Închide

VIDEO „Dictatura” de la Urbanism. Emil Boc, primar: „Nu schimb destinația unei zone, fiindcă vor trei arhitecți! Vă mulțumesc, la revedere!”

Economie by Kristina Reştea - iul. 02, 2014 7 1493

Proiectul care propunea construirea unui ansamblu de locuințe și birouri pe terenul fostului patinoar din Gheorgheni a fost amânat în dezbaterea ședinței Comisiei de Urbanism. Motivul 1: documentația a fost pregătită și susținută de Adrian Borda, arhitectul care este șeful de proiect pentru noul Plan Urbanistic General al orașului, încă neintrat în vigoare. Această „funcție îl pune pe Borda într-un conflict de interese, a constatat primarul Emil Boc, după intervenția fostului arhitect-șef al municipiului, Adrian Iancu, membru în CTATU. Motivul 2, după ce un alt proiectant s-a prezentat la susținere: construirea unui ansamblu mixt în Gheorgheni ar schimba regimul zonei, acum „campus universitar”. Asta chiar în condițiile în care în zonă s-au aprobat în ultimii ani o serie de proiecte, de blocuri de apartamente, birouri și chiar un mall.

Planul Urbanistic Zonal pentru un ansamblu mixt, de locuințe și servicii, pe strada Al.Vaida Voievod, cu beneficiar privat (Mihai Roșca), s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU). Proiectul a fost susținut de arhitectul Adrian Borda, care a lucrat la propunerea de proiect pe un teren de 1 ha, pe platforma fostului patinoar din Gheorgheni, retrocedat vechilor proprietari. „Terenul primește o destinație mixtă, de birouri, servicii și locuințe de mai multe feluri. Am prezentat situația terenului în condițiile PUG-ului actual și în situația PUG-ului care va intra în funcțiune. Amplasamentul are o poziție urbană privilegiată, imaginea care s-ar crea ar fi semnificativă”, a început Borda. Proiectul prevede spații pentru servicii și locuințe, „mai mici, cu adresabilitate la zona studențească”, și o clădire de birouri, în vreme ce locurile de parcare ar fi asigurate pe un nivel și jumătate, în subteran. În total, în noul ansamblu mixt ar apărea 183 de apartamente.

La întrebarea primarului privind derogările care se solicită prin proiect, având în vedere prezența sa în ședință CTATU, intervenția arhitectului Adrian Iancu, membru CTATU, a declanșat primele tensiuni. „Da, sunt derogări. La distanțele față de limitele de proprietate, la indicii de ocupare a terenului”, a punctat Iancu. Suprafața fostului patinoar, adică terenul disponibil i-a rămas proprietarului după ce parcelele din vecinătate au fost construite pentru Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, respectiv pentru ansamblul Beyfin, a explicat responsabilul de proiect.  Pentru construirea ansamblului propus acum, beneficiarul are nevoie ca destinația terenului să se schimbe, acum acesta fiind încadrat în Unitatea Teritorială de Referință „campus universitar”.

 

Eu personal sunt împotriva aglomerărilor în interiorul cartierelor tradiționale cu noi blocuri. Aici este vorba totuși de un teren mare, de 10.000 mp, nu poți nici să ceri proprietarilor să facă patinoar. Sunt pe teza de a nu forța calitatea spațiului existent”, a susținut primarul Emil Boc, cel care conduce ședințele CTATU. Cu toate acestea, arhitectul Șerban Țigănaș, membru și el în Comisia de Urbanism, a precizat că ansamblul ar fi unul la scara zonei, care oricum și-a schimbat structura prin apariția unor „volume masive”, care găzduiesc unități de învățământ superior și spații de cazare, iar de cealaltă parte a străzii zona e completată cu spații de agrement și comerciale.

 

În ceea ce privește indicatorii propuși, proiectul a preluat indicii din PUG (Procent de Ocupare a Terenului de 50%, și un Coeficient de Utilizare a Terenului de 2,8), a precizat Borda. „PUG-ul l-ați făcut dumneavoastră (noul regulament de construire, încă neintrat în vigoare, n.red.), ați pus ce ați vrut acolo. E un conflict de interesese aici”, a intervenit Iancu. “PUG-ul e făcut de mult. Dvs încercați de câțiva ani să mă împiedicați să lucrez în oraș”, a încercat să răspundă Borda.

 

Primarul Emil Boc a preluat însă ideea lansată de Iancu și a solicitat ca proiectul să fie susținut de un alt arhitect, declarându-se împotriva unui conflict de interese… “așa pe față”. „Sunteți în conflict de interese, nu puteți fi și jucător și arbitru! Ați făcut PUG-ul. Să vină altcineva, o spun cu tot respectul față de dvs. Dumneavoastră trebuie să vă abțineți, trimiteți pe altcineva din firmă! Nu se poate un conflict de interese, așa pe față”, a spus Boc, în ciuda faptului că Borda a încercat să explice că intervenția unui alt arhitect, parte tot din firma sa, nu are cum să schimbe situația.

 

„Abținerea durează de 5 ani (contractul pentru noul PUG a fost semnat în 2009, însă acesta nu este încă în vigoare, n.red.), pot să dau faliment în acest timp! Conflictul nu există, eu fac PUG și alt proiect. Nu am schimbat indicatorii zonei, am schimbat funcțiunea. O zonă extinsă de aici, în PUG actual e campus universitar”. Pe ea s-au construit birouri, mall, hotel, locuințe. 80% din teritoriul „campusului” și-a schimbat destinația. . În PUG acum acolo e „campus universitar”, iar în PUG-ul nou e zonă mixtă”, a precizat Borda. „Nu trebuie să invocați PUG neaprobat. Trebuie să spuneți cum vă raportați la PUG existent”, a încercat să intervină Ligia Subțirică, cea care ocupă funcția de arhitect-șef al muncipiului, însă primarul Emil Boc s-a declarat tranșant. „Cât ești proiectant PUG nu vii în comisie. A fost decizia dvs. să veniți la licitația pentru PUG. Proiectul se amână! E o chestie de respect și de potențial conflict de interese”, a conchis Boc. „Noi facem PUG și în Timișoara și în Oradea, nu ni s-a mai spus așa ceva”, a spus Borda, însă intervențiile sale nu l-au convins pe primarul șef de ședințe de urbanism.

 

Înainte de finalul ședinței de miercuri însă, Borda a fost înlocuit de un alt proiectant, iar analiza propunerii imobiliare a fost reluată, primarul Emil Boc constatând că noul proiect ar schimba profilul zonei, care e acum „campus”. Arhitectul Eugen Pănescu, membru CTATU, dar și coleg de echipă de proiect PUG cu Borda, a încercat la rândul său să explice că încadrarea de „campus” universitar a fost prevăzută în vechiul PUG (realizat în 1999), încă în vigoare, pe o arie extinsă, care, în timp, s-a transformat în cu totul altceva decât campus. În toată această zonă, acum sunt vreo trei clădiri care respectă această destinație: clădirea FSEGA, un cămin și o universitate privată. În rest, zona s-a cam schimbat. Sunt locuințe, e Iulius Mall, sunt clădiri de birouri, hotel. Zona nu mai e de campus universitar”, i-a amintit Pănescu primarului municipiului.

 

Boc s-a arătat însă îngrijorat de perspectiva nemulțumirilor celor din zonă. „Știți ce scandal o să am eu dacă bag locuințe între studenți? Nu sunt de acord cu schimbarea profilului zonei. Lângă o facultate nu aprob locuințe, aprob cămin de studenți. În interiorul campusului nu faci bloc de locuințe, să mai bagi cuțit în rană. Eu dau informare către Consiliul Local și cer punctul de vedere al CL, nu îmi asum schimbarea de destinație”, a anunțat Boc. Dialogul cu edilul nu a mai ajuns la detalierea și analiza proiectului – amplasare, distanțe față de vecinătăți, regim de înălțime.

 

Țigănaș a amintit însă că deja Consiliul Local a aprobat o serie de PUZ-uri în zonă, prin care unor alți beneficiari li s-a permis schimbarea de destinație din campus universitar pentru alte funcțiuni. „Tocmai am discutat în această ședință de egala măsură în tratarea propunerilor. Aceasta e o zonă foarte importantă, pe care s-au făcut multe presiuni, unde s-a produs o mutație. E o soluție corectă ideea de a discuta în CL pentru a aplica egala măsură”, a fost de părere Țigănaș, arhitecții amintind totuși că în „campusul” de UTR în realitate există un singur cămin studențesc.

 

„Nu aprob un astfel de proiect între cămine studențești. Punct. Cred că nu mă înșeală bunul simț. Merg pe bun simț”, a fost replica primarului. „Am ajuns să discutăm în Cluj în manieră extrem de simplificată. Aici nu e vorba de un „între”.”, a încercat să explice președintele Ordinului Arhitecților din România, care s-a văzut nevoit să precizeze că nici “patinoarul” nu există ca destinație urbanistică. Discuția a degenerat însă înspre un show al primarului care nu a ezitat să ridice tonul în fața membrilor comisiei de urbanism pe care o conduce și chiar a decis încheierea ședinței. „Nu schimb destinația unei zone, fiindcă vor trei arhitecți. Vă mulțumesc pentru participare. La revedere”, a spus Boc nelăsând arhitecților drept la replică.

 

Atitudinea primarului nu a rămas fără urmări de după în sala de sticlă a Primăriei, între colegii de breaslă. „Vreau puțin respect, dacă vreți să venim aici să ne pierdem timpul”, i-a lansat replica Țigănaș Ligiei Subțirică. Arhitectul-șef și-a invitat totuși colegul de comisie la o cafea, nu înainte ca Țigănaș să apuce să dea asigurări că intenția sa e de a rămâne„lupte”, chiar și în noile condiții ostile de „dialog”.

Foto: Mihai Hendea

Video: Luminita Silea

 

 

 

 

 

7 comentarii

  1. Cine dracu il tine in brate pe acest Iancu, cel mai mare grobian din C.L.? Pai acest netrebnic, daca nu-si primeste „portia” invoca zeci de motive ca sa nu aprobe nici un proiect, indiferent ca-i o casa, un birou, un garaj sau o usa. Oare nu se gaseste nimeni sa-i indoaie putin mutra ghiolbanului?

  2. Garajele….cu mobila veche si muraturi stricate….cand vor fi date jos? PRIMAREEEEE…cand incepe detatizarea acestor colibe urbane metalifere mai urate ca stana lui Ghita ciobanul.

    In legatura cu patinoareul…foarte de acord cu primarul…faceti blocuri de 200 de apartamante in Spor…Borhanci, Lomb….voi vreti sa ne sufocati !!!!!!

  3. Corect, sunt de acord cu primarul. Clujul e sufocat de aglomeratia de caldiri. Aproape toate parcurile si toate terenurile cu diferite destinatii s-au distrus, de dragul corporatiilor mari si oligarhilor imobiliari. De la Auchan pana la stadion au facut greseli peste greseli in alegerea locului.

  4. Vreti sa va spun ceva? Boc nu are dreptate, dar nici nesimtitul de Borda. Cineva ma rugat sa verific ce se poate face pe amplasamentul vechiului patinuar, pentru a cumpara terenul. Am verificat in viitorul PUG, propunerea de prin martie si era o anumita zona. In aprilie deja aparea altceva in noul PUg. Ca dupa stirea asta sa aflu de ce. Nesimtitul de Borda a prins lucrarea si ca sa aibe sanse la realizarea ei, a schimbat zona si in viitorul PUG, ca sa se potriveasca cu propunerile beneficiarului. Nu e asta conflict de interese? Daca nu prindea lucrarea o lasa ca si campus!!!! De ce credeti ca o tot lungesc cu noul PUG? pt ca sunt corupti, asteapta bani pt modificari de zone si mai ales de CUT pt a creste valoarea unor zone! Mie mi se pare penal ce face acest Borda. Despre Iancu as prefera sa nu spun pt ca rosalul ar avea mult de lucru cu el pt a curata acest gunoi ce se crede mare si tare, dar care de fapt e complicele lui Bogart, Apostu la toate porcariile aparute in cluj in ultimii ani!!!!

  5. Sper ca gunoiul de Iancu si Boc sa ajunga in puscarie. Gunoaiele astea doua fac ce vor in Primaria Cluj. Dar intr-un final fac ce vor pt ca Clujenii tembeli ii tot voteaza.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.