Închide

Reportaj FOTO/VIDEO Cortina sus răsare: cum arată în week-end târgul de Crăciun de la Cluj, locul unde facem "selfie-ul de cort"

ActualitateReportajTop News by Kristina Reştea - dec. 07, 2014 1 4180

 

Nu e originală (o au și alții, printre care vecini de la Sibiu ori Timișoara). Nu e chiar magică (fâșiile de albastru-agresiv care le întretaie pe cele de albastru delicat nu lasă loc de subtilități). Nu e chiar “de aici” (e mai greu să prinzi exact sensul cortinei sau ce acoperă ea, fiindcă nu se așează peste întreaga piață, nici măcar peste întreaga arie de piatră cubică, ci e aruncată pe o bucată în mijloc). Dar ceva nou cu siguranță a adus Cortina albastră din piață, fiindcă despre cortină e vorba – elementul central al Târgului de Crăciun din acest an și noutatea amenajării din iarna 2014-2015. Iarăși a venit Crăciunul în piață fără concept, dar ceva nou tot a apărut: fenomenul “selfie-ul de cort”.

 

cortina

 

“Hai la cort! Să facem poza la cort!” – e foarte probabil ca aceasta să fie prima frază pe care o auziți o dată ajunși în Piața Unirii. “Cortul” e desigur perdeaua de lumini albastre care acoperă parțial zona. Iar sub cort facem cu toții poze. Dar nu oricum. Se observă din prima plimbare pe sub luminițe că există o procedură: lumea se așează laolaltă (cu cât grupul e mai mare cu atât stați mai aproiați) și se uită în jos, fiindcă unul din gașcă face poza de jos în sus. Și așa se obține! Grupul vesel de capete apare pe fundal de puncte strălucitoare albastre. E selfie-ul cu luminițe! Chiar și cei mai serioși dintre prietenii tăi l-au postat pe Facebook, iar dacă ajungi în piață vezi exact și cum se obține.

 

shooting

 

Deschidem Paranteza (

 

(În Roma, la Pantheon, există un punct pe care ghizii îl indică, pentru adunare, grupurilor. Se adună toată lumea la punct și se face o poză. Un selfie. De jos în sus. Punctul de jos e locul care marchează o corespondență cu “oculus”-ul de sus, adică deschizătura centrală din bolta construcției, singura sursă de lumină a Panthenonului. Iese un selfie special, cu cercul prin care, în serile senine, se vede cerul înstelat.)

Închidem paranteza )

 

grup si grup statuar

 

Revenind din călătoria de Roma: la Cluj cu siguranță apariția nouă din acest an (cortina) e cel mai fotografiat element din decorul de iarnă.

 

Dar mai sunt însă și căsuțele de lemn. Cu perne, cu migdale (10 lei 100 grame), mere caramelizate, vin fiert (fără scorțișoară ori alte arome de Crăciun), produse de patiserie, păpuși, cercei sau produse de carne, ursuleți și ursuleți deghizați în reni. “Sunt făcuți de mână, în China”, zice cineva din preajma căsuței cu ursuleți deghizați în reni. Se-nțelege! Cine nu vrea să fie ren în sezonul ăsta?

 

ursuleti

 

“Santa baby!”, se aude în târgul de Crăciun. E doar o înregistrare. Pe scena de pe care sâmbătă seara a cântat Delia s-a făcut gol. Bradul festiv e montat lângă scenă. Un clujean explică prietenilor cum a s-a lucrat la împodobirea lui. „Nu era de loc așa. Am trecut eu pe aici și era chel într-o parte. Cine știe de unde și cum l-au adus. Dar au luat sârmă și crengi și l-au făcut”, spune omul. Pe lângă el trec câțiva copii care aleargă către noul punct de atracție din Piață, ruinele romane acoperite cu sticlă. Copiii se înghesuiesc să privească sub sticla murdară și aburită de la condens. Unii mai curajosi se urcă pe aranjament și pozează.

 

scena

 

Patinoarul instalat tot în Piața Unirii, în spatele noilor căsuțe de lemn, e cam gol. 3-4 îndrăzneți. “Ce fain e așa! Ai mult loc!”, e de părere o adolescentă patinatoare.

 

patinoar

 

Pe latura opusă, cea dinspre axa cafenelelor a Pieței Unirii, e un décor ușor sinistru: aranjamentul Nașterii Domnului, cu “sfânta Familie” în niște figurine cam triste. În plus (sau în minus), și în acest an au apărut oi vii lăsate să stea în piață, lângă ieslea din centrul orașului. Adică oile de a căror prezență ne povestea recent că se teme un ahitect clujean, tocmai unul dintre cei care au lucrat la proiectul de reamenajare a zonei pietonale centrale. Vizitatorii sunt însă bucuroși și în zona asta și fac poze cu micuții aduși să se bucure de decorul de iarnă.

 

figurine sinistre

 

oaia

 

S-a așezat lumea la coadă la vin viert, se fac poze, multe poze, sunt căței și grupuri de prieteni, bunici și nepoți, părinți și copii, cupluri de îndrăgostiți.

 

 

Lumea ia vată de zahăr, castane și, desigur, vin fiert. “E cam urât aranjată piața asta. Chiar urât! Dar ce bucuroși sunt oamenii de luminițe! E clar: dacă nu ai poze cu cortul de luminițe albastre, nu ești clujean”, e concluzia serii de vizitat primul week-end de târg de Crăciun.

 

coada

 

Deasupra luminițelor au rămas totuși, feriți deocamdată de selfie-uri, Regele (Matei) și Luna.

 

regele si luna

 

La căsuțe, printre moșii care anunță vreo promoție de corporație, încadrând vestigiile din centru, sub perdea sau privind de după perdea înspre Catedrală ori înspre Rege, peste tot ești învăluit într-un fel de lumină albastră, când vii, cât stai, când pleci…

 

copil si catel

 

pahare

 

Și câțiva pași distanță de târgul de Crăciun clujean o fereastră ne amintește că lumea e mare. Lumea târgurilor de Crăciun.

 

fereastra cu targuri

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.