Închide

FOTO/VIDEO Vrăji testate pe clujeni: cum s-au luptat magicienii români în trucuri la Teatrul Naţional

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 29, 2014 0 1197

“De unde îmi iau şi eu o piramidă din aia (instalaţie folosită de unul dintre magicieni pe scenă, n.red.), ca să o fac să dispară pe nevastă-mea?”, întreabă un tânăr în faţa Teatrului Naţional, însoţit de râsetele celor două domnişoare care îi acompaniază pauza de spectacol. “S-o ajuns la prelungiri??”, e interesat un alt spectator, reţinut la magie de teatru în plin sezon “festivalier” de fotbal. După ce prinde poveştile din pauză, piticul invizibil se reîntoarce în paharul gol de iaurt şi reintră în sala Teatrului Naţional, unde, sâmbătă seara, se desfăşoară gala primei ediţii a Festilvalului de Magie Astralis.

Festivalul, organizat de Mario Dance Atelier, în colaborare cu Asociația Magicienilor și Iluzioniștilor din România, a avut loc cu evenimente pe parcursul a două zile de weekend 27-28 iunie şi şi-a încheiat prima ediţe cu o gală organizată sâmbătă seara. Astfel, scena Teatrului Naţional a devenit loc de confruntare pentru mai mulţi magicienii din ţară, veniţi la Cluj să „presteze” show-uri în competiţie, după ce unii dintre ei au mai testat piaţa la Românii au Talent.

Piticul e personaj (imaginar?) de magician şi s-a ivit şi el la Teatru dintr-un astfel de show: dintr-un test de sală, mai precis. Aproape toţi concurenţii îşi aleg spectatori pentru a testa obiectele folosite în spectacole: oameni dintre noi trebuie să vadă că recuzita din care ar trebui să se nască magie e iniţial… ne-magică. Unul dintre concurenţi împarte pahare goale de iaurt în sală (folosite uterior pentru un soi de Alba/Neagra în care apar şi dispar bile şi portocale). “Uitaţi-vă la pahare, verificaţi că nu au trape sau alte lucruri. Că nu au pitici invizibili”, îndeamnă magicianul-concurent.

Şi totuşi… ce ar fi văzut piticul invizibil, dacă, ieşit din paharul gol de iaurt ar fi urmărit show-ul de la Teatru?

Piticul ar fi constatat cum… nu “cum”.. mai degrabă ar fi constatat CĂ apar şi dispar obiecte, că se ghicesc cărţi de joc alese de spectatori, ar fi văzut ceasuri aparent zdrobite în săculeţ, dar care le revin întregi proprietarilor. Piticul invizibil ar mai fi văzut cum se teleportează bancnote, cum se înmulţesc portocale, cum asistentele de magicieni dispar în interiorul unor cutii misterioase. Şi, spre final, s-ar fi bucurat şi de mult-aşteptaţii porumbei de joben, dar şi de raţe, care sunt, se pare, noii porumbei în Magie.

Piticul ar fi fost asaltat de sfaturi de viaţă: să credeţi în vise, să căutaţi magie, să vă folosiţi imaginaţia, îndeamnă, în succesiune ameţitoare, aproape fiecare dintre concurenţi, uneori cu retorică gravă, alteori printre glume. ““Fă-mi nevasta să dispară!” Sau “Hai cu mine la casino” sau “Fă din bancnota mică una mai mare”, cam asta îmi cer des oamenii din public”, dezvăluie unul dintre iluzioniştii concurenţi de pe scenă.

Piticul ar fi observat că toţi încearcă să implice publicul, potrivit tradiţiei artei. Legată cu o eşarfă la ochi şi aşezată în mijlocul scenei cu podele negre, în sala plină de spectatori, una dintre participante este îndemnată să se relaxeze şi să urmeze instrucţiunile magicienilor, un altul este rugat să îşi pună la bătaie banii (cele mai “mari” bancnote din portofel), altora li se solicită intervenţia pentru a deumi destinaţii ideale de vacanţe, iar copiii devin cei mai entuziaşti şi naturali asistenţi de magicieni.

FOTO: Mihai Hendea

 

Spectatorii au venit şi ei cu bagaj: unii aşteaptă trucuri spectaculoase, pe baza aşteptărilor induse de o poveste cinematografică hollywoodiană, de Las Vegas, alţii show-uri testând limitele umane, aşteptând vreun Houdini sau vreun David Copperfield. Nu avem. Dacă ar fi fost unul dintre acei doritori de magie care, din când în când, verifică site-ul BVB ori citesc presa financiară, piticul invizibil ar fi utilizat, după 5 ore de show-uri ale concurenţilor, o formulare de genul: oferta din piaţa locală a magiei nu e foarte diversificată. Sau, ar fi zis piticul invizibil, sprijinit pe marginea paharului de iaurt, e vorba mai degrabă de o piaţă emergentă. Trucurile se cam intersectează pe la concurenţi: se ghicesc de mai multe ori cărţi de joc, se sparg de mai multe ori pahare (cu “puterea minţii”), se leagă, de mai multe ori, cercuri în diverse forme (de la logo-ul de Olimpiadă la cel al Audi), se tranformă, de mai multe ori, batiste în ploi de confetti şi dispar, de mai multe ori, asistente de magicieni din cutii străpunse de suliţe.

Dar copiii se bucură (atunci când nu le cer tăticilor să îi ducă acasă) şi uneori şi părinţii aplaudă miraţi. Iar în show-ul final, magicianul-concurent, legat în lanţuri, se scufundă într-un acvariu închis. Şi revine spectaculos, ca să îşi ia trofeul Gloria Solis. “Sunteţi nişte vrăjitori adevăraţi”, concluzionează Ştefan Gadola, vicepreşedintele EnergoBit (unul dintre susţinătorii festivalului, alături de Banca Transilvania) şi reprezentantul de pe scenă al juriului, înainte de a anunţa câştigătorii primei competiţii de magie de la Cluj:

Locul 3 – Paul Lungu

Locul 2 – Marius Paraschiv

Locul 1 – Cezar Bălăşoiu

Câştigătorii:

 

 

 

Magia înseamnă de fapt să ai o dublură a obiectului cu care faci trucul şi să distragi atenţia publicului, ar fi constatat desigur piticul invizibil, după toate prestaţiile magicienilor. Şi ar fi spus că nu există pitici invizibili şi că voi, citind acest text, aţi neglijat să vă uitaţi ce articole au apărut în categoria de Top News de pe site-ul Actualdecluj.ro.

 

 

FOTO: Mihai Hendea

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.