Închide

FOTO Din culisele pregătirii unui spectacol: artistul care cade de pe culmile gloriei, pianul rotitor și scena ascunsă de Poșta din Mărăști

ActualitateRecomandarea redacțieiTop News by Kristina Reştea - dec. 07, 2014 0 889

 

Aproape pustie, înaltă, rece și gri ca un pasaj într-o zi de vacanță când nimeni nu mai are de trimis scrisori către Moșul, clădirea Poștei din Mărăști chiar are rol de pasaj. (E cu atât mai pustie, înală, rece și gri când de pe undeva răzbat efectele timide ale unor beculețe triste din sezonul de iarnă). La etaj, peste drum de un salon de “beauty”, o ușă de sticlă cu o balerină ascunde un mic spațiu, de unde zilele astea se pune la cale o poveste cu dans de iarnă: e un studio, brand-uit de Mario Dance Atelier. Vezi AICI mai multe detalii despre trupă.

 

pasajul

 

Podea acoperită cu fâșii negre, draperii-cortină roșii și o pereche uriașă de aripi aurii familiare (le-ai văzut la un show de magie, în vară) acum așezate deasupra nelipsitei oglinzi care acoperă un perete în orice sală de dans. E scenografie de atelier.

 

oglinda

 

Un telefon aproape antic, un drapel național de România și un altul american, câteva trofee, un corp roșu suspendat, o ladă “de comori”, o stivă de roți de cauciuc și boxe completează decorul.

 

telefon

 

Aici se pregătește, pentru scena Teatrului Național de 20 decembrie, Vissi D’Arte, a patra premieră din seria de spectacole ale Mario Dance Atelier.

“Este vorba despre un personaj artist care a fost pe culmile gloriei în lumea artei și apoi, la un moment dat, a clacat artistic. A trebuit să părăsească scena din cauza unor probleme de viață”, explică povestea Mario Grosu, coregraful și regizorul care a înființat, alături de soția sa, trupa căreia i-a și împrumutat o bucată de nume – Mario Dance Atelier.

 

 

Dar, cumva pe principiul “viața bate filmul”, scenariul de spectacol ajunge să se îmbine cu o poveste de viață reală: pianistul Cesare Catani, care a trecut el însuși printr-o experiență similară, va cânta în spectacolul trupei clujene. “Eu lucrasem la concept fără să îl cunosc, dar spectacolul meu are lucruri în comun cu viața lui. Și Cesare vrea să participe. Soția lui este Arona Bogdan, care și ea va participa în spectacol”, spune coregraful. Spectacolul poartă numele Vissi D’Arte, aria din opera ” Tosca” de Giacomo Puccini, care de altfel va fi interpretată la Cluj de soprana Arona Bogdan.

După cum povestește coregraful, personajul principal al spectacolului care va fi pus în scenă în sezonul de Crăciun trăiește o dramă în două lumi – în cea reală și în una imaginară, în care “dansează” fantasme. Iar pentru o astfel de poveste se vor pune în mișcare alte lumi la Teatru – se pregătește inclusiv un pian care va trebui să se rotească pe scenă. Dar povestea e întreruptă de un telefon. Pe ultima sută de metri cu pregătirile, se pun la cale detalii decisive pentru bunul mers al spectacolului, iar membrii echipei ajung la sala de dans uneori cu tot cu juniorii. “Trapa trebuie să mergă în sus juma de metru”, e una dintre directive, dată la telefon. E vorba de pregătirea pianului rotitor? A, nu, e altceva: o platformă mobilă, cu 16 balerine, e parte din spectacol. Cu două săptămâni înainte de premieră, treaba se desfășoară pe mai multe “fronturi”, artistice, dar și mai… lumești: repetiții de dans, discuții cu și pentru oaspeții din străinătate (vin și argentinienii Rodrigo Alberto Martinez – Bandoneon și Raul Ernesto Funes – ghitara), pregătirea tehnică a decorului, dar și partea financiară. Pregătirea unui astfel de spectacol (cu închirierea sălii, realizarea costumelor, onorariile și salariile artiștilor, drumul și cazarea oaspeților străini) ajunge să treacă de 10.000 de euro, spune Mario Grosu. “Ca să ridici un brand trebuie să investești”, susține fondatorul atelierului de dans.

 

familia

 

Chiar în condițiile în care spectacolele nu sunt ieftine, Mario Dance Atelier mai are în pregătire câteva proiecte pentru 2015, mai ales că anul viitor e unul care scoate Clujul în lume cu titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Printre proiectele care se trasează se numără o nouă ediție a festivalului de magie care a debutat în acest an, dar și competiții de dans, un festival de acrobație sau unul de tango.

 

Următorul spectacol e însă Vissi D’Arte, în 20 decembrie

 

afis vissi d arte

 

 

Citește și

FOTO/VIDEO Vrăji testate pe clujeni: cum s-au luptat magicienii români în trucuri la Teatrul Naţional

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.