interpol se spală pe mâini. „Există o atitudine de non-combat. Avem această hotărâre, sunt îndeplinite toate condițiile legale. Statul român și-a abandonat un cetățean.”

Eugen Iordăchescu afirmă că nimeni nu mai știe nimic despre Marius Balo, nici măcar locul în care se află în detenție. Potrivit avocatului, singura persoană cu care ținea legătura Balo telefonic, un unchi, nu a mai vorbit cu el de câteva luni.

„Nu se știe nici dacă este în viață. Noi nu mai știm nimic despre el, nici unde se află, în ce situație se află. Nimic. Ultimul răspuns de la autoritățile competente l-am primit în vară. Se spală în continuare pe mâini că-i pandemie. În loc să se pună presiune să ne aducem acasă un român de-ai noștri, nu facem nimic. Ce face consulul României din Shanghai? MAE trebuie să știe exact ce se întâmplă.”

Ultimele răspunsuri oferite de autoritățile din România au venit în luna iulie. Primii care au răspuns sunt cei de la biroul Național Interpol.

Într-un document datat cu 9 iulie 2020 și semnat de directorul Interpol România, Andrei Lință, se precizează că:

Ca urmare a solicitării Dumneavoastră (….) prin care solicitați informații despre stadiul transferului numitului Balo Marius, vă comunicăm faptul că, din cauza evoluției recente a crizei internaționale provocate de pandemia de coronavirus, nu vă putem comunica data la care escorta română se va deplasa în China pentru preluarea acestuia. Vă asigurăm că suntem în contact permanent cu autoritățile responsabile din China, în vederea stabilirii momentului la care transferul poate fi efectuat, în conformitate cu măsurile naționale de prevenire a răspândirii Covid-19 dispuse în această țară.”

 

O săptămână mai târziu, avocații primesc un răspuns de la Ministerul Justiției, Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară internațională în materie penală.  Ministerul Justiției le spune că cel mai bine ar fi să ceară informații suplimentare Biroului Național Interpol, de unde tocmai primiseră un răspuns.

Documentul e datat cu 17 iulie.

Continuarea pe  g4media.ro

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.