Închide

Clujul reprezentat, oficial, în Biroul Național al PNL. Ce schimbări administrative vor avea loc la Cluj

PoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 29, 2014 0 278

Foto: ziuadecj.ro

Mai mulți liberali clujeni își exprimau îngrijorarea că senatorul Marius Nicoară va rămâne în afara  Biroului Național și că județul Cluj nu va mai avea reprezentare în PNL, la nivel național. În urma votului exprimat la Congresul PNL de ieri, Nicoară nu numai că a reușit să intre  în Birou, dar a intrat și pe lista celor 31 de vicepreședinți. Cu un număr de 1224 de voturi, senatorul de Cluj s-a poziționat pe locul 8, în fața unor grei ai partidului precum Rareș Mănescu, Eduard Hellvig sau Varujan Vosganian.

În perioada următoare, Nicoară va avea sarcina să formeze un nou Birou Județean, având în vedere că președintele partidului, Horea Uioreanu, a fost arestat. Sursele Actualdecluj.ro au informat că Marius Nicoară are deja o listă cu oamenii pe care îi agreează. După ce noul Birou va fi instituit, se va convoca delegația permanentă teritorială care va institui noua conducere a  municipiului. Aceleași surse spun că șefia organizației municipale ar urma să fie preluată de consilierul local PNL, Dan Tarcea.

Pe de ală parte, liberalii clujeni vor  intra la noi negocieri cu reprezentanții PDL, dat fiind faptul că la Congresul de ieri s-a decis pentru fuziunea celor două partide.  Este cunoscut faptul că în PDL Cluj există două grupări conduse de liderii Boc/Buda și Tișe, astfel că Nicoară nu va avea o sarcină prea ușoară. De altfel, la nivel admnistrativ s-a putut vedea că primarul Emil Boc îi preferă pe UDMR-iști, în ciuda faptului că liberalii au consimțit să nu-i mai facă acestuia opoziție. Rămâne de văzut dacă PNL va reuși în perioada următoare să impună un viceprimar în locul Annei Horvath, femeia care în acest moment deține cele mai semnificative atribuții în Primăria Cluj Napoca.

La nivelul Consiliului Județean Cluj, acțiunea de impunere a unui vicepreședinte liberal care să preia atribuțiile președintelui arestat Horea Uioreanu a cam eșuat. Liberalii s-au înțeles într-adevăr cu PDL-știi să-l îndepărteze pe social-democratul Ioan Oleleu din funcția de vicepreședinte. Urma ca locul lui Oleleu să fie luat de reprezentantul PNL Mihai Seplecan, omul susținut de senatorul Marius Nicoară. După ce Sepelecan ar fi fost numit în funcție se urmărea ca el să preeia atribuțiile președintelui Horea Uioreanu, care în prezent se află în arest pentru luare de mită.  Liberalul Horațiu Cătărig, un apropiat al senatorului Alin Tișe, urma să intre pe locul vicepreședintelui UDMR, Vakar Istvan. Actualdecluj.ro a relatat pe larg cum această acțiune s-a transformat într-un eșec, cel puțin în ceea ce-l privește pe Seplecan. În schimb, Cătărig se află și  în momentul acesta la șefia Consiliului Județean, împreună cu PSD-istul Ioan Oleleu și cu UDMR-istul Vakar Istvan. În cazul în care PNL nu va reuși să-l îndepăreze pe Oleleu, rămâne de văzut în ce măsură va mai putea PDL să facă opoziție în plenul Consiliului Județean, având în vedere că Horațiu Cătărig a acceptat să rămână la șefia instituției.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare