Închide

Sorin Dan despre tranzacția de 10 milioane de euro de la îndatoratul City Plaza: "Voi avea o felie mai mică dintr-o plăcintă mai mare "

EconomieTop News by Kristina Reştea - dec. 07, 2014 0 1517

 

Omul de afaceri Sorin Dan mai bifează un „aproape exit” dintr-un business de Cluj: peste câteva zile urmează să încheie tranzacția prin care un nou partener va prelua controlul asupra uneia dintre primele afaceri hoteliere din segmentul superior de piață, City Plaza.

Tranzacția, anunțată de Știri de Cluj, e acum la ultimele detalii înainte de semnare. Era nevoie de o infuzie de capital, susține Sorin Dan. Creditele contractate pentru aripa nouă a hotelului, care nu au fost încă “stinse”, planurile de dezvoltare care trebuie susținute, dar și un proiect rezidențial pregătit de Sorin Dan în sudul orașului au dus la decizia de vânzare, explică omul de afaceri pentru Actualdecluj.ro. “Nu am vândut complet hotelul, eu rămân acolo, voi fi în continuare implicat în acest business. Clădirea trebuie extinsă, mai e nevoie de aproximativ 3 milioane de euro, mă apuc de proiectul din Andrei Mureșanu Sud, a fost nevoie de o infuzie de capital”, spune Dan. Cât despre situația actuală a afacerii City Plaza, proprietarul care se pregătește să renunțe la controlul administrării sale susține că hotelul operează cu success, în ciuda minusurilor care se văd în contabilitate. Transilvania Development, societatea prin care e administrat hotelul, avea la final de 2013 o cifră de afaceri de 11,5 milioane de lei și o pierdere de 2,18 milioane de lei. “Hotelul merge extraordinar de bine. În octombrie – noiembrie am avut un grad de ocupare de peste 80%. Profitul operațional e de peste 1 milion de euro, pierderea contabilă e determinată de creditele în derulare și de diferențele de curs valutar”, spune Sorin Dan.

După cum susține omul de afaceri, Sorin Dan se pregătește să predea, în cadrul unei tranzacții de peste 10 milioane de euro, o “felie” importantă din această afacere, el urmând să rămână acționar minoritar. “Voi avea o felie mai mică dintr-o plăcintă mai mare. Vrem să extindem hotelul, să facem birouri, puteam să mai aștept 5-6 ani pentru astfel de planuri sau să vând acum. Practic, e o infuzie de capital, mi-am luat un partener. Lumea își închipuie acum că am luat aceste multe milioane de euro. Nu e așa. Eu nu am luat mulți bani. Mie nu îmi rămâne o sumă foarte mare, dar nu mai trebuie să bag aici (pentru creditele City Plaza, respectiv extindere, n.red.). Mișcarea asta trebuie văzută mai mult ca o majorare mai mare de capital decât ca o tranzacție. Nu am luat foarte mulți bani, dar e un deal bun”, concluzionează Sorin Dan pentru Actualdecluj.ro. Un alt exit marcat de omul de afaceri este retragerea din afacerea Libertatea. Fosta platformă a fabricii de mobilă din zona gării a fost preluată de un fond de investiții controlat de fostul premier al Republicii Moldova Ion Sturza și transformată în centrul de afaceri Liberty Technology Park (un proiect încă în derulare). Sorin Dan a rămas membru în Consiliul de Administrație.

Cine e noul proprietar: are 47 de ani și vine din Big Four

Numele noului proprietar nu a fost încă făcut public, dar despre el Sorin Dan a dat câteva indicii: nu e din piața hotelurilor, e un clujean plecat la București, a lucrat în domeniul economic/contabil, în una dintre companiile din Big Four. Și are 47 de ani.

 

O aripă, două aripi. Trei aripi?

Aripa nouă a City Plaza, care a și ridicat hotelul de la clasificarea de 4* la 5*, a fost livrată în 2010, cu un an mai târziu faţă de primele estimări. Cele două aripi ale hotelului, de 5* (44 de camere) şi de 4*, cumulează 85 de camere. Investiţia în noua aripă a fost anunțată la 6,3 milioane de euro, iar suprafaţa construită este de 5.600 mp. Acum, după spusele încă proprietarului de hotel, City Plaza se mai pregătește de o exindere.

 

Piața de criză

Piața hotelieră a trecut în ultimii ani prin schimbări semnificative. În paralel cu criza economică care a afectat puternic turismul de business pe care se bazează peste 90% din activitatea hotelierilor din Cluj, au apărut în oraș și jucători noi. Cu hoteluri de mari dimensiuni au intrat nume ca Ramada-Akantus, Golden Tulip Ana Dome, Hampton by Hilton sau Grand Hotel Italia. Pe segmentul de 5*, în Cluj operează acum City Plaza, Opera Plaza și Grand Hotel Italia (cea mai mare unitate de cazare din Cluj). Gradele de ocupare au fost afectate de apariția noilor jucători, dar și de criza economică, iar mulți dintre vechii operatori din piață s-au reorientat. Una dintre trazacțiile din piață a fost realizată vara trecută, când proprietarii hotelului Topaz au vândut două tremi din hotel (o parte din camere, dar şi din spaţiile de alimentaţie publică), urmând ca acesta să funcţioneze în continuare, dar redimensionat. Valoarea totală a tranzacţiei prin care UBB s-a extins cu spaţii pentru Facultatea de Științe Politice și Administrative s-a ridicat la 1.370.000 de euro.

Sursa foto: City Plaza

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare