Închide

Spectacol de modă la Castelul de la Răscruci. Organizator de festival: „Castelul are nevoie de un program integrat de revitalizare”

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 17, 2016 0 501

Castelul Banffy de la Răscruci nu are încă un festival de muzică care să contribuie la „învierea” lui, dar intră în agenda unui festival de design în 2016. Anul trecut, organizatorii ZAIN Design Expressions au adus un spectacol de modă în Biserică Reformată de pe strada M.Kogălniceanu, iar anul acesta mută „scena” la castel. La unul care aşteaptă să reintre în circuit turistic, castelul de la Răscruci, aflat în administrarea unei regii a Consiliului Judeţean.  Reprezentanţii Cj vorbesc despre pregătirea unui proiect care să includă reabilitarea clădirii, dar şi a parcului castelului.

Festivalul ZAIN pornit în Capitala Tineretului 2015 şi-a programat ediţia a doua în perioada  2-6 noiembrie.

De la ediţia 1:

Din biserică despre: artă, modă, festival şi piaţă. Dialoguri cu designerii de la show-ul de modă din lăcaşul de cult

„Cel de-al doilea Fashion Show al festivalului are loc ca și anul trecut într-o locație absolut specială, pe care echipa ZAIN o va aduce la gloria de altădată pentru o seară. Este vorba despre Castelul Banffy de la Răscruci, o capodoperă arhitecturală neoclasic eclectică, cu un interior impresionant conservat, care spune o poveste transilvăneană demult uitată. Alăturarea pieselor create de fashion designeri contemporani cu acest castel din secolul al VIII-lea, pe un soundtrack actual este mai mult decât surprinzătoare”, motivează echipa ZAIN.

De ce au ales organizatorii castelul din Răscruci? „Pentru că acest castel oferă o scenografie deosebită în interior, datorită decoraţiunilor bine conservate şi pentru că avem atâtea castele în regiunea noastră, încât am zis să nu ne limităm doar la ce există deja în mentalul colectiv. Am obişnuit publicul nostru cu premiere şi vrem să continuăm în acest sens. După Biserica Reformată de anul trecut, anul acesta prezentăm Castelul Banffy de la Rascruci”, spune arhitectul Răzvan Luca, din echipa ZAIN. „Sunt anumite elemente perfect conservate în interior. În rest, la fel ca multe alte castele din Transilvania, şi acesta are nevoie de un program integrat de revitalizare. Nu este atât de urgentă o renovare a lui şi consolidare, de aceea ar fi bine să existe un plan integrat de revitalizare”, completează Luca. De altfel, castelul de la Răscruci se află pe lista portalului Monumenteuitate.org. 

Castelul a fost construit din rămășițele și pe locul unor conace deteriorate în revoluția din 1848-1849. Reconstrucția a început în anul 1859 de către noul proprietar, br. Bánffy Albert. Despre povestea castelului găsiţi mai multe informaţii AICI. Castelul Banffy din localitatea Răscruci a fost proprietatea familiei Bánffy, fiind o parte a domeniului de la Bonţida. Castelul a fost construit în stil neoclasic eclectic şi folosea ca reşedinţă de vară a familiei Banffy, fiind înconjurat de un parc cu o vastă întindere. Accesul în Pavilionul castelului se face prin două scări dispuse în partea sudică, care conduc pe o terasă susţinută de opt coloane dorice. Salonul, construit în stil renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Cu ocazia unui eveniment cu „Porţi deschise ” pentru public, în primăvară, Consiliul Judeţean promitea că se va depune o cerere de finanţare din fonduri europene pentru un proiect de reabilitare.

Proiect la CJ

Planurile merg înainte, spune arhitectul şef al judeţului, Claudiu Salanţă. „Exista un proiect realizat în anul 2014 pentru reabilitarea clădirii castelului. Acesta a fost depus spre finanțare pe fondurile norvegiene, însă având in vedere ca s-au finanţat cele două biserici din muzeu nu am mai primit finanţare si pentru castel. Anul acesta am reluat pregătirea unui proiect mai complex care să includă pe lângă reabilitarea clădirii şi reabilitarea parcului castelului. Sunt în faza finala a proiectul fiind necesar doar avizul Ministerului Culturii – comisia naţională, fiind monument clasa A, aviz pe care sperăm să-l obţinem dupa şedinta din 19. Intenţia este de a se depune spre finanţare pe fonduri europene, fiind o axă de finanţare deschisă în acest scop”, menţionează Salanţă.

Citeşte şi:

Castelele Transilvaniei şi întrebarea pentru început de 2016: cum le readucem la viaţă?


Cât despre spectacolul programat pentru 4 noiembrie, ZAIN Fashion Show 2016 aduce patru designeri vestimentari români: Raul Lazăr, Crina Bulprich & Lucian Rusu și Ioana Ciolacu. Va fi un show cu peste 40 de ținute prezentate publicului. Accesul publicului se face pe baza completării unui formular de înscriere sau pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile.

La ediţia din acest an, echipa a ales ca loc pentru expoziţia centrală a festivalului fosta casă de Modă din Cluj, o clădire simbol pentru industria textilă din oraș, construită în anul 1969, actualmente scoasă la vânzare și dezafectată.

Vezi şi

Fosta Casă de Modă din Cluj, “înviată” cu cinci zile de festival dedicat designerilor

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.