Închide

Cum va arăta oraşul de Crăciun? Voi decideţi! Concurs pentru o bucăţică de oraş, pentru sezonul de luminiţe

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - sept. 28, 2015 1 710

„Roşu de Viena”, „Albastru electric”, „cortină ca la Sibiu”, „culori ca in Marsilia”. Sunt câteva dintre asocierile pe care le lansau din când în când reprezentanţii administraţiei, ca tentative de explicaţii în faţa valurilor de nedumeriri sau chiar plângeri pe care le au localnicii în preajma Crăciunului. Pentru că atunci, de obicei, oraşul se decorează fără ca cineva să lege vreo idee sau să aibă un concept unitar, iar centrul Clujului devine colorat şi luminos, cu multe logo-uri ale firmelor-sponsori şi accente kitsch. Anul acesta însă e posibil un experiment. E propus din sfera privată. Se lansează un concurs de idei, pentru o bucată de oraş! Nu se ştie încă cine va judeca (/juriza) ideile.

Citeşte şi:

Cine dă clasă Clujului la luminițele festive

Mai precis, clujenii sunt invitați să propună idei pentru decorarea cu instalații luminoase a Pieței Mihai Viteazu, până la data de 20 octombrie 2015. Un juriu special va evalua propunerile, iar cea mai bună idee va fi premiată cu 1.000 de euro și pusă în practică la final de an. Amintim, Piaţa Mihai Viteazu este una dintre zonele ultra-centrale ale oraşului care aşteaptă de ani buni un concurs de arhitectură pentru re-amenajare şi punere în valoare. Deocamdată, spaţiul în care convieţuiesc Mihai Viteazul (statuia) şi Florin Piersic (cinematograful) devine loc de test: e primul spaţiu public ce ar urma să beneficieze de o amenajare pentru sărbătorile de iarnă în urma unui  concurs. Componenţa juriului nu a fost încă anunţată.

„Clujenii sunt invitați să decoreze Piața Mihai Viteazu cu ocazia sărbătorilor de iarnă! „Lights On” este denumirea primului concurs dedicat amenajării spațiului public în preajma sărbătorilor de iarnă organizat la Cluj-Napoca”, se precizeză, cu mândrie, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a primarului Emil Boc. Se adaugă însă şi recunoaşterea pentru idee: „Inițiativa aparține echipei Daisler Print House, iar proiectul este organizat în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca și Asociația Plai”.

Dacă ți-ai dorit vreodată să te implici în alegerea și amplasarea decorațiunilor de Crăciun în oraș, acesta e concursul pe care l-ai așteptat! Împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și cu Asociația Plai putem spera că în acest an orașul va arăta mai bine ca niciodată în preajma sărbătorilor de iarnă! Concursul de idei își propune să se concentreze asupra unui spațiu cu potențial din Cluj-Napoca și cu o vizibilitate extrem de mare la nivelul orașului, Piața M. Viteazu. Obiectivul concursului este acela de a populariza și evidenţia potențialul pieței prin iluminat și decorațiuni specifice sărbătorilor de final de an. Se caută soluții inovatoare ce pun în valoare spațiul și vegetația existente, în același timp fiind așteptate și soluții ce pot aduce valoare adăugată spațiului existent, aflat în acest moment într-o configurație neprietenoasă pietonilor, context ce îl face greu accesibil”, explică iniţiatorii proiectului. Mai pe scurt: „A durat un an de zile ca să trecem de la critici la fapte, dar iată-ne ajunși unde trebuie!”, sintetizează Andi Daiszler.

Detaliile concursului AICI

 

m viteazu concurs

 

CALENDARUL concursului 2015 :

 • 28 septembrie – lansarea concursului public
 • 20 octombrie – termen limită depunere proiecte
 • 21 octombrie – 23 octombrie – vot online şi selectarea proiectelor finaliste
 • 23 octombrie – jurizarea celor 10 proiecte finaliste
 • 24 octombrie – anunțarea câștigătorului
 • 13-15 noiembrie în cadrul ZAIN – vernisajul planșelor de concurs

CERINȚE :

 • propuneri de iluminat decorativ
 • marcarea acceselor in piaţă prin elemente integrate tematicii
 • idei de ”împodobire” a vegetației existente
 • propuneri de instalații artistice tematice
 • idei de decorare a mobilierului urban (ex. bănci, stâlpi de iluminat, jardinere etc) – opțional
 • *sunt permise inserții temporare de elemente cu rol decorativ din diverse materiale (lemn, metal, PVC)

Participanții  trebuie să se încadreze prin propunerile lor într-un buget aproximativ de 15.000 lei.

CRITERII DE JURIZARE :

 • Originalitatea propunerilor;
 • Coerența soluțiilor în ansamblul pieței;
 • Îmbinarea elementelor de iluminat cu elemente decorative tematice propuse;
 • Propuneri sustenabile/replicabile în anii următori;
 • Corelarea propunerilor cu bugetul propus de promotor;
 • Includerea în soluțiile propuse a unor intervenții din materiale reciclate;

 

Până atunci, dacă doriţi să revedeţi:

Reportaj FOTO/VIDEO Cortina sus răsare: cum arată în week-end târgul de Crăciun de la Cluj, locul unde facem „selfie-ul de cort”

Un comentariu

 1. Spațiul pietonal din Piața M. Viteazu este singurul loc din Cluj care a rămas identic cu ce era în anii 90. Păcat. Poate aflăm ceva zilele astea despre parcarea ce trebuia făcută sub piață, citisem că urmează o întâlnire cu firma portugheză. Dacă s-ar debloca acel proiect, poate s-ar scoate de la naftalină și planul acela de semi-pietonalizare a unei jumătăți din piață. Dacă se închide cel puțin partea de la Diesel a Pieței Unirii, se reface și Piața Mihai Viteazu cu parking sub, și măcar strada Ferdinand, Clujul ar fi un oraș de 5 stele.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.