Închide

Incomoda UBB și a fost respins cu punct de primar. Proiectul de la fostul patinoar din Gheorgheni aprobat de consilieri după mai bine de un an de la refuzul primarului

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - sept. 28, 2015 0 589

Primarul a făcut o demonstrație de forță de ședința de urbanism din 2014 unde a fost discutat un proiect privin amenajare unor birouri și locuințe pe strada Vaida Voievod nr. 14, lângă clădirile Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB Cluj-Napoca) și a spus NU. După un an și câteva luni, propunerea a fost votată de consilierii locali care au dat undă verde ansamblului mixt de locuințe și activități terțiare cu șase, respectiv nouă etaje.

Planul Urbanistic Zonal pentru un ansamblu mixt, de locuințe și servicii, pe strada Al.Vaida Voievod nr. 14, cu beneficiar privat (Mihai Roșca), s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de început de iulie 2014 a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Atunci primarul Emil Boc a spus un NU categoric proiectului,motivând că ar schimba regimul zonei, în PUG-ul în vigoare figurând ca zonă de „campus universitar”. Mai mult, primarul s-a legat și de faptul că propunerea a fost susținută de arhitectul Adrian Borda care ar fi în conflict de interese ca șef al proiectului noului PUG, atunci neaprobat. Adică că a prevăzut în noul PUG zonă mixtă pentru terenul unde se intenționează edificarea ansamblului, în timp ce în vechiul PUG încadrarea era de campus universitar. Proiectanții au propus pe un teren de aproape 1 hectar (zona fostului patinoar) un ansamblu de locuințe, servicii și o clădire de birouri. În total 183 de apartamente. Procent de Ocupare a Terenului de 50% și Corficient de Utilizare de 2,8.

Degeaba au încercat arhitecții din CTATU (Eugen Pănescu și Șerban Țigănaș) să îi arate primarului că pe Vaida Voievod nu există fizic niciun campus și că primăria a aprobat în zonă pe bandă rulantă locuințe, birouri și chiar un mall. Boc a fost categoric și a menționat că bunul simț îi spune să nu aprobe și a pus punct oricărei discuții declarând că nu dorește să își asume un astfel de proiect între sedii de universități și cămine studențești.

VEZI AICI SCANDALUL

VIDEO „Dictatura” de la Urbanism. Emil Boc, primar: „Nu schimb destinația unei zone, fiindcă vor trei arhitecți! Vă mulțumesc, la revedere!”

Anul acesta, proiectul de pe Vaida Voievod nr. 14 a fost aprobat de consilierii locali, la ședința extraordinară din 22 septembrie. Aleșii au dat undă verde ansamblului mixt locuințe și activități terțiare propus de beneficiari privați prin care Mihai Roșca, director al Fundatia pentru Copii, Comunitate si Familie Cluj. Consilierii au aprobat un ansablu cu un regim de înălțime – două subsoluri, parter și șase etaje (maxim 25 metri înălțime), respectiv subsol, parter și nouă etaje (maxim 40 de metri înălțime).

Ceea ce nu a spus primarul în momentul în care a respins cu punct proiectul este că UBB Cluj-Napoca a cerut în zona Facultății de Științe Economice să nu se aprobe decât un proiect care pevede funcțiuni de campus universitar. De asemenea, nu a precizat că Direcția de Patrimoniu a Primăriei și-a permis la dat respectivă să condiționeze aprobarea proiectului de rezolvarea circulațiilor în zonă și de prelungirea arterei Vaida Voievod

Ce a cerut UBB

vaida - ubb

Cum a blocat proiectul Direcția de Patrimoniu

vaida -patrimoniu

Direcția de Urbanism a contrazis Patrimoniul

În decembrie 2014, Direcția de Urbanism a primăriei, prin avizul arhitetcului -șef a aprobat PUZ-ul și PUD-ul de pe Vaida Voievod. În septembrie anul acesta a informat forul local că Direcția de Patrimonou n-ar nicio competență să condiționeze vreun aviz, mai ales că Siguranța Circulației din Primărie și-a dat avizul din punct de vedere al soluționării acesteia prin proiectul ansamblului mixt.

Campusul e un concept perimat. Primăria și UBB să rezolve problema circulațiilor

Mai mult, proiectanții de la Atelierul de Arhitectură și Urbanism au recomandat primăriei să clarifice situația terenurilor concesionate către UBB pentru construirea Facultății de Științe Economice și Gestiune a Afacerilor, în așa fel încât să se rezolve problema circulațiilor în zonă, mai ales că acestea n-au mai fost niciodată rezolvate. Planșele proiectului din zona fostului patinoar fac referite la o STRADĂ DISPĂRUTĂ dar și la una BLOCATĂ.

vaida - proiectant

 

vaida proiectant 2

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare