Spațiile verzi ale Clujului se întorc „acasă”
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 10, 2017 0 699
Activitatea de întreținere a spațiilor verzi din oraș, o felie de circa 10 milioane de lei anual, va fi cedată Regiei Autonome a Domeniului Public. În urmă cu mai bine de zece ani primăria i-a luat spațiile verzi regiei din subordine, în primul mandat al primarului Emil Boc, de aici și începutul problemelor financiare pe care le-a parcus această structură. Regia se ocupă deja de întreținerea și repararea străzilor din Cluj-Napoca (o altă felie bănoasă), de sistemul de semnalizare rutieră, de activitatea de pază a cimitirelor dar și platforma temporară de stocare a gunoiului clujenilor.
În mandatul administrației Boc s-au făcut greșeli fatale care au adus, nu odată, propria regie, RADP-ul, în pragul falimentului. De fiecare dată situația a fost salvată. Ba a existat și intenția de a fi transformată în serviciu public, tocmai ca terenurile din patrimoniu să poată fi valorificate pe eventuale asocieri cu oameni potenți ai Clujului care puseră ochii pe acestea. A fost și execută silit și a pierdut din conturi 3,4 milioane lei în afacerea celebrului pationoar exploatat doar un an de GPI Turism. Chiar dacă a câștigat ulterior în instanță, banii n-au mai putut fi recuperați pentru că societatea GPI Turism a intrat în faliment.
În ultimii ani, RADP s-a relansat pe piață, după ce a preluat activitatea de întreținere și reparare a străzilor din Cluj-Napoca dar și cea de stocare a deșeurilor orașului (având în vedere că depozitul ecologic are termen estimativ de finalizare anul 2018). S-au cumpărat utilaje și s-au făcut angajări.
Acum primăria clujeană are în vedere să îi redea regiei activitatea care i-a luat-o în primul mandat al primarului Boc, tocmai pentru a o ceda unor firme de casă. Vorbim de întreținerea spațiilor verzi din oraș de care în trecut s-a ocupat Rasimo (deținută de Radu Vlas, apropiat PDL, proprietar atunci de televiziune locală) dar și Rosal Grop, o altă obișnuită a contractelor pe bani publici.
Anul trecut, contractul pentru întreținrea spațiilor verzi ale Clujului a fost încheiat, după o licitație, cu firma Gardean Center Grup pentru 52,5 milioane lei și 4 ani de zile. Acesta urmează să expire în februarie 2020. Garden Center Group apartine omului de afaceri Ionut Olteanu, supranumit de presa “parintele spatiilor verzi din Bucuresti’ a cărui firme au realizat dinozaurii buxus ai primarului din sectorul 4, Piedone. Firma deține deja la Cluj-Napoca un contract cu primăria pentru furnizarea de material dendrofloricol, de peste 600.000 lei. Și este o obișnuită a contractelor pe bani publici.
După ce expiră contractul, explică oficialii primăriei, planul este ca această activitate să fie preluată de regia Consiliului Local, așa cum este și normal. În acest sens, primăria a lansat deja formalitățile și a lansat în dezbatere un proiect de hotărâre de Consiliu Local, după modelul celui însuțit la capitolul reparații străzi. Acesta va parcurge formalitățile administrative anul acesta, inclusiv cele de stabilire a prețurilor și tarifelor de contract.
„Acum avem legislație și se corectează erorile din trecut. RADP poate prelua activitatea de întreținere a spațiilor verzi după ce expiră actualul contract pe care primăria îl are în vigoare. Este un alt contract care nu va aduc decât beneficii orașului”, au explicat oficialii primăriei.
Regia și-a schimbat anul trecut și CAEN-ul, tocmai pentru a putea prea și alte activități care țin de administrarea domeniului public. 50% din profitul RADP se reîntoarce la primărie. Pentru că nu era bine pregătită în acte, în 2014 RADP a pierdut contractul de peste 7 milioane de lei pentru întreținerea rețelei de bike-sharing.
Confuzie la spațiile verzi: “dinozauri din buxus” sau “monopol”?
Oficial, Rosal a pierdut spațiile verzi din Cluj. Primăria a semnat contractul cu firma “tătucului” spațiilor verzi din București
Au câștigat peste 3 milioane de euro într-un an și jumătate. Din întreținerea spațiilor verzi din oraș
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Răzvan Cuc, Re/Max România: Clujul şi Braşovul au devenit cele mai scumpe pieţe imobiliare din ţară
nov. 06, 2024 0
-
Avertisment al Societății Române de Pneumologie privind virusul sincțial respirator: „Prevenţia este cheia pentru a proteja grupurile vulnerabile şi pentru a reduce impactul acestui virus sezonier asupra sistemului de sănătate”
nov. 06, 2024 0